AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Motspillstopp på vei mot EM-gull
Åpent Ungdoms-EM for par ble arrangert i den kroatiske byen Opatija i perioden 11. til 15. juli. Norske deltakere stilte på startstreken i de fleste klassene, og det skulle vise seg å bli svært mye å glede seg over sett med norske øyne.
 
Det startet med mix-turnering. Blant de tre norske parene som deltok, var det Sofie Græsholt Sjødal (16) og Christian Bakke (22) som kvalifiserte seg for finalen etter 12. plass i kvalifiseringa (24 par gikk til finalen). Det skulle vise seg at det norske parets formkurve pekte i riktig retning. I finalen kjempet de i toppen hele veien, og til slutt gikk de helt til topps! Dermed kunne de smykke seg med tittelen europamestere!
 
Etter mixen ble det konkurrert i klassene U26, U26 Damer, U16, U13 og U21. Norge var representert i de tre førstnevnte klassene med totalt seks par.
 
I U26-klassen kvalifiserte Christian Bakke seg for finalen sammen med Marcus Scheie (22). De nådde ikke helt opp denne gang og endte til slutt på 10. plass.
 
I U26 Damer kvalifiserte Sofie Græsholt Sjødal og Agnethe Hansen Kjensli (20) seg for finalen etter å ha kjempet i toppen gjennom hele kvalifiseringa.
 
I U16-klassen var det Anders Brogeland (13) og Marius Dalemark Austad (15) som gjorde det best av de norske, og kvalifiserte seg for finalespillet etter å ha blitt nummer åtte i kvaliken.
 
Det skulle vise seg at vi kunne ha gode forhåpninger om medalje i begge de to sistnevnte klassene. Anders og Marius startet finalen meget bra, og ledet for det meste, kun avlastet av et dansk par ved et par tilfeller. De hadde imidlertid en solid avslutning, og rykket såpass mye i fra at seieren var sikret allerede før den siste runden! Dermed var Norges andre gull i mesterskapet et faktum.
 
Sofie og Agnethe ledet damefinalen nesten hele veien, men fikk hard kamp av et polsk par mot slutten. Faktisk skulle disse to parene møtes i siste runde, og spenninga var da til å ta og føle på. Det ble faktisk så jevnt at disse to parene byttet på ledelsen etter hvert som resultatene fra de siste bordene tikket inn.
 
Heldigvis kunne de norske jentene strekke armene i været og juble over EM-gull til slutt – med minste mulige margin! For et EM for Norge med hele tre gull! Og Sofie ble EM-dronninga med to gull av to mulige.
 
Vi skal se på et av spillene som bidro til god score for henne og makker Agnethe på veien mot EM-gull. Det aktuelle spillet er hentet fra første dag av kvalifiseringa, og denne gangen var det godt motspill som ga toppscore:

 
K 9 7 6
E K
10 5 4
9 5 3 2
 
6 3 2
8 5
E K kn 2
K kn 10 4
E D 8
kn 10 9 7 4 3
9 7 3
8
 
kn 10 4
D 6 2
D 8 6
E D 7 6
 
 
VestNordØstSyd
A. KjensliS. Sjødal
passpass1 kl1)
pass1 sppass1 gr2)
passpass2 hjpass
pass2 grpasspass
pass
1) Polsk kløver
2) 11-14-grand


Legg merke til at Sofie valgte å passe i åpning i stedet for å åpne med svake 2 da hjerterfarga var heller tynn, mens hun hadde trekortsfarge med to topphonnører i den andre majorfarga. Da meldingsforløpet var i ferd med å dø ut i 1 grand, balanserte hun imidlertid med 2 hjerter. Nord var, ikke unaturlig, med til 2 grand med maks for sin forhåndspass. Men med kliss minimum i syd, ugunstig sits og bra motspill fra de norske jentene, skulle det vise seg at det ikke ble særlig mange stikk for den polske spilleføreren.
 
Agnethe startet motspillet med ruter ess. Det kan i noen tilfeller innebære tempotap, men fordelen er at man får sagt fra til makker om at man har en bra farge der og ønsker et gjennomspill senere. På ruter ess la Sofie svakhet med nieren, før Agnethe skiftet til hjerter.
 
Spillefører vant med esset og fortsatte med kløver til dama og kongen. Ny hjerter gikk til kongen i bordet, før nok en kløver ble spilt. Sursitsen i kløver kom for en dag da Sofie kastet ruter 7. Hun ville ikke kaste spar 8 fordi hun var redd for at dette kunne oppfattes som svakhet. Dessuten hadde Sofie en ruter igjen til et senere gjennomspill.
 
Agnethe fikk komme inn på kløver 10 og fant den passive fortsettelsen i spar for ikke å gi bort noe i minorfargene. Det begynte jo å se ut som makker måtte ha en del i spar uansett. Sofie vant med dama og kunne så godspille hjerterfarga. Spillefører tok før kløveresset da hun kom inn på hjerter dame, men så hadde forsvaret resten av stikkene.
 
Aktuelt fortsatte hun med spar til Sofies ess. Hun kunne nå innkassere tre hjerterstikk, før Agnethe fikk siste stikk for ruter konge. Dermed ble det hele fire beit etter at spillefører ikke fikk annet enn tre hjerterstikk og ett kløverstikk.
 
200 inn ga altså 100 % score til øst–vest. Det var nok viktig å ha minst tre beit (150) i og med at det er mulig å vinne ni stikk i hjerter øst–vest for scoren 140.
 
Med den aktuelle sitsen hadde det vært bedre for spillefører å gå løs på sparfarga på direkten fordi det tar bort østs inntak før hjerterfarga er godspilt.
 
Etter gull til vårt lag i åpen klasse og bronse til damene under EM for nasjonslag i Belgia i juni, fortsatte altså suksessen for norsk bridge i Ungdoms-EM i juli med tre gull til Norge. I august står Ungdoms-VM (for nasjonslag) i Kina for tur. Der skal mange av spillerne som var i aksjon i Kroatia delta. La oss håpe de lar seg inspirere til å gjøre det bra også der!

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger