AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Flere bein å stå på
Nordisk mesterskap gikk av stabelen i Örebro i starten av juni. Norge stilte lag i alle de fire klassene; åpen, damer, U26 og U21.
 
Det ble norsk seier i to av klassene. I åpen klasse sørget Christian Bakke, Tor Eivind Grude, Allan Livgård og Terje Aa for en relativt klar seier for Norge foran Sverige og Danmark. Også i U21-klassen ble det nordisk mesterskapstittel til Norge etter en forrykende sistekamp mot svenskene av Anders Brogeland, Are Landsvik, Maren Idland Sægrov og Erleta Plana.
 
I U26-klassen ble det sølv til Norge bak suverene Sverige. Det ble finsk bronse i U26-klassen, mens Danmark tok bronse i U21-klassen. I dameklassen ble det et tungt mesterskap for det norske laget, som endte på femteplass av seks lag. Sverige vant foran Danmark og Finland.
 
Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp på første spilledag, da kun klassene åpen og damer var i aksjon:

 
K 6
kn 10 7 3 2
8 7 4
kn 4 2
 
 
E D 9 4
9 5
E K kn 9
E D 6
 
 
VestNordØstSyd
T. AaA. Livgård
2 gr1)
pass3 ru2)pass3 hj
pass3 grpasspass
pass
1) 20-21 hp, jevn hånd
2) Overføring til hjerter


Hvordan ville du planlagt spilleføringa med kløver 9 ut fra vest (kunne være fra honnør-ti-ni) om du var i Allans stol?
 
Med få inntak i bordet mente Allan at det måtte være riktig å prøve knekten. Da den sto, fortsatte han med ruter til knekten, som fikk beholde stikket. På ruter ess fulgte øst med dama.
 
Ei kjapp opptelling viser at spillefører nå er oppe i åtte stikk (3+0+3+2). Om ruteren er fordelt 3–3 hos motstanderne, vil det niende stikket komme i den fargen. En tilleggssjanse er at én av motstanderne har knekt-ti dobbel eller tredje i spar. Da vil spar 9 gi det avgjørende stikket.
 
Allan så disse mulighetene, men ville gi seg selv enda bedre sjanser til å lykkes.
 
Poenget i en del tilfeller som dette er jo at det ikke haster å sjekke ruteren og sparen. Hvis en av fargene løser seg, har spillefører ni stikk – enten man innkasserer dem med en gang eller venter litt. Om derimot ingen av fargene løser seg, blir det ganske sikkert beit om man spiller fargene fra toppen på dette tidspunktet uten å se etter flere muligheter.
 
Siden motstanderne ikke hadde godspilt noen farge, kunne Allan ta seg bryet med å spille en hjerter fra hånda i fjerde stikk. Øst vant stikket med dama og skiftet til en liten spar. Spillefører prøvde nieren. Den ble dekket av tieren, før kongen vant stikket i bordet. Deretter ble to sparstikk til innkassert. Vest saket en kløver på det siste.
 
Hvilke muligheter ser du på nåværende tidspunkt?
 
Hele spillet så slik ut:

 
K 6
kn 10 7 3 2
8 7 4
kn 4 2
 
10 3
E 4
10 5 3 2
K 10 9 8 7
kn 8 7 5 2
K D 8 6
D 6
5 3
 
E D 9 4
9 5
E K kn 9
E D 6
 


Som du kanskje har lagt merke til, fungerer det å spille inn vest slik at han tvinges til å gi spillefører det ekstra stikket han trenger for å vinne kontrakten.
 
Her er innspillsposisjonen:

 
-
kn 10 7
8
4 2
 
-
E
10 5
K 10 8
kn 8
K 8 6
-
3
 
4
5
K 9
E D
 

 
Med åpne kort ser vi at spillefører har mulighet til å spille inn vest i både hjerter, ruter og kløver. Vest tvinges til å gi spillefører det niende stikket i ei av minorfargene.
 
Ved første øyekast kan det se ut til at det blir mer sving på motspillet om øst fortsetter i kløver inne på hjerter dame. Men vest trues av innspill også da. Spillefører kan stikke med kløver ess, innkassere tre sparstikk for så å spille vest inn i kløver eller hjerter for å få ruter opp til slutt.
 
Merk at vest tvinges til å sake et kort på den tredje sparrunden, og må dermed enten kaste holdet i en av de røde fargene eller en stående kløver. Om han prøver å kaste hjerter ess, vil han bli innspilt i en av minorfargene, for så å bli tvunget til å gi spillefører det avgjørende stikket i den motsatte minorfargen.
 
Resultatet vil trolig bli det samme også om vest stikker med hjerter ess og spiller ny hjerter til makker. Selv med kløvergjennomspill kan spillefører stikke, innkassere tre sparstikk for så å spille inn vest i kløver eller ruter.
 
Aktuelt fortsatte Allan med ruter ess etter de tre sparstikkene. Selv om øst hadde fulgt med dama andre runden fargen ble spilt, var det mulig at fargen kunne sitte rundt. Øst kunne nemlig ha falsecardet med gjenværende dame-ti, som jo er like store kort etter at knekten har gått.
 
Da ruteren ikke gikk, var sjansen som gjensto at vest måtte gi spillefører et kløverstikk. Det fordrer at motparten ikke har forbindelse i hjerter til å hente fire majorstikk i tillegg til ruterstikket.
 
Heldigvis for Norges del fungerte planen fint, og Allan kunne notere vunnet soneutgang. Grepet med å spille hjerter i fjerde stikk for å bryte forbindelsen mellom motstandernes hender, ble avgjørende for et vellykket resultat.
 
Ved det andre bordet ble det to beit etter at spillefører slapp kløverutspillet til dama og ikke spilte på samme variant. Dermed 13 IMP til Norge. Allan var den eneste som vant 3 grand i åpen klasse. I dameklassen ble utgangen vunnet ved fire av seks bord.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger