AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norsk vinstspill etter motspillsfeil
VM for nasjonslag ble spilt i italienske Salsomaggiore i månedsskiftet mars/april. Det ble konkurrert i de fire klassene åpen, damer, veteran og mix. Norge var kvalifisert i de tre førstnevnte klassene.

Mesterskapet åpnet med grunnspill der alle de 24 lagene i hver klasse møtes til kamper som gikk over 16 spill. Etter ei ukes spilling hadde alle møtt alle, og de åtte beste gikk videre til kvartfinaler.
 
Norges lag i åpen klasse ble nummer syv i grunnspillet, og fikk USA 2 som motstander i kvartfinalen. Den vant Norge med IMP-sifrene 175–116. I semifinalen ble Nederland for sterke, og tok en klar seier. Da bronsefinalene ble avlyst grunnet Corona-smitte, fikk Norge dele bronsemedaljene med USA 1, som tapte den andre semifinalen.
 
Dermed kopierte laget den gode prestasjonen fra VM i Wuhan i 2019. På laget spilte Boye Brogeland, Christian Bakke, Tor Helness, Geir Helgemo, Allan Livgård og Terje Aa. Tolle Stabell var NPC, mens Sten Bjertnes var coach. Sveits vant for øvrig en meget jevn finale mot Nederland.
 
I dameklassen lå Norge lenge an til å gå videre, men til slutt glapp sluttspillsplassen med drøyt ett vinnerpoengs margin. Veteranlaget hadde ikke sin beste turnering og var dessverre ikke i nærheten av å gå videre denne gang.
 
Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp i tiende runde av grunnspillet da Norge møtte Israel i åpen klasse:

 
K 6
D 9 6
K kn 7 3
kn 9 5 4
 
 
7 5
K kn 10 7 4 3 2
E 10 5
E
 


Vest                     Nord                    Øst                      Syd
A. Birman             A. Livgård           D. Padon             T. Aa
2 sp1)                  pass                    2 gr2)                   3 hj
pass                     4 hj                     4 sp                      5 hj
pass                     pass                    pass
 
1) Svake 2
2) Krav, spørsmål om hånda
 
Mot 5 hjerter fikk Terje Aa ut ruter 8 (norsk fordeling) fra vest. Han la liten i bordet, og øst fulgte med fireren før han vant stikket med tieren på hånda.
 
Hva tenker du om de videre mulighetene i spillet?
 
Etter utspillet er det avklart at det ikke blir noen tapere i minorfargene. Motstanderne har helt sikkert stikk for trumfesset, og dermed kan det se ut til at kontrakten står og faller på at spar ess sitter foran kongen. Det kan imidlertid ligge en liten tilleggssjanse i at øst har begge majoressene (som vil sørge for at vest ikke kommer inn) og at ruteren er jevnt fordelt slik at spillefører får kaste en spar på det siste ruterstikket. En snedig kløversits kan en sjelden gang gi et avkast i den fargen.
 
Terje fortsatte med en liten hjerter som vest vant med esset, mens øst fulgte farge. Vest fortsatte med ruter 2, som gikk via nieren i øst til esset på hånda.
 
Deretter tok Terje for kløver ess, før hjerter til dama i bordet fulgte. Øst saket kløver 2. Da en kløver ble spilt fra bordet, kom kongen på fra øst. Etter en ny hjerter til nieren i bordet (øst saket spar 9), var fortsettelsen nok en kløver til stjeling. Øst la tieren, og vest fulgte for tredje gang lavt. Dermed var det klart av kløveren ikke lot seg godspille.
 
Hva tenker du om veien videre?
 
Terje innkasserte de to siste trumfstikkene med avkast av henholdsvis kløver knekt og spar 6 i bordet. Øst saket først kløver dame og deretter spar dame.
 
Hele spillet så slik ut:

 
K 6
D 9 6
K kn 7 3
kn 9 5 4
 
kn 10 8 4 3 2
E 5
8 2
8 7 6
E D 9
8
D 9 6 4
K D 10 3 2
 
7 5
K kn 10 7 4 3 2
E 10 5
E
 


I firekortsposisjonen før Terje tok for den siste trumfen så det slik ut:

 
K 6
-
K kn
-
 
kn 10 8 4
-
-
-
E D
-
D 9
-
 
7 5
10
5
-
 

 
Øst kunne ikke annet enn å kapitulere. Hvis han saker ruter, godspilles bordets knekt og blir spilleførers ellevte stikk. Om han i stedet kvitter seg med spar dame, blir han innspilt på esset i fargen og må avslutte med ruter opp i bordets konge–knekt-kombinasjon.
 
Aktuelt saket øst spar dame, og ble like etterpå innspilt og måtte gi spillefører den nødvendige hjelpen for å få hjem kontrakten.
 
Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet slik:
 
Vest                     Nord                    Øst                       Syd
C. Bakke             J. Roll                  B. Brogeland         A. Levin
2 ru1)                   pass                    2 hj2)                    3 hj
pass                     4 hj                      4 sp                      pass
pass                     dbl                       pass                     pass
pass
 
1) Søppel-Multi (0–7 hp med en (5) 6-korts major, 24+ grandhånd eller 4-4-4-1 og utgangskrav)
2) Pass eller korriger
 
For å få med seg beita mot 4 spar doblet, måtte israelerne finne kløverstjelinga. Syd spilte ut kløver ess, og fant liten ruter i skift til makkers konge. Deretter fulgte kløver til stjeling og ruter ess. Etter at motparten hadde fått de fire første stikkene, kunne Boye Brogeland kreve resten av stikkene da sparfinessen gikk.
 
Dermed ble det 11 IMP inn for Norge etter at israelerne ikke fant motspillet mot 5 hjerter. Som du sikkert har sett, måtte vest enten ha spilt spar ut eller skiftet til spar inne på trumfesset for å få beit.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger