AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Interessante vurderinger fra NM par
Finalen i NM for par gikk av stabelen på Quality Hotell Grand Larvik helga 23. til 25. september med Vestfold bridgekrets som vertskap. 54 stilte på startstreken. Blant disse var det to par som av de fleste var nevnt som de største favorittene på forhånd. Det var de regjerende mestrene Christian Bakke (Bergen Akademiske BK) og Tor Eivind Grude (Sømna BK) og Geir Helgemo (Heimdal BK) og Kåre Bogø (Studentenes BK), som vant sommerens NM Monrad Par på Lillehammer i suveren stil.
 
Det ble tidlig klart at Helgemo og Bogø hadde til hensikt å innfri favorittstempelet. De gikk opp i ledelsen tidlig og holdt seg der gjennom det meste av turneringa, tidvis med relativt klar margin. På starten av siste spilledag buttet det litt, og avstanden ned til utfordrerne ble redusert noe. Men seieren var aldri veldig truet.
 
Til slutt vant de med den solide scoren 58,68 %, nesten to prosentpoeng og 160 poeng foran nummer to.
 
I kampen om de to andre medaljene var det langt jevnere. Før siste runde var det svært få poeng som skilte parene på plassene fra to til seks. Til slutt var det Sigurd Evjen og Vidar Smith fra NBF Buskerud som tok sølvet, mens Sam Inge Høyland og Jo Arne Ovesen fra TopBridge BC spurtet til bronsemedalje.
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp i tredje sesjon og bød på interessante vurderinger både for spillefører og motspiller:

 
K 7 4
9 4
K kn 9 4 3 2
6 2
 
 
E 10 9 8 5 2
E K 2
E 5
7 5
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 sp
dbl2 sp3 kl3 hj1)
pass4 sppasspass
pass
1) Invitt til 4 spar


Hvordan planlegger du spilleføringa med hjerter dame ut fra vest?
 
Utspillet vinnes med esset. La oss si at du fortsetter med spar til kongen i bordet. Knekten kommer på fra vest, mens øst følger med treeren. Ny trumf fra bordet, og sekseren kommer på fra øst. Hva nå da? Toppe eller kutte?
 
I henhold til regelen om begrenset valg er det med oddsen å ta finessen om man ser på fargen isolert sett. Men som vanlig er en fargekombinasjon en del av et helt spill, og alt må dermed sees i en større sammenheng.
 
Her må man vurdere hva som kan skje videre om man mislykkes med valget i spar. Om man tar finessen, og den ryker, risikerer man at motparten henter to kløverstikk. Et argument for å toppe er at man da har en mulighet til å få saket én kløvertaper på ruteren selv om det skulle vise seg at øst har dama tredje i spar opprinnelig. Det fordrer at øst ikke har singleton ruter.
 
Men slik meldingsforløpet har gått, skal det vel godt gjøres at vest kan ha bare tre ruter om han har singel spar? Med andre ord er det mye som tyder på at øst må ha singleton ruter dersom makkeren har bare én spar.
 
Hele spillet så slik ut:

 
K 7 4
9 4
K kn 9 4 3 2
6 2
 
D kn
D kn 10 8
D 8 7 6
E D 3
6 3
7 6 5 3
10
K kn 10 9 8 4
 
E 10 9 8 5 2
E K 2
E 5
7 5
 

Denne gang var det altså riktig å toppe trumfen. Om man innleder med å gjøre riktig i trumf, er man sikret minst elleve stikk, og mye er gjort med tanke på å få et godt resultat på spillet. 650 gir nemlig +11 til nord–syd. For å få enda mer pluss må ruterfinessen tas i tillegg. Da vinnes alle stikkene etter at ruteren er trumfet god.
 
Middelsresultatet på spillet (-2 til nord–syd) var 4 spar med ti stikk. Det vil i praksis si at mange valgte å spille på finessen i spar, noe som må sies å være en betimelig plan resonnementet tatt i betrakting.
 
Om man først har bommet trumfen, er det vests tur til å havne i søkelyset. Hva bør han spille tilbake inne på spar dame?
 
Nå bør han seriøst vurdere å skifte til kløver. I vårt meldingsforløp har øst meldt kløver, og da bør det være obligatorisk å hente stikkene i kløver, i og med den gode ruteren som ligger i bordet. Uten kløvermelding fra øst blir det selvsagt verre.
 
Tilbake til spilleførers perspektiv. Om vest i stedet fortsetter i hjerter inne på spar dame, hva tyder det på? Kan det være at vest tror han har kontroll på ruteren og satser på at det ikke haster å spille kløver?
 
Det kan være et argument for å ta ruterfinessen. I tillegg ønsker man å reparere litt for feil valg i spar og vil kanskje satse litt ekstra. Og etter den opplysende doblinga og innledninga på motspillet er vest soleklar favoritt til å ha ruter dame.
 
Dette var nok et eksempel på et spill der ett overstikk fra eller til kan svinge mange poeng. Sånn er det å spille parturnering.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger