AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du veien hjem?
Helga 18. og 19. mai inviterte Vestvågøy Bridgeklubb til Lofoten Open. 16 lag stilte på startstreken i lagturneringa som arrangeres på Statles Rorbusenter i Mortsund.
 
For mange av spillerne i Lofoten og Vesterålen er denne turneringa blant årets høydepunkter. Dessuten er det bra oppslutning fra nabokretsene både i nord og sør, og det bidrar til at dette er landsdelens største lagturnering.
 
Noe av det som særpreger Lofoten Open, er at turneringa spilles på et fiskemottak. I år viste været seg fra sin beste side, og dermed kunne pausene mellom kampene tilbringes i solveggen på kaia med nydelig sjøutsikt. På lørdagskvelden ble det som vanlig servert grillet kvalkjøtt og bacalao på bryggekanten.
 
Turneringa gikk over to dager og ble gjennomført som Monrad-turnering med ti kamper à ti spill. Suverene vinnere ble laget som kalte seg for «Aquavitens venner» (Stein Statle, Espen Torp, Gunnar Harr, Stian Evenstad og Ståle Digre). På andreplass fulgte «From doubters to believers» (Rolf Lehn, Almar Olsen, Robert Lehn og Tommy Elde), mens den siste pallplassen gikk til «Møllers tran» (Arne Andreasen, Jørn Stian Andreassen, Silje Rasmussen og Willy Roger Ottemo).
 
I løpet av ei lang turnering er det klart det dukker opp en hel del interessante spill. Vi skal se nærmere på ett av spillene i denne kategorien fra siste kamp. Prøven du blir stilt overfor er 3 grand på syds hånd:

 
K D 8 4
E kn 2
kn 6
8 7 6 4
 
 
kn 2
K 9 5 4
E D
E D kn 5 3
 
 
VestNordØstSyd
DanielsenJakobsen
passpasspass1 gr1)
pass2 kl2)pass2 hj
pass3 kl3)pass3 ru4)
pass3 grpasspass
pass
1) 15-17, jevn hånd
2) Stayman
3) Nytt søk
4) En fire- eller femkorts minor


Vest starter med ruter 5 (norsk fordeling), som går via kongen i øst til ditt ess. Hvordan fortsetter du?

Om kløveren gir fem stikk, er du ovenpå med en gang. Med to stikk i hver av de røde fargene i tillegg, er du allerede sikret hjemgang, og du kan gå løs på sparen og se hvor mange overstikk det er mulig å få tak i.

Men dersom du må gi bort stikk for kløver konge, er du i en langt mer utsatt posisjon. Du må regne med at motparten setter opp ruteren idet de kommer inn i kløver.

Ei utfordring er at du ikke har ubegrenset med inntak i bordet til å få tatt kløverfinessen. Å legge ned kløver ess er en mulighet. Om du må gi bort stikk for kløver konge, har du hjerterfinessen som en mulighet for det niende stikket til slutt.

En annen mulighet er å spille bordet inn på hjerter ess for å ta kløverfinessen. Om finessen lykkes, har du tempo til å spille spar mot bordet, som setter opp inntak til å gjenta kløverfinessen. Skulle kløver konge sitte bak, er dama dobbel i hjerter en tilleggssjanse.

Faktisk kan det også spilles spar i stikk to. Med åpne kort er beste motspill å stikke med esset og fortsette angrepet i ruter. Om vest skulle ha esset og stikker, vil det gi deg tre sparstikk, men du har likevel bare åtte totalt (3+2+2+1). Men kanskje finnes det en mulighet for at du kan få beholde det første sparstikket? Om du skulle være så heldig, er det grunn til å gå over på kløveren direkte.

Selv om motparten skulle stikke sparen og fortsette ruterangrepet, ligger det fortsatt muligheter i både hjerterfarga, som i beste fall kan gi fire stikk, og kløveren, som med full klaff gir fem stikk. Problemet er bare at du ikke kan ta deg råd til å teste begge fargene. Nå haster det å hente ni stikk, og du har ikke råd til å slippe motparten inn en gang til!

Hvilken variant ville du valgt om du satt i Arild Jakobsens stol?

Hele spillet så slik ut:

 
K D 8 4
E kn 2
kn 6
8 7 6 4
 
E 10 7 3
8 7
10 9 7 5 4 2
9
9 6 5
D 10 6 3
K 8 3
K 10 2
 
kn 2
K 9 5 4
E D
E D kn 5 3
 
 
Etter å ha vunnet ruterutspillet med esset, fortsatte Arild med hjerter til esset fulgt av kløver til dama. Et lite tilleggspoeng var at han spilte kløver 8 fra bordet for å unngå at farga skulle bli blokkert.
 
I stikk fire spilte Arild en liten spar til kongen i bordet, før kløverfinessen ble gjentatt. På kløver ess valgte han å følge med fireren fra blindemann. Det var nemlig et poeng å ordne inntak på kløver 6 i bordet for å kunne hente et eventuelt sparstikk. Med ett inntak igjen i hver av de røde fargene, var det uansett ingen fare for at han ikke skulle få hentet det siste kløverstikket.
 
Neste trekk var spar knekt. Vest vant med esset og godspilte ruterfarga. Deretter spilte Arild kløver til bordet. Vest kastet fra seg sparholdet, og dermed ble det hele tolv stikk (3+2+2+5) etter at spillefører fikk kastet begge hjertertaperne på godspilte sparstikk.
 
Som du kanskje har lagt merke til, førte det med den aktuelle sitsen fram å spille enten hjerter til esset eller spar i stikk to. Med kløver konge gunstig plassert ble det i praksis et par overstikk der det ble spilt slik. De som startet med kløver ess, måtte imidlertid gå beit da de til slutt ble avhengig av hjerterfinessen.
 
Alle spilleplanene vi har vært innom ble forsøkt rundt om i salen. At det blir spilt på tre forskjellige farger i stikk to, underbygger vel at dette var et spill uten noen opplagt løsning, og ikke minst at bridge er et spill med utallige muligheter! Tolv av seksten bord vant 3 grand, mens de resterende gikk beit.
 
Neste års Lofoten Open spilles trolig helga 9. og 10. mai. Da blir du kanskje å se på startstreken, du også?

Av Kristian Barstad Ellingsen