AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Den som melder hardt, må spille godt
Ungdoms-EM ble spilt i Veldhoven i Nederland fra 19. til 26. juli. Norge stilte lag i fire av fem klasser, nærmere bestemt U26 Open, U26 Women, U21 og U16, mens det ikke var norsk deltagelse i den nyopprettede klassen U31.
 
I U26 Open endte Norge på 14. plass, i U26 Women ble det femteplass, i U21 ble det syvendeplass og i U16-klassen endte det norske laget som nummer tolv. Dermed er Norge kvalifisert for neste års Ungdoms-VM i henholdsvis U26 Women og U21.
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp i U26-klassen:

 
7
E K kn 6 2
D 8 4
D kn 10 7
 
 
E 5 4 2
9 3
E K 10 9 7 2
8
 


Vest                     Nord                   Øst                       Syd
Lund                                               Heiberg-Evenstad
                                                        pass                     1 ru1)
dbl2)                    1 hj                      1 sp                       2 ru
pass                     3 sp3)                 pass                     4 kl4)
pass                     4 hj5)                  pass                      4 gr6)
pass                     5 kl7)                  pass                      6 ru
pass                     pass                   pass
 
1) Minst 3-korts ruter
2) Opplysende
3) Splinter (ruterstøtte og kortfarge i spar)
4) Kontrollmelding
5) Kontroll og seriøs sleminteresse
6) Spørsmål etter nøkkelkort
7) Ett eller fire av fem ess
 
Markus Lund og Nicolai Heiberg-Evenstad meldte seg opp i lilleslem i ruter som eneste par i salen. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar dame ut fra vest om du var i Nicolais stol?
 
Om ikke ruteren skulle sitte altfor surt, er det seks trumfstikk på hånda i tillegg til to hjerterstikk og ett sparstikk. Det vil også være mulig å trumfe et par spar i bordet. Det kan også være en plan å spille på hjerteren, men noe av utfordringa er at det ikke finnes inntak i bordet utenom trumfen. Dermed vil det ikke være anledning til både å sette opp hjerteren og trumfe kløvere i bordet. Hjerterfinessen er selvsagt også en mulighet.
 
La oss se på hvordan Nicolai spilte seg til hjemgang i lilleslemmen.
 
Sparutspillet ble vunnet med esset før en spar ble stjålet i bordet. Deretter fulgte kløver dame fra bordet. Øst stakk opp med esset og skiftet til en liten trumf som fikk løpe til åtteren i bordet. Nå spilte Nicolai kløver til stjeling, spar til stjeling med bordets siste trumf og nok en kløver til stjeling. Så trakk han trumfen til bunns, og motparten måtte kapitulere idet den siste trumfen ble spilt.

Hele spillet så slik ut:
 
 
7
E K kn 6 2
D 8 4
D kn 10 7
 
D kn 9 3
D 8 4
5 3
K 9 4 3
K 10 8 6
10 7 5
kn 6
E 6 5 2
 
E 5 4 2
9 3
E K 10 9 7 2
8
 

Det var egentlig synd at hjerterfinessen gikk. Nicolai ville nemlig fått hjem kontrakten uansett hjertersits. Ta en titt på situasjonen før Nicolai spiller den siste trumfen:

 
-
E K kn
-
kn
 
-
D 8 4
-
K
K
10 7 5
-
-
 
5
9 3
9
-
 
 
Spillefører er altså inne på hånda og må ha resten av stikkene. Utfra meldingsforløpet og innledninga på motspillet kan vi være rimelig sikre på at vest sitter igjen med kløver konge. Vest tvinges dermed til å holde kløver konge, i og med at kløver knekt er en trussel i bordet. Han må altså kaste en hjerter. Spar 5 er også en trussel. Vest har allerede vært nødt til å gi opp sparholdet, som dermed er isolert til øst. I realiteten må øst og vest holde hver sin svarte farge, og dermed kan ingen holde hjerteren.
 
Det hadde ikke hjulpet øst å legge liten kløver tidligere i spillet heller. Da kan spillefører godspille et kløverstikk ved å presse ut esset mot trumf etter at vest har vunnet den første kløverrunden med kongen.

Av Kristian Barstad Ellingsen  
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger