AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tilbakeblikk på bridgeåret 2019
2019 ble nok et år hvor norske bridgespillere markerte seg internasjonalt.

På forsommeren ble det dobbelt norsk i veteranklassen under åpent EM i Istanbul. Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland gikk til topps, mens Rune B. Anderssen og Helge Hantveit ble nummer to.

I august gikk åpent Ungdoms-VM av stabelen i den kroatiske kystbyen Opatija. Norge dominerte jenteklassen. Ida M. Øberg og Thea L. Indrebø vant gull i par foran Sofie G. Sjødal og Agnethe H. Kjensli. I lagturneringa gikk de fire norske jentene til topps sammen.
 
VM for nasjonslag gikk av stabelen i den kinesiske byen Wuhan i siste halvdel av september. Norge var kvalifisert for Bermuda Bowl (åpen klasse) for første gang på ti år etter å ha gått til topps i fjorårets EM. I dameklassen, Venice Cup, var Norge kvalifisert for aller første gang etter å ha tatt bronse i EM 2018. Veteranklassen var den tredje klassen hvor Norge var representert.
 
Mens det gikk tungt i den eldste klassen, satte Norge sitt preg på både åpen klasse og dameklassen. Vårt lag i åpen klasse ble nummer fire i Round Robin, mens damelaget ble nummer tre, og begge lagene gikk dermed videre til sluttspill med god margin. I åpen klasse tok Norge en overbevisende seier i kvartfinalen mot Italia, mens damelaget dessverre ble slått ut av Nederland etter å ha tapt førstesettet klart.
 
Vårt lag i åpen klasse var sjanseløse mot et velspillende nederlandsk lag i semifinalen. Dermed var det duket for bronsefinale mot USA 1, som tapte sin semifinale mot Polen. Norge vant førstesettet klart, før de økte litt i andresettet. I tredjesettet slo imidlertid amerikanerne hardt nok tilbake til at nesten hele forspranget var oppspist før siste spilledag.

Nest siste sett vant amerikanerne med 2 IMP, og dermed ledet Norge med kun 4 IMP før de siste 16 spillene. Etter et spennende sistesett kunne nordmennene til slutt slippe jubelen løs etter å ha vunnet bronsefinalen 149–140.
 
Vi skal ta et tilbakeblikk på ett av spillene fra det tredje settet, som altså ble vunnet klart av USA 1. Det aktuelle spillet var det imidlertid Norge som vant. Hva ville du meldt som syd om du var i Boye Brogelands sko?

 
E 8 2
K 5
E kn 7 3
E kn 7 6
 
 
VestNordØstSyd
KatzLindqvistNickellBrogeland
pass1 gr1)
pass2 gr2)pass3 ru3)
passpassdbl4)?
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Overføring til ruter (kan være en svak hånd med begge minor)
3) Ruterstøtte
4) Opplysende


Boye har ei makshånd med god rutertilpasning. Ikke nok med at han har maks for grandåpninga. Han har også det vi gjerne kaller rene verdier eller toppkort, som er det motsatte av lavhonnører. Hva ville du meldt over østs balanseringsdobling?
 
Boye Brogeland meldte 3 grand!
 
Det kan ved første øyekast virke som det er hardt meldt overfor en makker som ikke har lovet noen ting annet enn 6-korts ruter, men ved litt nærmere ettertanke er det absolutt argumenter for å ta sjansen på 3 grand. Hva trenger man hos makker for at det skal være godt spill for den kontrakten?
 
Om makker dukker opp med kongen sjette i ruter er det etter all sannsynlighet seks ruterstikk. Nå kommer de nevnte rene verdiene inn i bildet igjen. Med to svarte ess er man oppe i åtte stikk, og hjerter konge gir åpenbart mulighet for det niende stikket.
 
Hele spillet så slik ut:                              

 
9 5
8 7 3
K 10 9 8 6 4
9 2
 
K D 4 3
D kn 6 4
D 2
10 8 5
kn 10 7 6
E 10 9 2
5
K D 4 3
 
E 8 2
K 5
E kn 7 3
E kn 7 6
 

Som vi ser dukket Espen opp med nettopp kongen sjette i ruter. Boye fikk spar dame ut fra vest. Den lasjerte han, før en ny spar til tieren og esset fulgte. Et viktig poeng med spillet er hvordan man behandler ruterfarga.
 
Med ti ruter til sammen og de to høyeste i farga er det sjelden noen fare for taper. Men om en av motstanderne har alle de uteværende ruterne, står man i fare for å tape stikk til dama. Etter østs balanseringsdobling er det vest som er favoritt til å ha lengden i ruter. Sånn var det da også, men denne gang hadde vest kun dobbel ruter, og dermed var ikke fargebehandlinga så avgjørende som den kunne ha vært.
 
Boye tok for ruter ess i tredje stikk før ruter knekt til esset fulgte. Han innkasserte så resten av ruterstikkene og saket to kløver fra hånda. Så var tida kommet for å spille hjerter mot kongen. Øst stakk med esset, og spilte spar til vest. Han kunne innkassere to stikk i farga, men forsvaret fikk ikke tak i mer enn tre sparstikk i tillegg til hjerter ess. Dermed kunne Norge notere 600 inn etter hjemgang i 3 grand. Da amerikanerne stoppet i 3 ruter med ti stikk ved det andre bordet, ble det 10 deilige IMP til Norge etter utgangssving i sonen.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger