AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tulla takler tricky sits
Denne uka tar vi et tilbakeblikk på et spill fra åpent EM, som ble spilt i Istanbul forrige sommer. Høydepunktet sett med norsk øyne i mesterskapet var norsk dobbeltseier i EM for veteranpar. Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland gikk helt til topps, mens Rune B. Anderssen og Helge Hantveit fulgte opp med å ta sølvet.
 
Spillet vi skal se på stammer imidlertid fra finalespillet i EM for mixpar. Astrid Steen Lybæk, i bridgemiljøet kjent som Tulla, var den eneste norske dama i finalen. I følgende spill ble hun tvunget til å håndtere tricky sits i 3 grand:

 
E 6 5 2
E 9
K 8 6 3
D 6 2
 
 
K kn
K D 6 2
D 7 5 2
K 7 3
 
 
VestNordØstSyd
EllingsenLybæk
1 rupass1 hj
pass1 sppass3 gr
passpasspass
 
Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 3 (fjerde høyeste) ut fra vest?
 
Etter sparutspill er du sikret tre stikk i hver av majorfargene. Resten av stikkene må nok godspilles i minorfargene. Ruterfarga kan gi alt fra ett til tre stikk, mens det ser vanskelig ut å få tak i mer enn ett kløverstikk.
 
Utspillet gikk via nieren i øst til knekten på hånda. Tulla fortsatte med ruter til kongen. Vest fulgte med nieren, mens øst la fireren. Deretter ble det spilt ny ruter fra bordet. Planen var å legge liten fra hånda. Dersom vest startet med esset dobbel, vil det bli tre ruterstikk til spillefører.
 
Det skulle imidlertid vise seg at vest hadde noe helt annet enn esset dobbel. På den andre ruterrunden saket nemlig øst en hjerter. Spillefører la liten, og vest vant med tieren før hun fortsatte med spar dame.
 
Inne på spar konge spilte Tulla kløver til dama i bordet. Øst fulgte med en liten. Det skulle vise seg at vest hadde mesteparten av de uteværende honnørene. Har du en plan for hvordan du kan profittere på det?
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
E 6 5 2
E 9
K 8 6 3
D 6 2
 
D 10 8 3
8 4
E kn 10 9
E kn 4
9 7 4
kn 10 7 5 3
4
10 9 8 5
 
K kn
K D 6 2
D 7 5 2
K 7 3
 


Etter å ha fått for kløver dame tok spillefører for spar ess. Fra hånda forsvant en hjerter. Deretter fulgte hjerter ess, hjerter til kongen og hjerter dame. Hva skulle vest kaste på den tredje hjerterrunden i følgende posisjon?

 
6
-
8 6
6 2
 
10
-
E kn
E kn
-
kn 10
-
10 9 8
 
-
D
D 5
K 7
 
 
Forsvaret har foreløpig fått kun ett stikk, mens hjerter dame er spilleførers åttende stikk. Om vest saker spar 10 på det siste hjerterstikket, vil hun bli innspilt i ruter og tvinges til å gi spillefører stikk for kløver konge til slutt. Om hun i stedet saker ruter eller kløver, vil hun bli innspilt i den farga hun saker, for så å måtte gi spillefører kontraktsstikket i den motsatte minorfarga.
 
Aktuelt saket vest kløver knekt ved bordet, og ble dermed spilt inn på kløver ess i neste stikk. Hun kunne hente stikk for spar 10 og ruter ess, men måtte så avslutte med å gi Tulla stikk for ruter dame. 400 på bok ga 81 % score til nord–syd da kontrakten ble vunnet ved elleve av de 28 bordene.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger