AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Griper du sjansen?
I perioden 15.–19.mai gikk årets første live-turnering i World Bridge Tour (WBT) av stabelen i polske Sopot. Tolv sterke lag sto på startstreken, hvorav tre av disse hadde norske spillere. Turneringa ble innledet med kvalifisering over fire dager hvor alle lagene møtte hverandre. Deretter gikk de fire beste videre til sluttspillet som besto av semifinaler og finale.
 
Helnorske Skeidar med Nicolai Heiberg-Evenstad, Stian André Evenstad, Arve Farstad og Lasse Aaseng gjorde ei forrykende turnering. Først gikk de til topps i kvalifiseringa. Deretter slo de det polske Nawrot i semifinalen før de i finalen måtte se seg slått med minste mulige margin av Apres-Bridge Champs med spillere fra Tyskland og Polen.
 
Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen spilte på lag de Botton og endte på delt tredjeplass etter å ha tapt mot vinnerlaget i semifinalen. Boye Brogeland, Christian Bakke og Erik Sælensminde endte på syvendeplass med lag Gillis.
 
Vi skal se nærmere på et av spillene fra kvalifiseringa. Du får ta plass i østs stol og prøve deg på motspill mot 4 spar:

 
E K 10 4
kn 6 4 2
D 9 8
10 9
 
6 3
D 9 5 3
E 5 3
E K 7 5
 
VestNordØstSyd
Du
pass1 kl1 sp
pass2 gr1)pass4 sp
passpasspass
1) Invitt med minst 4-korts sparstøtte


Makker starter motspillet med kløver dame. Ser du noen muligheter for beit, og hvordan planlegger du motspillet?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K 10 4
kn 6 4 2
D 9 8
10 9
 
kn
10 8
kn 10 7 4 2
D kn 8 6 2
6 3
D 9 5 3
E 5 3
E K 7 5
 
D 9 8 7 5 2
E K 7
K 6
4 3
 

 
Ved første øyekast ser det ut til at det må bli to kløvertapere og én taper i hver av de røde fargene, og at det kanskje ikke spiller noen stor rolle hva du gjør i første stikk. Men sannheten er at spillefører får sjansen til å briljere dersom ikke motspillerne griper sjansen og finner et beitende motspill innledningsvis.
 
Ved ett bord fikk vest beholde første stikk på kløver dame før en ny kløver til kongen fulgte. Nå finnes det ikke lenger noen vei til beit om spillefører leser kortene riktig.
 
I stikk tre fridde øst seg med trumf. Etter å ha vunnet stikket med esset i bordet, trakk spillefører ut den siste trumfen ved å innkassere spar konge. Deretter fulgte ruter mot hånda.
 
Øst kan ikke stikke fordi det setter opp to ruterstikk og ett avkast som håndas hjertertaper kan parkeres på. Spillefører vant stikket med kongen, og fulgte opp med å trekke trumfen til bunns. Før den siste var situasjonen denne:

 
-
kn 6 4
D 9
-
 
-
10
kn 10 7
kn
-
D 9 5
E 5
-
 
7
E K 7
6
-
 

 
Hva skal øst sake på den siste trumfen?
 
Om han kaster hjerter, kan spillefører spille hjerteren fra toppen og få sitt tiende stikk for hjerter knekt. Kvitter øst seg i stedet med en ruter for å holde hjerteren gardert, blir han spilt inn på ruter ess og må åpne hjerteren fra dama.
 
Med andre ord blir resultatet ti stikk og vunnet utgang uansett. Ser du hva motspillerne kunne gjort for å unngå at øst skulle bli innspillskvist?
 
Faktisk har både vest og øst hver sin sjanse til å gjøre det.
 
Om vest skifter hjerter i andre stikk, vil ikke situasjonen oppstå. Når det har gått bare én kløverrunde klarer øst akkurat å unngå å bli innspillsskvisen. Om spillefører prøver å spille en kløverrunde til etter å ha trukket ut trumfen, kan motspillerne sørge for at vest kommer inn og spiller hjerter gjennom bordets knekt en gang til.
 
Østs sjanse til å beite kontrakten er å stikke over utspillet og skifte til liten ruter. Det er imidlertid ikke så enkelt i praksis. Man vil jo nødig åpne ruteren fra esset om spillefører har kongen tredje i stedet for kongen dobbel. Med skift til liten ruter i andre stikk vil det heller ikke bli noen innspillsskvis mot øst.
 
Kontrakten var 4 spar ved alle bordene bortsett fra ett, og ble beitet ved tre av de elleve bordene. Ved det siste bordet stampet øst–vest i 5 kløver og gikk 500 i beit.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger