AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Sjeldent sterke kort
Helga 16. og 17. november ble det avholdt kvalifisering om retten til å representere Norge i veteranklassen under EM for nasjonslag på Madeira neste sommer. To lag deltok, henholdsvis lag Johnsen (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Jan Mikkelsen og Arve Farstad) og lag Anderssen (Rune B. Anderssen, Peter Marstrander, Lars Eide og Alf E. Andersen).

Kvalifiseringa gikk over totalt 80 spill. Etter første dag var 48 av spillene unnagjort. Det var nokså jevnt, men lag Johnsen hadde et forsprang på 18 IMP. I fjerde sett økte de med 17 IMP, og hadde dermed et godt utgangspunkt før det siste og avgjørende settet.
 
I femte sett var det liten tvil om hvem som ville trekke det lengste strået. Lederlaget vant settet hele 71–3, og totalt ble det 194–89. Dermed er Sverre, Åsmund, Jan og Arve klare for EM, og muligens kommer de til å komplettere laget med ett par til.
 
Vi skal ta en nærmere titt på ett av spillene som dukket opp i sistesettet. Dette må vel være ei av de mest spillesterke hendene vi har sett?

 
-
E K D kn 8 3
E K D 8 7 6
10
 


Faktisk dukket det opp ei nesten identisk hånd i Seriemesterskapet bare ei uke tidligere. Den gang hadde man to 6-kortsfarger med de fire høyeste kortene i hver av fargene og en liten singleton i tillegg.
 
Det kan være utfordrende nok å få kontroll i denne typen spill, men du får i alle fall sjansen til å åpne. Hvilken taktikk har du når det kommer til valg av åpningsmelding?
 
Ved det ene bordet åpnet Lars Eide med 4 grand, spørsmål etter spesifikke ess. Det er en konvensjon som sjelden dukker opp, men som kan være svært nyttig når det først kommer kort som passer:                              
 
                   Vest                       Nord                    Øst                    Syd         
                   Stokkeland           A. Andersen        Johnsen            Eide                    
                                                                                                          4 gr1)
                   pass                      6 kl2)                     pass                  7 hj
                   pass                      pass                      pass

1) Spørsmål etter spesifikke ess
2) Kløver ess
 
Med de aktuelle kortene har man i praksis lilleslem på egen hånd, og om makker har kløver ess, er det meget gode sjanser for at det står storeslem. Det er ikke rare tilpasninga som skal til for at det er godt spill for 13 stikk. Da makker Alf E. Andersen viste fram kløveresset, gjorde Lars et praktisk hopp til 7 hjerter.
 
Ved det andre bordet valgte Jan Mikkelsen ei annen tilnærming:
 
                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd         
                   R. Anderssen      Farstad               Marstrander        Mikkelsen
                                                                                                          2 kl1)
                   2 sp                      pass                    3 sp                      6 hj
                   pass                     pass                    pass

1) Sterke kort
 
Jan valgte i stedet å åpne med 2 kløver. Motparten blandet seg inn og fikk meldt og støttet sparen. Deretter ga Jan opp muligheten for storeslem, og hoppet til 6 hjerter. Dermed var det klart at dette ville bli et svingspill, den ene eller den andre veien.
 
Her er alle kortene:

 
D 10 7 6 4
9
kn 10 9 5 4
E 7
 
K kn 5 3 2
2
3
D kn 9 8 3 2
E 9 8
10 7 6 5 4
2
K 6 5 4
 
-
E K D kn 8 3
E K D 8 7 6
10
 
 
Da nord hadde bare singleton hjerter, og farga i tillegg var fordelt 5–1 hos motparten, var det ikke mulig å unngå en trumftaper. Lars gikk ei beit i storeslem, mens Jan akkurat fikk hjem 6 hjerter.
 
Dette er et eksempel på hvor små marginer som kan svinge mange IMP. Nå ble det 11 IMP til lag Johnsen. Om hjerteren hadde vært fordelt 4–2 i stedet, ville lag Anderssen fått 11 IMP.
 
Men du har kanskje lagt merke til at 7 ruter står? I den kontrakten er det jo bare å trumfe et par hjerter i nord etter å ha trukket ut trumfen.
 
Har du funnet noen farbar vei til toppkontrakten 7 ruter?
 
Én mulighet kan være å melde 6 grand over 6 kløver i det første meldingsforløpet. Når man åpner med 4 grand, innebærer det i praksis ofte en renons, og dermed er det ulogisk at man i det hele tatt skal spille 6 grand etter denne innledninga på meldingsforløpet. Om så er riktig, frigjøres 6 grand til å ha ei annen betydning.
 
6 grand kan indikere ei tofargehånd, og ber makker melde spillbare farger nedenfra på 7-trinnet. Men for å lande på beina er det en fordel at man har diskutert posisjonen.
 
Ei felle det ikke er helt uvanlig å gå i, er at man avtaler å bruke en konvensjon uten å gå gjennom alle konsekvenser det får. Om du spiller med 4 grand i åpning som spørsmål etter spesifikke ess, bør du ta en prat med makkeren din om dette slik at dere slipper å havne på feil tilpasning når denne konvensjonen omsider dukker opp igjen!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger