AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Melde- og spilleprøve fra KM lag i Lofoten og Vesterålen
Denne ukas spill er hentet fra KM lag i Lofoten og Vesterålen, som ble spilt på RealBridge siste lørdagen i april. Åtte lag stilte på startstreken, og blant disse var det ett av lagene fra Sortland Bridgeklubb som gikk til topps. På laget spilte Olav Ellingsen, Ståle Digre, Kristian B. Ellingsen, Peter Marstrander, Lars Erik Eide og Harald Eide. Spillet vi skal se nærmere på er hentet fra nest siste runde.
 
Det første du må ta stilling til er hva du vil gjenmelde med følgende hånd etter å ha åpnet med 1 ruter for så å ha fått 1 spar fra makker:

 
K 8 4 3
K 5
E K kn 5 2
8 4
 
 
Holder det med en enkel høyning til 2 spar, eller er hånda verdt en utgangsinvitt?
 
Ei enkel høyning fra åpner viser ei minimumshånd, normalt inntil 14 poeng. Den aktuelle hånda inneholder riktignok 14 honnørpoeng, men det er mange positive faktorer med hånda. Legger vi til trumfpoeng for to dobbeltoner, er vi oppe i 16 honnørtrumfpoeng. I tillegg har man en solid 5-kortsfarge i ruter som gir stikkpotensial, og fine toppverdier i form av ett ess og tre konger.
 
Det er utvilsomt mange hender som er betydelig dårligere enn denne som det meldes 2 spar på. Man kan konstruere mange hender hos makker med relativt begrensede ressurser som gir godt spill for utgang.
 
Alle disse faktorene gjør det høyaktuelt å melde 3 spar i andre melderunde. Kaplan and Rubens hand evaluator vurderer for øvrig hånda til å være verdt 16,3 poeng.
 
Lars Erik Eide hoppet til 3 spar, og noen melderunder senere var hans yngste sønn Harald blitt spillefører i 6 spar:
 
 
K 8 4 3
K 5
E K kn 5 2
8 4
 
 
E D 10 6
E 6 4
8 3
E D 7 6
 
 
VestNordØstSyd
L. EideH. Eide
pass1 rupass1 sp
pass3 sppass4 kl1)
pass4 ru1)pass4 hj1)
pass4 sppass4 gr2)
pass5 hj3)pass5 gr4)
pass6 ru5)pass6 hj
passpasspass
1) Kontrollmelding
2) Spørsmål etter nøkkelkort
3) To av fem ess uten trumfdama
4) Bekrefter alle nøkkelkortene (storeslemsinvitt)
5) Ruter konge


Vest startet med spar 2, som gikk via nieren i øst til spilleførers tier. Hvordan ville du planlagt spilleføringa?
 
På en god dag er det mulig å vinne alle stikkene, men husk at det spilles lagkamp, og det viktigste er å sikre at kontrakten vinnes.
 
I dette tilfellet kan det være fornuftig å se på nord som hovedhånda, det vil si den hånda man vil godspille. På nords hånd er det etter innledninga én mulig kløvertaper. Videre handler det om å godspille ruterfarga, om mulig uten å måtte gi bort stikk i farga.
 
Etter trumfutspillet fortsatte Harald med spar ess i andre stikk. Begge motstanderne fulgte lavt. Så var tida inne for å gå løs på ruteren. Ruter til esset ble fulgt av ruter konge, og både øst og vest fulgte farge. Da Harald spilte nok en ruter, saket øst hjerter 2. Spillefører kunne så trumfe lavt. Det så nå lyst ut med tanke på å vinne kontrakten, men på grunn av litt forbindelsesproblemer var man ikke helt i mål ennå.
 
Fortsettelsen var hjerter til kongen, ruter til stjeling med håndas siste trumf, hjerter ess og hjerter til stjeling. Heldigvis for spillefører kunne ikke øst stjele over. Dermed kunne Harald trekke ut den siste trumfen med spar konge før det godspilte ruterstikket kunne innkasseres.
 
Med to kort igjen hadde spillefører hentet seks trumfstikk, to hjerterstikk og tre ruterstikk, og altså elleve stikk i alt. Kløver ess måtte han også få for, og dermed kunne han notere vunnet slem. Det ga elleve IMP til laget fra Sortland Bridgeklubb da kontrakten var 4 spar med tolv stikk ved det andre bordet.
 
Hele spillet:

 
K 8 4 3
K 5
E K kn 5 2
8 4
 
5 2
kn 9 7
D 10 9 6
K 9 5 2
kn 9 7
D 10 8 3 2
7 4
kn 10 3
 
E D 10 6
E 6 4
8 3
E D 7 6
 


Lilleslem i spar ble meldt og vunnet ved tre av de åtte bordene, mens fire bord stoppet i utgang. Ved det siste bordet ble det beit i 6 spar etter ruter 10 i utspill. Etter å ha vunnet utspillet med esset, spilte spillefører to høye trumf fra hånda. Deretter fulgte ruter til kongen og ny ruter. Før den tredje ruterrunden ble spilt var situasjonen denne:

 
K 8
K 5
kn 5 2
8 4
 
-
kn 9 7
D 9
K 9 5 2
kn
D 10 8 3 2
-
kn 10 3
 
10 6
E 6 4
-
E D 7 6
 

 
Øst kunne trumfe med spar knekt, og spillefører hadde ingen høyere spar å trumfe over med. Med kløver konge på feil side, var det ikke mulig å unngå én taper til, og dermed ble det altså ei beit.
 
Den aktuelle spilleplanen ville fungert enten med sparlengden på samme hånd som ruterlengden, eller med kløver konge i kutt. Ruteren 3-3, eventuelt dama dobbel på ei av hendene, ville også gitt hjemgang, men ingen av de nevnte sjansene gikk i spilleførers favør denne gang.
 
Harald fikk det altså litt mer bekvemt etter trumfutspill siden det ga han muligheten til å trekke to runder trumf uten å bruke begge de to største trumfene på hånda.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger