AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
7-korts sidefarge på lur

Bergen Akademiske Storturnering ble spilt i helga, og samlet som vanlig et av landets aller sterkeste parturneringsfelt. 

Resultater Mester-puljen
Resultater A-puljen

Vanligvis er det de som spiller jevnt og stødig som sanker poeng, men enkelte hender fikk kreativiteten til å blomstre flere steder i salen:

K 8 7
E D 5
E K 9 8
E 10 4
 
VestNordØstSyd
pass1 hj
x4 hj6 sppass
?

Hva har din forhåndspassete makker funnet på her, og hva melder du?

Og så til motspillsproblemet i samme spill. Her har meldingsforløpet gått noe anderledes. Etter pass i syd har du som vest åpnet i 1 hjerter. Motstander til venstre dobler, og makker hopper til 4 hjerter. Over 4 spar fra syd går det pass rundt, og du spiller ut en liten hjerter. (Spillet er vridd).

 
K 8 7
E D 5
E K 9 8
E 10 4
 
D 10 6
K kn 8 6 3
D kn 10
K 5
 
VestNordØstSyd
pass
1 hjx4 hj4 sp
passpasspass

Utspillet går til dama i bordet og liten hos makker. Etter en runde trumf spiller spillefører kløver knekt fra hånda. Hva nå?

Dekker du honnør med honnør har du tråkket skikkelig i salaten når spillet ser slik ut:

 
K 8 7
E D 5
E K 9 8
E 10 4
 
D 10 6
K kn 8 6 3
kn 10 5
K 5
5 2
10 9 7 4 2
D 7 6 4 3
D
 
E kn 9 4 3
-
2
kn 9 8 7 6 3 2
 

Odin Svendsen var spillefører, og ved å sake en "kløvertaper" prøvde han å maksimere sjansene for at lagkamerat fra 1. divisjon Sondre Hogstad skulle dekke kløver knekt fra honnør dobbel, og dermed felle makkers single honnør. Vi får aldri vite om dette hadde fungert, for aktuelt hadde ikke syd Kx i kløver, men KD, slik at han ikke hadde noe valg.

Slik så spillet ut:

 
K 8 7
E D 5
E K 9 8
E 10 4
 
D 10 6
k kn 8 6 3
D kn 10
K D
5 2
10 9 7 4 2
D 7 6 4 3
5
 
E kn 9 4 3
-
2
kn 9 8 7 6 3 2
 

Et morsomt meldingsforløp sto Odin Rønbeck og Tore Marskar Eek-Jensen for. Eek-Jensen valgte å åpne i svake 2 spar på syds hånd (!) Det er ikke ofte en har en 7-korts sidefarge på lur! Fortsettelsen var også av det originale slaget. Med to singletoner kan man få et problem når makker spør etter singleton med 2 grand. Hvilken skal man velge? Tore så ikke noe problem med denne hånden, her var det jo bare én singleton: 3 ruter! Over dette svaret kunne ikke Rønbeck gjøre annet enn å melde 3 grand, og ble belønnet med +21 for sine 12 stikk i grand etter hjerter ut.

Tilbake til det innledende meldeproblemet: Hva kan rettferdiggjøre et hopp til slem etter en uskyldig opplysningsdobling fra deg? Makker må ha en ekstrem fordeling, og ettersom han ikke åpnet i spar på et eller annet nivå, har han sannsynligvis en minst like lang sidefarge. Her har dere helt sikkert stikk nok i massevis, i toppstikk og langfargestikk i makkers sidefarge. Faren er at dere har taper(e) i sparfargen. Makker kan være så god at det står 7 grand, men i et kompetitivt meldingsforløp i parturnering gir det alltid god score å spille 6 grand +1.

I sparkontrakt er det aldri mer enn 11 stikk. I kløverkontrakt vinnes 12 stikk etter åpning i vest, ettersom en får plassert mesteparten av honnørstyrken der, og det må bli rett å spille på å skvise vest i spar og hjerter framfor å ta sparfinessen. Når en tar alle kløverstikkene kan ikke vest greie å holde både hjerter konge og spar dame gardert. Samme spilleplan kan brukes i grandkontrakt, så toppkontrakten er 6 grand. Det var det bare to par som fant, Baard Olav Aasan - Christer Kristoffersen og brødrene Arild og Jonny Rasmussen.

Ukens spill skal være en spalte for og av leseren. Vi etterlyser fine, artige, spennende eller rare spill til Ukens spill.