AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hvor stort potensial ser du i kortene?
Helga 19. og 20. februar ble finalene i kvalifiseringa om retten til å representere Norge i henholdsvis mix- og veteranklassen i sommerens EM på Madeira spilt.

I mix-klassen meldteåttelag interesse for plassen, og de innledende rundene ble spilt på Realbridge i starten av desember. De to beste lagene gikk til finalen, som opprinnelig var planlagt spilt ved bordet, men nok en gang måtte man gjøre tilpasninger på grunn av pandemien, og også finalen ble gjennomført som online-turnering.
 
De to lagene som skulle gjøre opp om plassen, var «Eides språksjov» (Harald Eide, Stine Holmøy, Atle Sæterdal og Maja Rom Anjer) og «Hel» (Lisbeth Glærum, Ole A. Berset, Tonje Brogeland og Dag Jørgen Stokkvik). Det ble en jevn batalje hvor «Hel» hadde hånda på EM-billetten idet lagene tok fatt på siste spill, men «Eides språksjov» smatt forbi etter utgangssving inn. Sluttresultatet ble 138–131.
 
I veteranklassen var det bare to lag som meldte interesse for plassen, og dermed gikk begge disse lagene direkte til finalen. «VM22» besto av spillerne Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Jan Mikkelsen, Arve Farstad, Odd A. Frydenberg og Lars Erik Eide, mens lag «Nordvest» besto av Tor Bakke, Asbjørn Kindsbekken, Peter Marstrander, Rune B. Anderssen og Jan Trollvik. Etter at det var jevnt i starten av kampen, koblet «VM22» etter hvert et grep om kampen, og stakk til slutt av med seieren med IMP-sifrene 163–124. De skal dermed representere Norge i både VM og EM i år.
 

Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp på søndagen da det begynte å dra seg til og det hele skulle avgjøres. Du får ta plass i syds stol og finne ut hva du vil gjenmelde etter følgende innledning på meldingsforløpet:

 
E D
K 10 9 5
E K kn 7 4 3
3
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 ru
pass1 grpass?


Hva tenker du er beste melding over 1 grand fra makker?

Odd A. Frydenberg, som spilte på vinnerlaget i veteranklassen sammen med makker Lars Erik Eide, valgte å reversere hånda med 2 hjerter. På den måten fikk han vist minst fem ruter og fire hjerter og sterke kort. Meldingsforløpet fortsatte slik, og stoppet ikke før lilleslemmen i ruter var meldt:
 

                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                                                Eide                                                  Frydenberg
                                                                                                          1 ru1)
                   pass                    1 gr2)                   pass                     2 hj3)
                   pass                    4 ru4)                   pass                     4 gr5)
                   pass                    5 sp6)                  pass                     6 ru
                   pass                    pass                     pass
 
1) Minst 3-korts ruter
2) Benekter 4-korts major, normalt 6–11 hp
3) Revers, minst 4–5 i hjerter og ruter, og tillegg
4) Sleminvitt
5) Spørsmål etter nøkkelkort
6) To av fem ess og trumfdama

Hele spillet så slik ut:

 
8 5 2
E 2
D 9 5 2
E 10 8 6
 
kn 10 9 7 4 3
kn
-
kn 9 7 5 4 2
K 6
D 8 7 6 4 3
10 8 6
K D
 
E D
K 10 9 5
E K kn 7 4 3
3
 

Som du ser, er 6 ruter en strålende kontrakt. Spilleføringa er mer eller mindre en ren formalitet, og dermed er dette nok et eksempel på et spill som avgjøres ene og alene i meldingsforløpet.
 
Dersom ruteren er fordelt 2–1 hos motstanderne, er det bare å trekke to runder trumf før man stjeler håndas to hjertertapere i bordet. På et eller annet tidspunkt kan man teste sparfinessen for et eventuelt overstikk.
 
Med den aktuelle trumfsitsen, der øst hadde alle de uteværende ruterne, må man i gang med å få stjålet hjertertapere før østs siste trumf er trukket ut. Man kan stjele én hjerter lavt og én med dama. På en dårlig dag kan øst ha to eller færre kort i hjerter, og dermed være i stand til å stjele over bordet. Om så skulle være tilfelle, kan man falle tilbake på sparfinessen. Øst vil i et slikt tilfelle trolig være favoritt til å ha spar konge siden han har såpass få hjerter.
 
Slik det aktuelt var, hadde øst hjerterlengden, og dermed var det uproblematisk å få stjålet hjerterne. Da sparfinessen også gikk, ble det sågar overstikk i kontrakten. Odd A. Frydenberg kunne dermed notere 12 IMP inn etter at det ble stoppet i 3 grand ved det andre bordet.
 
I mix-finalen spilte de med de samme kortene, og ingen av bordene meldte slemmen der. Ved de tre bordene som stoppet i utgang, ble det i praksis meldt 1 ruter – 1 grand – 3 grand. Riktignok var øst ved ett av bordene inne med 2 ruter som viste én majorfarge.
 
Med andre ord fant tre av de fire sydspillerne som var i aksjon ut at 3 grand var ei praktisk melding etter at makker hadde begrenset hånda si med 1 grand, og det er på ingen måte en urimelig aksjon.
 
Man skal uhyre sjelden spille hjerterkontrakt etter at makker har benektet 4-korts major med svaret 1 grand. Men det er ikke dermed sagt at det ikke har noe for seg å introdusere hjerteren.
 
Syd har ei meget spillesterk hånd, og slik de fleste toppspillerne i Norge spiller, kan 1 grand være helt oppe i 11 honnørpoeng, og kanskje til og med 12 om man har ei helt flat hånd. Dermed er det ikke vanskelig å se for seg hender hos makker som gir godt spill for slem i ruter. Så lenge makker har ei hyggelig hånd med rutertilpasning og uten for mye bortkastede verdier i kløver, må nesten slemmen være sjanserik.
 
Ved å ta med seg 2 hjerter holder man muligheten for slem åpen. I tillegg kan man finne en alternativ utgang til 3 grand (4 hjerter eller 5 ruter) dersom makker mot formodning skulle ha tynn kløver. Et argument for ikke å ta med seg 2 hjerter, kan være at man ikke vil sladre i kortene. Hvis du ikke har tro på at det står slem og heller ikke ser noen alternativ sluttkontrakt til 3 grand, er det selvsagt ingen grunn til å hjelpe motparten med å finne utspillet mot 3 grand.
 
Men denne gang var belønninga stor for å ta med seg sjansen for en mulig lilleslem.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger