AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Har du trumfdama, makker?
Kristi Himmelfartsdag arrangerte Svenska Bridgeförbundet juniorturnering på Bridge Base Online (BBO). Turneringa var erstatning for den nordiske juniorleiren som måtte avlyses på grunn av Corona-viruset.

15 lag stilte på startstreken, hvorav seks norske, seks svenske og tre danske. Lagene var delt inn med sikte på at de skulle bli så jevne som mulige. Det hele startet med et grunnspill bestående av seks runder med seks spill i hver kamp. Deretter gikk de to best plasserte lagene direkte til finalen.
 
De norske lagene markerte seg sterkt i turneringa og la beslag på de tre øverste plassene. Grunnspillet ble vunnet av Norge 2 (Sofie G. Sjødal, Agnethe H. Kjensli, Kristian Dalemark Austad og Einar Osen). Det var jevnt i kampen om den siste finaleplassen. Før siste runde lå Norge 4 (Christian Fredrik Johnsen, Magnus Sætre, Jørgen Lindaas Nordby og Elias Veines-Jensen) på andreplass, men de ble i siste runde passert av Norge 5 (Nicolai Heiberg-Evenstad, Anders Brogeland, Sigrunn Faag og Maren Idland Sægrov), som dermed tok seg til finalen.
 
Finalen gikk over åtte spill, og første halvdel var nokså jevnspilt. I siste del koblet imidlertid Norge 2 grepet om kampen og vant til slutt med klar margin. Gratulerer til Sofie, Agnethe, Kristian og Einar!
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp i de innledende rundene. Du får ta plass i syd, sette deg inn i meldingsforløpet og ta stilling til hva du vil melde over 5 ruter fra din makker i nord:

 
kn
9 8 7 6 3
K D 4
K D kn 9
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 hj1)pass2 gr2)
pass3 ru3)pass3 sp4)
pass4 kl5)pass4 ru5)
pass4 gr6)pass5 kl7)
pass5 ru8)pass?
1) Minst 5-korts hjerter
2) Stenberg (krav til utgang med minst 4-korts hjerterstøtte)
3) Tillegg, minst 3-kortsfarge
4) Kortfarge i spar
5) Kontroll
6) Spørsmål etter nøkkelkort
7) Null eller tre av fem ess
8) Spørsmål etter trumfdama
 
Som du ser i diagrammet over er 5 ruter definert som «spørsmål etter trumfdama». Sagt med andre ord betyr det at vi skal minst i lilleslem dersom du har trumfdama, mens det er mulig at vi skal stoppe på 5-trinnet dersom trumfdama mangler. 5 i trumffarga vil benekte dama, mens du går forbi 5 hjerter dersom du har trumfdama.
 
Hvis man ikke tenker seg godt nok om, melder man kanskje 5 hjerter fordi man ikke finner hjerter dame blant sine 13 kort. Men sannheten er at her er det viktig å tenke utenfor boksen!
 
Makker har jo lovet minst 5-korts hjerter, og du har også fem trumf selv. Dermed vet du med sikkerhet at du og makker har minst ti trumf til sammen, mens motparten har maksimalt tre. Det betyr igjen at det etter alt å dømme ikke er bruk for trumfdama. Hvordan har det seg?
 
I 78 % av tilfellene er trumfen fordelt 2–1, og da vil jo dama falle når du spiller trumfen fra toppen. Om makker skulle ha knekten, vil det dessuten være mulig å fiske opp dama i de tilfellene trumfen er fordelt 3–0 med lengden i vest (11 % av tilfellene). Dermed er det i praksis bortimot 90 % sjanse for at trumfen løses uten taper selv om trumfdama skulle mangle. Dette gjør at det anbefales å vise trumfdama når man vet om minst 10-kortstilpasning selv om man i realiteten ikke har den. Sjansen for å løse trumfen uten taper er rett og slett så stor at den lille risikoen for en taper er verdt å ta.
 
For ordens skyld kan det nevnes av definisjonen på 5 ruter bør være «spørsmål etter trumfdama eller kompenserende lengde» om man skal være helt nøyaktig. Den mer brukte «spørsmål etter trumfdama» er mer å regne for en kortversjon!
 
Sofie meldte 6 kløver for å vise at hun hadde trumfdama eller kompenserende lengde i trumf og dessuten kløver konge. Makker Agnethe avsluttet så med 6 hjerter. Det var ingen kunst å spille den kontrakten hjem da hele spillet så slik ut:
 
 
E K 6
E K kn 4 2
8 5 3 2
E
 
D 9 8 5 2
10
E 10 6
7 5 4 2
10 7 4 3
D 5
kn 9 7
10 8 6 3
 
kn
9 8 7 6 3
K D 4
K D kn 9
 


Alt motparten fikk for var ruter ess. Spillet ga 13 IMP til vinnerlaget da motstanderne stoppet i 5 hjerter mot Kristian og Einar ved det andre bordet. Der var innledninga på meldingsforløpet tilsvarende, mens syd valgte avslagsmeldinga 5 hjerter over makkers spørsmål etter trumfdama (eller kompenserende lengde).
 
Dette er et eksempel på et spill hvor det aller meste avgjøres i meldingsforløpet. Den som er på alerten og tenker litt utenfor boksen, vil fort kunne bli belønnet med IMP på bok!

Av Kristian Barstad Ellingsen
 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger