AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norsk VM-dominans
Åpent Ungdoms-VM spilles i disse dager i Opatija, Kroatia. I jenteklassen har de norske deltakerne gjort stor suksess. Først ble det dobbeltseier i parturneringa. Ida Øberg og Thea Indrebø vant suverent, mens Sofie Græsholt Sjødal og Agnethe Hansen Kjensli til slutt trakk det lengste strået i kampen om sølvet.
 
I den påfølgende lagturneringa dannet disse to parene laget Sophie´s World. Det startet litt trådt, men de spilte seg godt opp og gikk videre til semifinale etter andreplass i kvalifiseringa. Semifinalen mot Poland Girls gikk over 56 spill, og de norske vant til slutt med 51 IMP.
 
Motstander i finalen var et kinesisk lag. Det ble et nokså jevnt oppgjør, men de norske jentene var i førersetet med 17 IMPs margin før det siste og avgjørende settet. Der startet de norske godt og økte ledelsen betydelig i første halvdel av settet. Men mot slutten våknet kineserne.

I løpet av de fem siste spillene tok de innpå hele 35 IMP, men heldigvis hadde det norske laget opparbeidet seg et såpass stort forsprang at det likevel holdt til seier.
Resultattavla viste til slutt 124–118 i norsk favør. Dermed kan vi gratulere med enda en gullmedalje og et strålende mesterskap sett med norske øyne!
 
Også Christian Bakke får med seg medalje hjem etter å ha gått til topps i Board-a-Match-turneringa sammen med gresk makker og lagkamerater fra Israel.
 

Vi skal se nærmere på et spill fra runde fem i kvalifiseringa i lagturneringa:

 
9 7 4 3 2
K D 6
E 8
E 7 4
 
 
E K D 6 5
E 3 2
K
D 10 9 8
 
 
VestNordØstSyd
KjensliSjødal
1 sp
pass2 gr1)pass3 gr2)
pass4 kl3)pass4 gr4)
pass5 sp5)pass5 gr6)
pass6 hj7)pass6 sp
passpasspass
1) Utgangskrav med minst 4-korts sparstøtte
2) 18-19 hp, normalt balansert
3) Kontrollmelding
4) Spørsmål etter nøkkelkort
5) To av fem ess med trumfdama
6) Storeslemsinvitt
7) Hjerter konge


Merk at Agnethe velger å vise trumfdama fordi hun har ekstra lengde i trumf. Tanken som ligger bak, er at man normalt ikke har bruk for trumfdama når man vet om minst ti trumf til sammen. Det at man eventuelt mangler dama i et slikt tilfelle, er ikke grunn til å stoppe et trinn lavere, rett og slett fordi trumfen nesten alltid vil løse seg uten taper når motparten har bare tre trumf. Sannsynligheten for 2-1-sits er nemlig 78 %. Dessuten er det i noen tilfeller mulig å løse farga uten taper selv om en motstander har alle de uteværende trumfene.

Utspillet fra vest var hjerter 10. Hvordan ville du lagt opp spilleføringa?

Sofie stakk utspillet i bordet med kongen. Deretter trakk hun ut trumfen i to runder. Så fulgte ruter konge, hjerter til dama i bordet, ruter ess med avkast av en kløver og hjerter til esset. Sofie var inne på hånda i følgende posisjon:


 
9 7 4
-
-
E 7 4
 
 
D 6 5
-
-
D 10 9
 


Hva nå?

Det finnes en sikker vei til hjemgang. Det er bare å spille kløver fra hånda, og legge liten fra bordet dersom vest følger med en liten. Uansett om øst skulle være i stand til å stikke, må spillefører få resten. Øst må nemlig velge mellom å løse kløveren eller å spille en rød farge til dobbeltrenons.

Hele spillet så slik ut:

 
9 7 4 3 2
K D 6
E 8
E 7 4
 
kn 8
10 9 8 5 4
10 4 2
K kn 5
10
kn 7
D kn 9 7 6 5 3
6 3 2
 
E K D 6 5
E 3 2
K
D 10 9 8
 


Dette var et klassisk eksempel på eliminasjon og innspill. Om spillefører hadde manglet mellomkortene i kløver, ville beste sjanse vært å legge ned kløver ess for så å prøve en kløver mot dama. Men i og med at kløveren er såpass solid, slipper man det. Så lenge man er påpasselig med å ta ut trumfen og eliminere de røde fargene før man går løs på kløveren fra syds hånd, er dette prosjektet dømt til å lykkes.

Men bør syd spille dama eller tieren i kløver første gang?

Det spiller egentlig ingen større rolle. Kontrakten er altså sikker så lenge man sender rundt en kløver når vest følger lavt. Om vest dekker, er det bare å stikke for så å presse ut den siste kløverhonnøren.

Det er kun når vest har singel konge eller øst har singel knekt at farga kan løses uten taper. I det første tilfellet spilles en av de minste kløverne til esset før man kan kutte opp knekten etterpå. I det andre tilfellet kan du spise opp østs knekt ved å trekke dama fra hånda. Dette er sjelden et essensielt poeng, men om du mistenker at en av motstanderne er kort i kløver, kan det sette deg på sporet av hvilken kløver du bør spille fra hånda.

Om du for eksempel spiller grandkontrakt og skal løse en lignende fargekombinasjon, bør du spille tieren (og ikke dama) for å gardere deg mot at vest er renons i farga. Om så er tilfelle, kan du stikke opp med esset for å spille kløver mot hånden.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger