AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Logikk og signaler i motspill
Norsk Bridgefestival i Drammen ble avsluttet for én og en halv uke siden. Dette var første gang festivalen ble arrangert i denne østlandsbyen. Hovedinntrykket er at de fleste var fornøyd med det meste. Det var også en gledelig oppgang i den totale deltakelsen sammenlignet med fjoråret. En del av spillerne kunne si seg godt fornøyde med innsatsen etter å ha innkassert NM-titler og -medaljer. Likevel var tilfellet for de fleste av oss at vi gjerne skulle hatt noen flere poeng for å nå helt opp.
 
Av de som gjorde det skarpest under festivalen, kan vi nevne Liv Marit Grude, som ble kronet til festivaldronning (den spilleren som sanker flest mesterpoeng totalt i løpet av festivalen). Bronse i Monrad Lag og sølv i Mix Lag gjorde vei i vellinga. Stine Elstad imponerte også med flere sterke resultater, og ble årets festivalprinsesse (den som sanker flest mesterpoeng blant spillerne som har mindre enn 30 mesterpoeng idet festivalen starter).
 
For en fullstendig oversikt over resultatene, se hjemmesidene til Norsk Bridgefestival (bridgefestival.no).
 
Vi skal ta for oss ett av spillene som dukket opp i tredje siste kamp i NM Mix Lag, som var den avsluttende turneringa under årets festival. Som vest får du servert følgende motspillsprøve: 

 
9 7
10 9 5 2
E kn 10 8 4
D 8
 
E K D 5 3
D kn 4 3
2
K kn 6
 
VestNordØstSyd
Du
pass1 ru
1 spdbl1)3 sp2)4 kl
4 sp5 rupasspass
pass
1) Negativ; minst 4-korts hjerter
2) Sperr


Du starter med å ta for spar ess i utspillet. Makker følger med knekten, og spillefører med åtteren. Hva fortsetter du med og hvorfor?
 
Meldingsforløpet tyder på at spillefører har minst ti minorkort. Spar ess holdt stikk, men du og makker trenger to stikk til for å beite kontrakten. Vi kan ikke regne med å få noe trumfstikk, men kløver konge vil gi stikk. Dermed trenger vi trolig å hente ett majorstikk til for å få tak i beita. Bør det spilles spar eller hjerter i stikk to?
 
Hele spillet så slik ut:

 
9 7
10 9 5 2
E kn 10 8 4
D 8
 
E K D 5 3
D kn 4 3
2
K kn 6
kn 10 6 4 2
K 8 6
7 3
9 4 3
 
8
E 7
K D 9 6 5
E 10 7 5 2
 


Feilen som ble gjort ved mange bord, var at vest «bare skulle» ta for spar konge i stikk to. Da var det for seint å sette opp hjerterstikket som var sårt nødvendig for å få beit.
 
Spillefører kunne trumfe på hånda og trekke ut trumfen i to runder, før en kløver mot dama i bordet fulgte. Vest kunne stikke med kongen, men med snill kløversits fikk spillefører senere kastet tre hjertere i bordet på håndas godspilte kløverstikk.
 
Det hastet altså veldig å skifte hjerter i stikk to. Hvordan skal vest tenke for å få til det?
 
Et viktig poeng er at han kontrollerer kløverfarga. Ved å skifte til hjerter får man kombinert sjansene for beit. Om det ikke er noe stikk å hente eller sette opp i hjerter, får vest en ny sjanse til å prøve å innkassere et sparstikk til idet han kommer inn på kløver konge.
 
Nå skal det sies at det er en sannhet med modifikasjoner at vest får kombinert mulighetene for beit. Han må nemlig gjette om han skal innkassere et sparstikk eller et hjerterstikk idet han kommer inn på kløver konge.
 
Eller må han det?
 
Om vi kombinerer logikk med gode motspills-signaler, slipper vi kanskje denne forbaskede gjettinga.
 
Blant norske toppspillere er det en vanlig avtale at mot kontrakter på 5- og 6-trinnet ber esset om styrke/svakhet, mens kongen ber om fordeling. I praksis betyr det at om utspilleren har ess-konge, spiller han ut kongen, hvorpå makker legger fordeling. På denne måten kan utspilleren få oversikt over hvor mange stikk det er å hente i sorten. Spiller man i stedet ut esset mot en kontrakt på 5- eller 6-trinnet, benekter det per definisjon kongen. Makker skal dermed prinsipielt ikke legge styrke med mindre hun har kongen.
 
I det aktuelle spillet skulle altså vest (gitt at makkerparet har denne avtalen) spilt ut kongen. Når øst følger med toeren (norsk fordeling) i første stikk, kan det ikke være noen tvil om at spillefører er utstyrt med singleton i farga. Da er det ikke andre farger enn hjerter å sette opp stikk i for forsvaret, og vest kan ganske kjapt skifte til hjerter dame.
 
Det var skuffende mange som slapp hjem elleve stikk i ruterkontrakt under NM Mix Lag. Her gjelder det å terpe på motspills-avtalene og være nøyaktig i utførelsen slik at ikke lignende uhell gjentar seg!

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger