AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Utgang begge veier
Denne uka skal vi ta nok et tilbakeblikk på Nyttårscupen, som ble arrangert første helga i januar av Jessheim Bridgeklubb med hele 65 lag på startstreken.
 
Vi skal se på en meldeprøve som dukket opp allerede i den første kampen. Hva ville du åpnet med på syds hånd?

 
E K D kn 6 4
10 5 4 3
-
E kn 4
 
 
VestNordØstSyd
Du
passpass?


Lars Eide valgte 4 spar. I første og andre hånd er kortene for gode for denne åpningsmeldinga. Men etter makkers forhåndspass, er det sjelden det står noe mer enn utgang. Og om det skulle gjøre det, kan det være vanskelig å finne ut av og melde seg fram til.
 
Så kan du kanskje si at det er litt tøft å melde 4 spar alene i sonen på disse kortene. Det er jo tross alt en del tapere i hjerter og kløver det skal dekkes opp for. Men samtidig er det ikke så fryktelig mye som skal til, hvis makker bare har de rette kortene.
 
Uansett var nok det å holde motparten ute av meldingene også en viktig grunn til å åpne på 4-trinnet. Det skal være sikkert at Lars traff blink denne gang da hele spillet så slik ut:

 
10 7
D 8 2
10 7
K 8 7 6 5 3
 
9 8 5 2
E 7
E D 9 8 4 3
2
3
K kn 9 6
K kn 6 5 2
D 10 9
 
E K D kn 6 4
10 5 4 3
-
E kn 4
 
 
VestNordØstSyd
G. PettersenR. B. AnderssenJ. FjæstadL. Eide
passpass4 sp
passpasspass


Dermed kom ikke motstanderne til i meldingsforløpet, og sluttkontrakten ble 4 spar. Med det naturlige singletonutspillet i kløver ble det tolv enkle stikk på spillefører (6+0+0+6).
 
Ser du beitevarianten med åpne kort?
 
For å beite kontrakten må vest spille ut hjerter ess, fulgt av hjerter til knekten. På hjerter konge kan vest kaste sin single kløver, og øst kan så sørge for forsvarets fjerde stikk ved å spille kløver til stjeling. Men det er vel heller unaturlig i praksis?
 
Ved det andre bordet i kampen gikk meldingsforløpet slik:

 
10 7
D 8 2
10 7
K 8 7 6 5 3
 
9 8 5 2
E 7
E D 9 8 4 3
2
3
K kn 9 6
K kn 6 5 2
D 10 9
 
E K D kn 6 4
10 5 4 3
-
E kn 4
 
 
VestNordØstSyd
K. B. EllingsenT. GjøsP. MarstranderL. Helgesen
passpass1 sp
3 rupass3 sp1)4 sp
5 rupasspasspass
1) Godt løft i ruter


Med solid 6-kortsfarge og ett sideess er hånda i vest normalt for god til å sperre med. Men siden makker hadde passet i åpning, valgte jeg å hoppe inn med 3 ruter i et forsøk på å gjøre det vanskeligere for motparten.

Med 5-korts støtte i ruter og singleton spar, kan Peter se at det trolig står en god del stikk begge veier. Med maks styrke av det han kan ha etter forhåndspass, er det praktisk å ta med seg 3 spar, godt løft i ruter. Han vet også at jeg kan ha litt mer enn en ordinær sperr etter denne innledninga på meldingsforløpet.

Etter denne oppmuntringa fra makker var det ikke vanskelig å melde 5 ruter. Om han for eksempel hadde de to røde kongene og singleton spar, var det trolig nok til at det sto utgang. Dessuten var det jo fare for at 4 spar kunne stå, så dermed var det ingen tvil om å melde 5 ruter.

Med utgang ved begge bord (680+400) ble det 14 IMP til laget "God (gammel) årgang".

Dette spillet viser at man av og til kan få betalt for å tenke litt utenfor boksen når det kommer til sperremeldinger etter at makker har vært i pass. Det er et spørsmål om stil og filosofi. Og som ellers gjelder det å være på bølgelengde med makker.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Espen Gisvold Dato: 3.2.2018
E-post: espen.gisvold"gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hei Kristian. Jeg har lyst til [ bruke den i neste ukes spalte i Klassekampen hvis det er OK for deg