AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norge U16 vant online-turnering
Norges U16-landslag gikk helt til topps i fjorårets utgave av World Bridge Federation Youth Online Teams League, som er et online-mesterskap for juniorspillere. Mesterskapet ble avsluttet med finale første helga i juli. Finalen besto av 42 spill, og Norges motstander var Polen. Det norske laget tok en overlegen seier med IMP-sifrene101–46.
 
Gratulerer til spillerne Anders Brogeland, Nicolai Heiberg-Evenstad, Sigrunn Faag, Maren Idland Sægrov, Jørgen Lindaas Nordby og Elias Veines-Jensen!
 
Kristian Barstad Ellingsen var kaptein (NPC) og Tonje Brogeland var coach for det norske laget.
 
Online-mesterskapet startet med innledende runder allerede i februar og siden ble det spilt en kamp omtrent hver tredje uke. Totalt 18 lag deltok i U16-klassen, hvorav åtte lag på nivå 1 (Premier League) og ti lag på nivå 2. Det norske laget spilte i Premier League, og endte der med fire seirer, én uavgjort og to tap. Det holdt til tredjeplass, og Norge var dermed ett av fire lag som gikk videre til semifinale.
 
Etter en jevn batalje i semifinalen mot Israel kunne Norge til slutt slippe jubelen løs etter å ha vunnet 53–40 (1. sett: 32–12, 2. sett: 21–28). I finalen mot Polen vant altså Norge med 55 IMP etter settsifrene 40–1, 28–16 og 33–29.
 
Vi skal se nærmere på et spill fra første finalesett, hvor de norske spillerne la grunnlaget for seieren ved å vinne med hele 39 IMP.
 
Hvor mange stikk tror du det er mulig å vinne i sparkontrakt, og hva melder du med følgende kort etter å ha sett makker åpne med 3 spar i første hånd med ingen i sonen?

 
E K 7
kn 8
K kn 4 3 2
D 9 6
 
 
Svaret avhenger selvsagt av hva slags stil som ligger til grunn for sperreåpninga. Noen praktiserer en svært aggressiv meldestil på sperreåpningene, mens andre har en mer konservativ tilnærming til hvor mye som kreves for å sperreåpne på 3-trinnet.
 
Et annet interessant poeng er at man etter makkers sperreåpning i enda større grad enn ellers bør telle stikk heller enn honnørpoeng. I det aktuelle tilfellet har du 14 honnørpoeng, men ikke alle ser like virksomme ut.
 
Hovedregelen er at esser og konger er det makker har mest bruk for. Ess–konge i trumf er åpenbart verdifullt, mens det er vanskelig å vurdere hvor verdifulle resten av honnørene er. Men det faktum at makker har maksimalt tre honnørpoeng i spar, medfører at han trolig må ha noe utenom for å åpne med 3 spar (med mindre man åpner veldig tynt).
 
Man mangler ess–konge i både hjerter og kløver i tillegg til ruter ess. Det er med andre ord litt makker skal dekke opp for, og han kan jo tross alt ikke ha all verdens utenom sparen. Men denne begrunnelsen tror jeg at jeg selv ville valgt å passe 3 spar.

Nicolai Heiberg-Evenstad var imidlertid optimistisk som juniorer flest og lettet til utgang. Makker Anders Brogeland skulle dermed prøve seg i 4 spar med følgende ressurser til rådighet:
 
 
E K 7
kn 8
K kn 4 3 2
D 9 6
 
 
D 10 9 6 5 4 2
5 4
8 5
E kn
 
 
VestNordØstSyd
N. Heiberg-EvenstadA. Brogeland
3 sp
pass4 sppasspass
pass


Det er i høyeste grad spill for kontrakten, i og med at det ikke er mer enn tre sikre tapere; to i hjerter og én i ruter. Imidlertid er det en del som skal løse seg før man er i havn med ti stikk.

Utspillet fra vest var ruter dame, noe som bidro til å løse den farga. Det var imidlertid en overhengende fare for at det var et singletonutspill. Etter at Anders dekket med kongen i bordet, stakk øst med esset og returnerte en høy ruter. Heldigvis fulgte vest farge, og bordets knekt vant stikket. Hvordan ville du planlagt den videre spilleføringa?

Selv om ruterfarga nå er løst, er man ikke helt i mål. Syv trumfstikk og ett i hver av minorfargene gir totalt ni. Mulighetene for det tiende stikket ligger i kløverfinessen eller ved å stjele god ruteren.

Merk at det ikke er inntak til ruteren hos blindemann utenom trumfen. I praksis vil det etter all sannsynlighet si at man må gå i gang med å stjele god ruteren før trumfen er trukket ut – dersom man bestemmer seg for å spille på den farga. I denne sammenheng er spar knekt det vitale kortet som mangler. En fare som truer er at vest kan trumfe over med spar knekt dersom man prøver å stjele god ruteren før trumfen er trukket ut.

Hva ville du gått for?

Hele spillet så slik ut:

 
E K 7
kn 8
K kn 4 3 2
D 9 6
 
8 3
E 7 6 2
D 6
K 10 8 4 2
kn
K D 10 9 3
E 10 9 7
7 5 3
 
D 10 9 6 5 4 2
5 4
8 5
E kn
 


Anders valgte å spille nok en ruter i stikk tre, som han stjal med spar dame. Denne spilleplanen garanterer ti stikk så lenge trumfen ikke er fordelt 3–0 hos motstanderne. Dersom trumfen skulle sitte surt, har man mulighet til å falle tilbake på kløverfinessen.
 
Deretter fulgte spar til esset i bordet. Da knekten kom på fra øst, kunne Anders trygt stjele god ruteren allerede, før en spar til kongen sørget før å trekke ut vests siste trumf. En hjerter forsvant på det godspilte ruterstikket.
 
Anders kunne så ta finessen i kløver, helt uten press, for overstikket. Den sprakk, men da vest spilte nok en kløver, ble det overstikk likevel. Etter å ha vunnet med kløver ess kunne bordet spilles inn på spar 7, og den siste hjerteren forsvant på kløver dame.
 
Utgangsscoren var verdt 7 IMP for Norge da polakkene stoppet i 3 spar med ti stikk ved det andre bordet.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger