AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tilbakeblikk på veterankvalik
I november i fjor ble det avholdt kvalifisering om retten til å representere Norge i veteranklassen under EM for nasjonslag. EM skulle etter planen gå på Madeira i juni, men er nå utsatt på grunn av Corona-viruset.
 
To lag deltok i kvalifiseringa, henholdsvis lag Johnsen (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Jan Mikkelsen og Arve Farstad) og lag Anderssen (Rune B. Anderssen, Peter Marstrander, Lars Eide og Alf E. Andersen).
 
Kvalifiseringa gikk over 80 spill (fem sett á 16 spill). Kampen var nokså jevn innledningsvis, dog med et visst overtak til lag Johnsen. I femte og avgjørende sett var det liten tvil om hvem som ville trekke det lengste strået. Lederlaget vant settet hele 71–3, og tok dermed en overbevisende sammenlagtseier med sifrene 194–89.
 
Sverre, Åsmund, Jan og Arve vant med det retten til å representere Norge i veteranklassen i neste EM. De har i tillegg tatt med seg Lars Eide og Odd Frydenberg som et tredje par. Så gjenstår det å se når og hvor mesterskapet blir gjennomført. Siste nytt er at EBL har utsatt mesterskapet til juni 2021, og at det da forhåpentligvis kan gjennomføres på den portugisiske øya.
 
Her er et spill fra første spilledag som inneholdt flere interessante poeng. Det første du må ta stilling til er hva du vil åpne med som syd:

 
7 5
D 7 5
E kn 8
E K 9 8 7
 
 
La oss si du spiller med 15–17-grand. Er denne hånda i så fall god nok til oppvurdering til 1 grand? Begge veteranspillerne som satt i syd, mente det.
Det som gjør det aktuelt, er at du har ei god 5-kortsfarge i kløver. Et sentralt poeng er at du har mellomkortene i kløver. Ei farge med EK987 inneholder like mange honnørpoeng som EK432, men den første farga er likevel betydelig bedre.

Meldingsforløpet fortsatte på følgende vis ved begge bord:

Vest                     Nord                  Øst                     Syd
R. Anderssen     Farstad             Marstrander      Mikkelsen
Stokkeland         A. Andersen     Johnsen             Eide
                                                                                   1 gr
pass                    2 ru                     pass                  2 hj
pass                    4 kl                      pass                  ?
 
2 ruter var overføring til hjerter, og 4 kløver viste minst 6-kortsfarge i hjerter, kortfarge i kløver og sleminteresse. Hva ville du meldt i syd over 4 kløver? Har du til 4 ruter, eller går du ned i 4 hjerter?

Selv om du allerede har oppvurdert en 14-poenger, bør du vurdere å ta med deg 4 ruter for å indikere for makker at du har litt interesse. Honnør tredje i trumf, mulig stjeleverdi i spar, førstekontroll i ruter og en kløver med stikkpotensial er plussfaktorene. Man har ofte lett for å nedvurdere når man har lengde i makkers kortfarge, men ess–konge femte er ikke den verste langfargen man kan ha mot makkers singleton.

Både Jan Mikkelsen og Lars Eide valgte å melde 4 hjerter. Dermed ble det endestasjonen. Når vi ser nord og syds hender mot hverandre, er dette en slem man gjerne vil være i:
 
 
E 9 3
E K kn 10 6 4
D 10 3
6
 
 
7 5
D 7 5
E kn 8
E K 9 8 7
 


Det kan ved første øyekast se ut til at lilleslemmen står på ruterfinessen, men det finnes en tilleggssjanse. Har du fått øye på den?

Om kløveren er fordelt 4–3 hos motparten, kan du få kastet begge nords spartapere, den ene på kongen og den andre på dem femte kløveren, som i så fall kan trumfes god.

Hele spillet:

 
E 9 3
E K kn 10 6 4
D 10 3
6
 
D kn 8 4 2
9
9 7 6 4
D 10 5
K 10 6
8 3 2
K 5 2
kn 4 3 2
 
7 5
D 7 5
E kn 8
E K 9 8 7
 

La oss si du får spar ut til esset. For å holde overgangene i orden er det viktig å gå i gang med godspilling av kløveren før trumfen trekkes ut. I stikk to kan du spille kløver til esset fulgt av kløver til stjeling. Deretter hjerter ess, hjerter konge og hjerter til dama. Om begge motstanderne følger på kløver konge, betyr det at farga sitter rundt og kan trumfes god.

Trumf i så fall kløveren god, spill ruter til esset og kast bordets siste spar på det godspilte kløverstikket. Deretter kan du presse ut ruter konge for å sette opp det tolvte stikket.

Skulle kløveren være fordelt 5–2, blir du avhengig av ruterfinessen. Hjerteren 4–0 gjør også at du blir avhengig av ruterfinessen dersom du får spar ut.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger