AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norges U16-lag til VM
Norges U16-lag fikk nylig en noe overraskende invitasjon til å delta i Ungdoms-VM, som spilles i Nederland i starten av august. Norge var ikke blant nasjonene som kvalifiserte seg via fjorårets EM. Men i midten av juni kom det invitasjon fra det World Bridge Federation som følge av at andre lag hadde trukket seg.
 
Norsk Bridgeforbund hadde ikke budsjettert med midler til VM-deltagelse for U16-laget, men forbundsstyret vedtok at Norge kunne stille med lag i den yngste klassen dersom man fant finansiering.
 
Det ble startet en innsamlingsaksjon på Vipps, og givergleden har vært stor blant både privatpersoner, bridgeklubber og bedrifter. Nå er det kommet inn over 100.000 kroner, og dermed er finansieringa i havn.
 
De som skal representere Norge i U16-klassen, er:

Kristian Dalemark Austad (16), Flekkefjord BK
Einar Osen (16), Flekkefjord BK
Jonas Brekke (15), Jessheim BK
Sebastian Lillejord (14), Farsund BK
Ida Kristine Mathisen (14), Helgeland juniorbridgeklubb
Markus Hansen Moe (12), Helgeland juniorbridgeklubb
 
Midlene som ble samlet inn var også nok til å gjennomføre ei treningssamling som et viktig ledd i VM-forberedelsene. Helga 7.–10. juli var laget samlet i sørlandsbyen Flekkefjord. Flekkefjord Bridgeklubb med Jostein Austad i spissen sørget for gratis overnatting og mat til deltakerne. I løpet av fire dager med samling ble det gjennomført spilletrening, teoriøkter og en online treningskamp mot Israels U16-lag.
 
Vi skal se nærmere på et spill fra den nevnte kampen mot Israel:

 
D 7
K 9 8 5 4
D 3
D 7 4 2
 
 
10 3
E 7 6
E 8 5 2
E 8 6 5
 
 
VestNordØstSyd
K. D. AustadE. Osen
pass1 kl1)
dbl1 hjpass1 gr2)
2 sp3 klpasspass
pass
1) Minst 3-korts kløver
2) 12-14 hp, jevn hånd


Einar Osen ble altså spillefører i 3 kløver i syd. Hvordan ville du ha planlagt spillet etter at vest har startet med å ta for ess–konge i spar for så å skifte til hjerter dame?
 
Einar slapp hjerterskiften til esset på hånda. Deretter fulgte kløver ess. Vest, som etter meldingsforløpet var markert med brorparten av de uteværende poengene, fulgte med treeren og øst med tieren. Ny kløver mot dama, og vest stakk med kongen, mens knekten kom på fra øst.
 
Vest fortsatte med en liten hjerter. Einar stakk med kongen, og tieren kom på fra øst. Hva nå?
 
Hele spillet så slik ut:

 
D 7
K 9 8 5 4
D 3
D 7 4 2
 
E K kn 6 4
D kn 2
K 7 4
K 3
9 8 5 2
10 3
kn 10 9 6
kn 10 9
 
10 3
E 7 6
E 8 5 2
E 8 6 5
 


Som antydet ser vi at vest har de aller fleste av de uteværende poengene. Han følte seg nok innspilt allerede etter to runder spar. Det er ingen av fargene som er spesielt lukrative å spille. Spar blir aktuelt til dobbeltrenons, og det er stor fare for at det koster stikk å skifte til minor.
 
Aktuelt gikk det fint å skifte til hjerter både i stikk tre og inne på kløver konge. Men etter at spillefører har vunnet hjerterreturen i sjette stikk, er det bare å ta for kløver dame for så å spille vest inn i hjerter. Han kan velge mellom å åpne ruteren fra kongen eller spille spar til dobbeltrenons. Uansett blir det ikke mer enn fire stikk på motspillerne; to i spar, ett i hjerter og ett i trumf.
 
Her er innspillsposisjonen:

 
-
9 8 5
D 3
D 7
 
kn 6 4
kn
K 7 4
-
9 8
-
kn 10 9 6
9
 
-
7
E 8 5 2
8 6
 

 
I diagramposisjonen kan altså spillefører trekke ut den siste trumfen med kløver dame for så å spille hjerter. Idet fargen godspilles, kommer vest inn på dama og må gi favør i neste stikk.
 
Ved bordet ble ikke kløver dame innkassert før det ble spilt hjerter. Dermed fikk motspillerne en ny sjanse til å beite kontrakten. For å få til det må øst være på høyden og trumfe hjerteren! Det er nemlig eneste måte å unngå at vest blir innspilt. Aktuelt kastet øst en spar, og vest ble innspilt likevel. Siden vest er markert med hjerter knekt, strider det mot ryggmargsrefleksen å trumfe det stikket man vet makker kommer til å vinne.
 
Noen ganger er det likevel riktig for å få mest ut av motspillet totalt sett. Denne gang var det essensielt å trumfe for å komme inn og spille ruter gjennom spilleførers ess. Uansett er det trolig ikke noe annet man kan bruke trumfnieren til da den før eller senere vil falle under dama.
 
Det var et morsomt spill der vest til stadighet hadde grunn til å føle seg innspilt, og til slutt ble han det også, selv om både spillefører og motspilleren i øst gjorde hver sin skjønnhetsfeil på veien mot ni stikk i kontrakten.
 
Ved det andre bordet spilte Sebastian Lillejord 1 grand i vest med hele ni stikk. Dermed dobbelscore til Norge og 6 IMP inn etter vunnet delkontrakt ved begge bord. Norge vant til slutt 24-spillskampen med IMP-sifrene 68–61.
 
Forberedelsene til Ungdoms-VM i Nederland fortsetter i skrivende stund. Første spilledag er mandag 31. juli. Noen av de norske spillerne skal også delta i åpent Ungdoms-EM, som spilles samme sted i forkant av VM. Det mesterskapet starter allerede tirsdag 25. juli.

Av Kristian Barstad Ellingsen  
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger