AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Begrens tapet Publiseringsdato: 25.08.2010

Dette spillet er også fra kampen hvor de norske damene og herrene møtte Bulgaria. Jeg pleier å sitte syd, og det samme gjør min mann Boye, og siden vi begge spilte denne kampen var det spesielt gøy å gå igjennom spillene etterpå.

Du sitter syd, alle er i sonen, og du har havnet i 3 grand med spar dame i utspill. Hvordan vil du spille kontrakten?

 
8 6
9 6 5 4
kn 10 7
kn 10 9 8
 
 
E K
E D 8
K 8 6 5 4
E K 2
 

Jeg har lært mye av å spille med Boye, og én ting jeg har lært er at dersom kontrakten virker død, gå minst mulig bet for å spare imp. I denne kontrakten ser der ut som om du trenger kløver dame dobbel for å få inntak i bordet. Dersom kløverdamen sitter dobbel og du får inntak i bordet, må du spille på ruteren. Du må også ha ruter dame singel eller dobbel i øst, eller ess-dame blokk hos henne.

La oss se prosentmessig på sjansene. Damen dobbel i kløver er cirka 16%, og i tillegg skal øst ha damen dobbel i ruter (men ikke med nieren for den har du tenkt å ta finesse på om ruter knekt dekkes med damen), damen singel eller kun esset og damen, som samlet gir cirka 16,4%. Altså blir sjansen for at både kløverfargen og ruterfargen skal sitte slik jeg trenger for å få hjem kontrakten: 16% x 16.4% : 100 = 2.6% (tallene fikk jeg selvsagt av Boye da vi gikk igjennom spillene).

Jeg brukte litt tid på å finne ut om dette var verdt å spille på, men fikk fram et minne med en belærende Moi-stemme forklare dette med å begrense tapet. Å begrense tapet vil i den forstand tilsi at jeg ikke skal sette opp unødvenige stikk for motspillerne. Jeg bestemte meg derfor for en annen spilleplan. Jeg spilte ruter kongen fra hånden. Motspilleren i vest tenkte litt før hun la liten, og øst fulgte også med liten. Ett stikk til de gode, tenkte jeg, idet jeg fortsatte med en liten ruter. Vest la liten, og øst fikk for damen og fortsatte i spar. Jeg stakk og fortsatte med en ny ruter. Vest stakk, og de tok for sine tre godspilte sparstikk. Åtte stikk til meg.

Etter at spillet var ferdig, tenkte jeg ikke mer på det, men fortsatte med neste spill. Da kampen var ferdig, hadde det hele forsvunnet fra tankene. "600 ut," hører jeg Marianne si, "100 ut," fra Tone. "Hva skjedde der da?" hører jeg de andre på laget spørre. Jeg prøvde å forklare hva som hadde skjedd og hvordan jeg hadde spilt kontrakten. Hele spillet så slik ut:

 
8 6
9 6 5 4
kn 10 7
kn 10 9 8
 
D kn 9 3
kn 3
E 9 3
7 6 4 3
10 7 5 4 2
K 10 7 2
D 2
D 5
 
E K
E D 8
K 8 6 5 4
E K 2
 

"Du kunne jo ha fått den hjem når du fikk for ruter kongen også jo," sier Grime. "Ja, du du skifter bare fot og spiller på kløveren og tar hjerterkappen," fortsetter han.

Sur og gretten går jeg til Boye og forklarer han at han ikke må lære meg slike unoter med begrensning av tap. "Hvordan spilte du da, Tonje?" spør han. "Jo, jeg dro ruter konge fra hånden i stikk to, og den fikk jeg beholde for," forklarer jeg. "Da spilte du jo mye bedre enn jeg gjorde," kom det. "Jeg spilte en liten ruter fra hånden, jeg." "Men nå sier jo alle at jeg skulle ha spilt på kontrakten," forklarer jeg lettere irritert. "Dersom de mener at du skal spille på en kontrakt som har en sjanse på 3%, så kan de mene hva de vil," sier Boye og gir meg en stor klem.

Har du et spill du vil fortelle om? Send en e-post til tonje@bin.no.

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger