AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kunsten å lese sitsen
I løpet av mars og april gjennomfører alle kretsene parmesterskap som også fungerer som kvalifisering til NM par. Alle kretsene har én sikker finaleplass, og i tillegg kommer ekstraplasser basert på fjorårets resultater, samt at det deles ut ytterligere en plass til hver av de ni kretsene som har flest par på startstreken i kvalifiseringa.
 
Det ligger prestisje i å kvalifisere seg for en NM-finale, og dermed er det mange som ønsker å ha et ord med i laget når det spilles om finaleplassene.
 
Helga 16. og 17. mars gikk KM par i Troms og Ofoten av stabelen i Narvik med hele 33 par på startstreken. Denne kretsen har lyktes med å lage et arrangement som favner bredt og fenger interessen blant mange bridgespillere.
 
Noe av årsaken ligger nok i at KM-helga består av mer enn bare selve bridgeturneringa. På lørdagskvelden ble det arrangert fellesmiddag med både quiz og meldeduell. Dessuten var det mulighet for å få med seg kulturelle innslag for de som ønsket det, i og med at Vinterfestuka ble åpnet denne helga. Vi som var til stede på middagen, var så heldige at vi fikk besøk av et kor som sang for oss før måltidet ble inntatt.
 
Alt i alt var KM-helga i Narvik et meget vellykket arrangement hvor både det sportslige og det sosiale ble godt ivaretatt! Kanskje har andre kretser noe å lære av arrangementskomiteen med Margrethe Lindquist og Stine Elstad i spissen!
 
NBF Troms og Ofoten har implementert kretsmesterskapet for damer i turneringa. I år som i fjor var det søstrene Stine Elstad og Wibeke Andersen som gikk til topps i dameklassen.
 
Kretsmestere i åpen klasse ble Dag Jørgen Stokkvik og Svein Aril Olsen. Sammen med sølvvinnerne Svein Arne Munkvold og Olav Thoresen er de klare for høstens NM par. Tredjeplassen gikk til Roy Hugo Olsen og Jonny Reinholdtsen. De må vente med å bestille billetter, men den gode deltakelsen tyder på at også de får sjansen i NM-finalen.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et av spillene som dukket opp i løpet av disse to flotte vinterdagene i Narvik. Hvordan planlegger du spilleføringa i 3 grand etter spar 7 (norsk fordeling) ut fra vest?

 
6 4
6
D kn 7 5 2
9 8 6 5 2
 
 
E 10 2
E K D 10 7
E K
K D kn
 
 
VestNordØstSyd
B. RognsaaT. Ingebrigtsen
2 kl1)
pass2 ru2)pass2 hj
pass3 kl3)pass3 gr
passpasspass
1) Sterk
2) Avventende
3) Dobbelt avslag


Som du kanskje har lagt merke til er 6 kløver en rimelig god kontrakt, men det er ikke bare enkelt å få meldt den. Om du har en mulighet til å få vist ei balansert hånd med 26 hp uten å passere 2 grand, står du kanskje litt bedre stilt, men det er ikke opplagt å gå mot slem i nord, i og med at både den totale styrken og fargene er relativt dårlige.
 
Det er slett ikke et uvanlig scenario at lilleslem i minor har bedre sjanser enn 3 grand. Det var da også tilfellet denne gang. På tross av at syd har fått utdelt ei monsterhånd, er det langt fra sikkert at 3 grand vil gå hjem ettersom ruterfarga er blokkert.
 
Det første du bør gjøre for å gi deg selv størst mulig sjanse til å komme i havn, er å lasjere sparen to ganger. Utspillet går til dama i øst. Ny spar går til knekten i vest, før nok en spar går til spilleførers ess (øst følger farge).
 
Selv om hjerteren på en god dag kan gi fem stikk, er du uansett avhengig av å sette opp kløverstikk for å komme til ni.
 
Truls Ingebrigtsen tok for ess-konge i hjerter og ess-konge i ruter etter å ha vunnet den tredje sparrunden. Vest fulgte med nieren og treeren i hjerter. Deretter fortsatte han med kløver konge, som ble stukket med esset av øst. Øst spilte nok en kløver. Hva tenker du om fortsettelsen?
 
Hele spillet så slik ut:

 
6 4
6
D kn 7 5 2
9 8 6 5 2
 
K kn 9 8 7
9 3
10 8 6 3
4 3
D 5 3
kn 8 5 4 2
9 4
E 10 7
 
E 10 2
E K D 10 7
E K
K D kn
 
 
Truls vant med dama og tok også for knekten. Vest saket en ruter på den tredje kløverrunden. Spillefører leste sitsen korrekt da han spilte liten hjerter i følgende posisjon (tieren er dog bedre da den garderer for 98x hos vest):
 
 
-
-
D kn
9
 
9 8
-
10
-
-
kn 8 5
-
-
 
-
D 10 7
-
-
 


Øst vant forsvarets fjerde stikk med hjerter 8, men måtte så spille hjerter fra knekten og gi spillefører stikk for både dama og tieren.
 
Øst var markert med eksakt trekorts kløver og etter alt å dømme bare trekorts spar. Siden vest hadde fulgt med ruter to ganger og dessuten saket en ruter, var det også klart at øst hadde maksimalt trekorts ruter. Dermed måtte øst ha minst firekorts hjerter.
 
Den varianten Truls aktuelt valgte ville kun bli feil dersom vest hadde startet med knekten tredje i hjerter. Om øst i diagramposisjonen hadde hatt knekten dobbel i hjerter og en ruter hadde det vært det samme om spillefører hadde spilt hjerteren fra toppen eller slik som han faktisk gjorde.
 
Men da øst hadde femkorts hjerter, var det kun innspillsvarianten som var vinnende. Dersom spillefører hadde spilt dama i trekortsposisjonen, ville øst fått de to siste stikkene på knekt-åtte i hjerter over spilleføreres ti-syv!
 
3 grand med ni stikk ga +9 (av 15 mulige) til nord-syd, mens ei beit ville gitt middels. Toppen på spillet gikk for øvrig til det ene paret som meldte og vant 6 kløver.

Av Kristian Barstad Ellingsen
 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger