AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hardmeldt utgang på veien mot EM-gull
Åpent EM i italienske Montecatini ble avsluttet i helga etter drøyt to ukers spilling. Det desiderte høydepunktet sett med norske øyne var EM-gullet til Highlanders i den åpne lagturneringa. Tenk at et norsk lag skulle gå helt til topps i konkurranse med 119 andre lag, deriblant mange verdensstjerner! På laget spilte brødrene Sven-Olai og Sam Inge Høyland og Lars og Harald Eide, som er henholdsvis far og sønn.
 
Mesterskapets andre uke startet med en solid norsk kvalifisering. Kun 16 lag gikk videre til sluttspillet, og hele tre av lagene som kom gjennom det trange nåløyet var norske. I tillegg til Highlanders avanserte Heimdal (Aa–Livgård og Grøtheim–Tøndel) og Gry forever (Simonsen–Bakke og Grude–Johansen), men begge de to sistnevnte lagene røk ut i første utslagsrunde.
 
Highlanders viste imidlertid solide takter. Åttendedelsfinalen ble vunnet med hele 54 IMP. Kvartfinalen mot et solid fransk lag var noe jevnere, men det ble norsk seier med en margin på 25 IMP. I semifinalen var motstanderen et lag fra Polen, og Highlanders sikret finalebilletten med å vinne 153-106 (over 56 spill).
 
Finalen mot laget som kalte seg Hellas, var spennende hele veien, og ingenting var avgjort før siste sesjon gikk mot slutten. Da kunne den norske delegasjonen som fulgte dramaet på BBO utenfor spillelokalet, slippe jubelen løs og gi de norske gullgutta den hyllesten de fortjente!
 
Vi skal se på et av spillene som bidro til verdifulle norske IMP i finalekampen mot det greske laget. Far og sønn meldte seg opp i en hardmeldt soneutgang. Melder man hardt, gjelder det å spille godt. Har du en plan for spilleføringa i 3 grand med følgende kort til disposisjon etter ruter 10 ut fra vest?

 
E 9 8
kn 8 4 2
E 2
kn 4 3 2
 
 
K kn 10 7 2
E 10 3
D kn
D 10 9
 
 
VestNordØstSyd
H.EideL. Eide
pass1 kl1 sp
pass2 kl1)pass2 gr2)
pass3 grpasspass
pass
1) God løft i spar
2) Minst 13 hp, grandinteresse


I dagens bridge er det vanlig å melde inn tynt på 1-trinnet. Lars satt syd og ville fortelle om at han hadde en genuin åpningshånd over makkers gode løft i spar. Både den jevne fordelinga, lavhonnørene i minor og mellomkortene tilsa at dette var ei hånd som kunne egne seg like godt for grand- som trumfkontrakt. Harald hadde også relativt jevn fordeling og høynet makkers 2 grand til utgang.
 
Når vi ser nord og syds hender sammen, ser det vanskelig ut å unngå fire tapere i sparkontrakt, mens det såre punktet i 3 grand er ruteren. Østs åpningsmelding kan imidlertid være til hjelp for å plassere flesteparten av de uteværende honnørene, noe som igjen kan bidra til at du klarer å snelle hjem ni stikk i grand.
 
Lars hadde gjerne sett at han fikk noe annet enn ruter ut, men måtte nå prøve å karre til seg ni stikk. Det var ikke annet å gjøre enn å legge liten i bordet. Heldigvis fulgte øst med en liten, og Lars vant stikket med knekten. Deretter gikk han løs på sparen. Øst var klar favoritt til å ha dama. Og dermed ble det spilt en spar til esset før spar 9 fikk seile. Begge motstanderne fulgte lavt på begge sparrundene.
 
Nå var det en mulighet å spille på at øst også hadde begge hjerterhonnørene og dra en hjerter mot tieren. Lars tenkte at det ikke hastet. Om det sitter slik kan han senere spille en liten hjerter fra hånda til knekten for så å bruke ruteresset som inntak til å spille hjerter mot hånda. Lars dro i stedet alle sparstikkene til bunns.
 
Da vest kastet et par rutere, virket det trygt å godspille det manglende stikket i kløver fordi det ikke lenger virket som det var noen overhengende fare for at de skulle kunne sette opp tre ruterstikk i tillegg til ess-konge i kløver. Merk at dersom motspillerne skulle skifte hjerter inne på den første kløverhonnøren, kan spillefører kontre ved å sette opp kontraktsstikket i den farga.
 

La oss ta en titt på hele spillet:

 
E 9 8
kn 8 4 2
E 2
kn 4 3 2
 
6 4
7 5
K 10 9 8 7 6 3
8 6
D 5 3
K D 9 6
5 4
E K 7 5
 
K kn 10 7 2
E 10 3
D kn
D 10 9
 


Aktuelt vant øst den første kløverrunden med kongen og skiftet til hjerter konge i følgende posisjon:

 
-
kn 8 4 2
E
kn
 
-
7 5
K 9 6 3
-
-
K D 9 6
4
E
 
-
E 10 3
D
D 10
 

Lars stakk med esset og fortsatte med hjerter 10. Øst stakk med dama og tok for kløver ess før bordet ble satt inn på ruter ess. Til syvende og sist kunne Lars innkassere sitt niende stikk for hjerter knekt før øst måtte få det siste stikket for hjerter 9.
 
På det andre bordet gikk Hellas beit i 3 spar etter at brødrene Høyland startet med tre runder kløver til stjeling. Spillefører gjorde senere feil i trumf, og dermed måtte Sam Inge få ett stikk i hver av majorfargene.
 
600+100 ga 12 IMP til Highlanders. Med det overtok de ledelsen mot slutten av det tredje av fire finalesett. Og selv om det var spennende helt inn, holdt nordmennene på ledelsen og kunne noen timer senere slippe jubelen løs og krones med tittelen «Europamester».
 
Gratulerer nok en gang til Lars, Harald, Sven-Olai og Sam Inge!
 
Du kan lese mer stoff fra åpent EM i Montecatini i BIN 3-17 (papirutgaven) som kommer ut i august.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger