AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norwegian slam
Ungdoms-EM for nasjonslag ble spilt i den slovakiske byen Samorin i perioden 8. til 15. juli. Norge stilte lag i alle de fire klassene U26 Open, U26 Women, U21 og U16. Dessverre var det bare i den sistnevnte klassen Norge kvalifiserte seg til neste års VM etter at laget ble nummer 5 av 16 lag.
 
Det var knyttet en del forventninger til vårt lag i U26 Open etter fine plasseringer i den klassen de tre foregående årene, både i EM- og VM-sammenheng. Dessverre ble prestasjonene for ujevne, og laget endte til slutt på 10. plass av 27 lag.
 
Vi skal se på et av spillene som dukket opp i runde 20 da Norge møtte Romania:

 
D 8 4
K kn 8 7 4
5
E K 10 7
 
 
K 7
E 10 9
E K kn 8 7 4
4 2
 
 
VestNordØstSyd
RomaniaGundersenRomaniaSæther
1 sp1 gr1)
pass2 ru2)pass2 gr3)
pass3 ru4)pass3 hj
pass4 kl5)pass4 ru5)
pass4 hjpass4 gr6)
pass5 hj7)pass6 hj
passpasspass
1) 15-18 hp
2) Overføring til hjerter
3) Makshånd med 3-korts hjerter
4) Gjentatt overføring
5) Kontrollmelding
6) Spørsmål etter ess
7) To av fem ess uten trumfdama


Joakim Sæther oppvurderte syds hånd på grunn av god 6-korts ruter og spar konge bak østs åpning, og valgte dermed å vise makshånd med 3-korts støtte over makkers overføring til hjerter, selv om han ikke hadde mer enn 15 honnørpoeng.
 
Anders Holmen Gundersen fikk vist en mild sleminvitt ved å kontrollmelde 4 kløver for deretter å melde 4 hjerter.
 
Joakim gikk på med 4 grand Blackwood og fikk høre om to ess (av fem) hos makker. Nå ville vel de fleste ha gitt seg i og med at det mangler ett ess og trumfdama?
 
Det heter seg at de fleste juniorer er over gjennomsnittet optimistiske, og kanskje var det nettopp denne iboende optimismen som gjorde at Joakim høynet til lilleslem.
 
Det skal sies at et av argumentene Joakim brukte for å høyne, var at han med stor sannsynlighet kunne plassere hjerter dame hos øst etter åpningsmeldinga. Hadde Joakim hatt hjerter knekt, ville det vært enda mer betimelig å benytte denne argumentasjonen.
 
Vest spilte ut en liten kløver, og Anders kunne presentere sin 13-poenger. Da den inkluderte konge-knekt femte i hjerter og ess-konge i kløver, var det absolutt spill for kontrakten.
 
La oss ta en titt på hele spillet:

 
D 8 4
K kn 8 7 4
5
E K 10 7
 
kn 3 2
5 3 2
10 6 3 2
8 6 3
E 10 9 6 5
D 6
D 9
D kn 9 5
 
K 7
E 10 9
E K kn 8 7 4
4 2
 


Det var ikke bare i meldingsforløpet at Joakim hadde nytte av østs åpningsmelding. Den var også til hjelp i spilleføringa. Da nord-syd disponerte 28 poeng til sammen, var det trolig ikke plass til særlig mer enn en knekt hos vest.
 
Utspillet ble vunnet med kløver ess før Joakim spilte en hjerter til tieren. Kløver til bordets konge fulgte, før nok en hjerter dro med seg dama i øst og esset på hånda.
 
Øst var markert med minst 5-korts spar og hadde dessuten vist fram to hjerter og to små kløver. For å komme opp i nok honnørpoeng til å åpne, måtte hun trolig ha minst én av kløverhonnørene i tillegg til ruter dame. Dermed var det liten fare for at hun skulle ha dama fjerde i ruter.
 
Etter to runder trumf tok Joakim for ess-konge i ruter og kastet en kløver i bordet. Da dama kom på fra øst tok Joakim ut den siste trumfen før han innkasserte ruter knekt og kastet bordets siste kløvertaper. Deretter ble ruterfarga trumfet god. Joakim spilte så en spar mot kongen, og da øst la liten ble det hele 13 stikk (1+5+5+2) da bordets to siste spar forsvant på de godspilte ruterstikkene.
 
11 IMP til Norge da kontrakten var 4 hjerter med 12 stikk ved det andre bordet.
 
Joakim og Anders fikk også hjem en hardmeldt slem et par spill tidligere, så rumenerne blir neppe de første som slutter å bruke uttrykket «Norwegian slam» om hardmeldte slemmer.
 
Norge vant til slutt kampen 65-15 og beholdt dermed nesten alle vinnerpoengene (19,47–0,53), men poengsankinga totalt sett holdt altså ikke til å sikre VM-billett.
 
Du kan lese mer fra Ungdoms-EM i Samorin i i BIN 4-17 (papirutgaven) som kommer ut i slutten av september.


Av Kristian Barstad Ellingsen
 


 


 

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger