AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kan du sikre utgangsbonus?
Etter at de omfattende tiltakene for å hindre smitte av Corona-viruset ble innført i midten av mars, har alt fra klubbkvelder til større turneringer blitt innstilt i tråd med anbefalinger fra både nasjonale myndigheter og Norsk Bridgeforbund.

Helga 6. til 8. mars gikk NM for damelag og NM for veteranlag av stabelen i på Scandic Lillehammer Hotell, og vi må nok være forberedt på at dette var siste gang den store bridgefamilien kunne samles fysisk på ei god stund. Vi må være villige til å bidra i den nasjonale dugnaden som pågår for å begrense smitten av viruset så godt det lar seg gjøre. Enn så lenge har vi heldigvis flere muligheter til å spille bridge på Internett. Selv om det ikke er det samme som å møtes fysisk, er det et godt alternativ i disse tider.
 
I NM for damelag var det laget som kalte seg for «1 None Blonde» som gikk til topps. Damene som kan smykke seg med tittelen norgesmestere i år, er Gunn Kari Helness, Lise Blågestad, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden.
 
Vi skal se på et spill fra siste og avgjørende runde i NM for damelag. «1 None Blonde» hadde et godt grep om gullet før siste kamp, men trengte noen poeng for å være sikker på seier. I dette spillet var det nettopp den ikke-blonde på laget, Bodil Nyheim Øigarden, som spilte hovedrollen da hun skulle sikre hjemgang i 4 spar på syds hånd etter at vest spilte ut kløver 6 (norsk fordeling):

 
E
10 6 5 4 3
D 9 7 6
E K 3
 
 
K D 10 9 7 6 2
-
K 4 3
9 7 4
 
 
VestNordØstSyd
GrudeØigarden
4 sp
passpasspass
 
Det spilles altså lagkamp, og dermed er målet å sikre ti stikk i kontrakten. Eventuelle overstikk spiller mindre rolle. Ser du noen farer som truer?
 
Om sparen sitter fint (enten knekten singel eller 3–2-fordeling), tyder alt på at spillefører får tak i syv sparstikk, ett ruterstikk og to kløverstikk. Men hva om en av motstanderne har utstyrt seg meg knekten fjerde i trumf?
 
Da risikerer spillefører én trumftaper, én kløvertaper og to tapere i ruter. Det kan nevnes at det er mulig å løse ruteren for én taper dersom man finner en av motstanderne med esset singel eller dobbel, og man angriper farga fra riktig side. Hovedpoenget er uansett at man risikerer fire tapere og beit i kontrakten dersom trumfen ikke oppfører seg pent.
 
Bodil så faren for sur trumfsits, og fant en spilleplan som ville gardere mot det. Kløverutspillet ble stukket med esset i bordet. Deretter fulgte hjerter til stjeling, spar til esset og ny hjerter til stjeling.
 
I følgende posisjon innkasserte Bodil spar konge: ter at vest spilte ut kløver 6 (norsk fordeling):
 
 
-
10 6 5
D 9 7 6
K 3
 
 
K D 10 9
-
K 4 3
9 7
 


Da begge motstanderne fulgte farge, kunne hun konstatere at sparen satt 3–2, og det var bare å trekke en trumfrunde til for å tømme motparten for trumf.
 
Hele spillet så slik ut:

 
E
10 6 5 4 3
D 9 7 6
E K 3
 
4 3
E D 9 7 2
kn 10
D 10 6 2
kn 8 5
K kn 8
E 8 5 2
kn 8 5
 
K D 10 9 7 6 2
-
K 4 3
9 7 4
 

Men om sparen hadde vært fordelt 4–1, kunne Bodil stoppet trumfspillet etter spar konge og brukt kløver konge som inntak til å stjele enda en hjerter for å korte seg ytterligere ned. Etter å ha godspilt og innkassert et ruterstikk, kunne hun fridd seg med ruter idet hun hadde dame–ti igjen i spar, og latt motparten spille en eller annen sort opp i trumfsaksa.

For ordens skyld kan det nevnes at det teknisk korrekte er å sette opp et ruterstikk før man spiller kløver til kongen (og med det setter opp et kløverstikk til motparten) for å minske sjansen for at motparten kan oppnå en trumfhøyning, eller at den med trumflengden får saket ruter på tredje og eventuelt fjerde runde kløver.
 
Den aktuelle spilleplanen fungerer i alle fall dersom det er øst som har knekten fjerde i trumf. Denne gang var det ikke nødvendig å spille forsiktig, men varianter som dette er det uansett all mulig grunn til å ta med seg. Det vil gi avkastning i lengden!

Av Kristian Barstad Ellingsen 

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger