AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Maksimer sjansene
Junior-NM ble spilt på Sverre Hotell i Sandnes helga 22. til 23. oktober. Sandnes Juniorbridgeklubb og Rogaland bridgekrets sto for arrangementet, og 22 par stilte til start. I tillegg var det også en egen rekruttpulje for ferske juniorspillere hvor hele 19 par stilte til start. Totalt var mer enn 80 juniorspillere samlet i Rogaland i helga, og dermed kan vi glede oss over en betydelig oppgang i antall deltakere sammenlignet med de seneste årene.
 
Som forventet ble toppen av resultatlista preget av mange navn fra ungdomslandslagene. Til slutt var det en av de største forhåndsfavorittene som trakk det lengste strået. Årets norgesmestere er Markus Lund (Heimdal BK) og Nicolai Heiberg-Evenstad (Sørreisa BK). Sølvmedaljene gikk til fjorårsvinnerne Ida Marie Øberg (KGB Klyve Gulset BK) og Marius Dalemark Austad (Flekkefjord BK), mens Magnus Sætre (Lyngseidet BK) og Thomas Tøsse (Trondheim Ungdomsbridge) tok den siste pallplassen.
 
Rekruttpulja ble vunnet av Tor Gunnar Mathisen og Brage Hansen Moe fra Helgeland Juniorbridge. På andreplass fulgte Sienna Vedå Vangdal og Solveig Dræge fra Os juniorbridgeklubb, mens Ida Kristine Mathisen (Helgeland Juniorbridgeklubb) og Emil Olsen (Trondheim Ungdomsbridge) ble nummer tre.
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp mot slutten av første spilledag i Junior-NM. La oss si at du blir spillefører i 6 spar på syds hånd:

 
E K D 10 4 2
kn 10 2
D 10 7 3
-
 
 
9 6 3
E K
E 9 5
E kn 6 4 2
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 gr1)
pass2 hj2)pass2 sp
pass4 kl3)pass4 gr4)
pass5 sp5)pass5 gr6)
pass6 sppasspass
pass
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Overføring til spar
3) Splinter, kortfarge i kløver og minst 6-korts spar
4) Spørsmål om nøkkelkort
5) To av fem ess og trumfdama


Hvordan planlegger du spilleføringa med kløver 7 (norsk fordeling) ut fra vest. Om du kaster et kort i bordet, kommer kongen på fra øst.
 
Utsiktene er relativt lyse for hjemgang i lilleslemmen. Så lenge ikke øst har alle de uteværende sparene, er det seks trumfstikk i bordet. Legger vi til to hjerterstikk og to minoress er vi oppe i ti, og en hjerter kan trumfes på hånda for elleve. Å godspille et stikk i ruter er den beste sjansen for å komme i havn med kontrakten.
 
La oss si du vinner kløverutspillet med esset på hånda. Siden hjerter kan trumfes på hånda, kaster vi ruter fra bordet på utspillet.
 
Deretter kan du spille en spar til esset (begge følger lavt), for så å ta for esset og kongen i hjerter. Du spiller deg så inn i bordet i trumf. Øst saker en kløver. Hjerter til stjeling på hånda, fulgt av kløver til stjeling i bordet, og spar dame som trekker ut vests siste trumf, og vi er framme i følgende posisjon:
 
 
10 4
-
D 10 7
-
 
 
-
-
E 9 5
kn 6
 

Etter å ha vunnet de åtte første stikkene, ser vi nå to trumfstikk og ruter ess. Det tolvte stikket må komme fra ruteren. Med andre ord må man unngå to rutertapere. Én mulighet er å spille ruter til esset fulgt av en ny ruter mot dama. Hvis ikke knekten eller kongen kommer på, må man gjette om man skal legge damen eller tieren.
 
En bedre plan, som unngår at du må ut å gjette hvem som har kongen og hvem som har knekten i ruter, er å spille på dobbelfinessen i ruter. Ruteren er akkurat god nok til det.
 
Spill en liten ruter fra blindemann. Om øst følger lavt, nøyer du deg med nieren. Kommer kongen på fra vest, er kontrakten hjemme. Hvis det i stedet er knekten som vinner stikket, må du ta en ny finesse i ruter i neste omgang.
 
Så lenge øst har minst én av ruterhonnørene, vinner du kontrakten. Med andre ord har du 75 % sjanse for å lykkes.
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K D 10 4 2
kn 10 2
D 10 7 3
-
 
kn 7 5
9 7 5 3
K 4
D 9 7 3
8
D 8 6 4
kn 8 6 2
K 10 8 5
 
9 6 3
E K
E 9 5
E kn 6 4 2
 

 
Fire par meldte og vant lilleslem, deriblant bronsevinnerne Thomas Tøsse og Magnus Sætre med sistnevnte som spillefører.
 
Med den aktuelle sitsen går det også bra å spille ruter ess fulgt av ruter mot dama siden vest må på med kongen. Men å spille på dobbeltfinessen gir altså bedre uttelling i det lange løp.
 
Grunnen til at du skal spille en liten ruter, og ikke dama, første gang, er at det gir deg muligheten til å skifte fot om øst skulle være renons i ruter. Hvis så skulle være tilfelle, kan du stikke opp med esset, og spille en ny ruter opp mot dama. Det er svært sjelden ruteren er fordelt 6–0, men det er gratis å ta med seg denne muligheten i tillegg til dobbeltfinessen.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger