AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Et uvanlig poeng

Dette spillet oppstod i det afrikanske sonemesterskapet:

 
Kn 9
E 3
E 7 5 4
D 6 5 4 3
 
 
E D 6 5 4 3 2
D 9 8 7
10
9
 
 
VestNordØstSyd
pass1 ru1 sp
dbl1 gr2 kl4 sp
passpasspass

Vest starter med ruter 2. Hvordan spiller du kontrakten?

Vest doblet 1 spar, og har fire hjerter. Setter det deg på sporet?

Hvis du spiller hjerter ess og en ny hjerter, vinner du kontrakten hvis kongen sitter hos øst, men det er ikke lengre med oddsen da vest doblet 1 spar. Hvis du spiller hjerter ess og en hjerter til damen, så kommer motparten til å spille en trumf. Du kan også spille en hjerter til esset og hjerter 3 til nieren og satse på at øst har knekten eller tieren tredje. Det hjelper ikke, for når sitsen er denne får du ett stikk for lite:

 
Kn 9
E 3
E 7 5 4
D 6 5 4 3
 
10 8 7
K Kn 10 5
9 6 2
K kn 2
K
6 4 2
K D Kn 8 3
E 10 7 8
 
E D 6 5 4 3 2
D 9 8 7
10
9
 

Det var litt uheldig at det ikke satt hjerter knekt eller 10 tredje hos øst, men nå må du få én rutertaper, én trumftaper og to hjertertapere, eller ingen trumftapere og tre hjertertapere.

Hvordan kunne du gjort ting hakket hvassere? Løsningen er å spille en ruter til stjeling i stikk to og trekke hjerter dame fra hånden! Vest må dekke, og du spiller en ny hjerter som tvinger motparten til å spille trumf. Hvis de ikke spiller trumf, kan du stjele begge hjerterne i bordet, og ender opp med kun én taper i hjerter, én i trumf og én i ruter. Spiller de trumf, løser de trumfen for deg uten tapere, og du ender opp med to hjertertapere og én rutertaper.

Legg merke til at du også kan vinne kontrakten med knxx eller 10xx i hjerter i øst. Hvis han ikke legger i honnøren i andre hjerterrunde, så trenger du kun å stjele én hjerter hvorpå din hjerterfarge står. Hvis øst legger knekten eller tieren, kan du trumffinesse vest for hans tier eller knekt.

Det er ikke et vanlig poeng å spille damen fra hånden mot esset dobbel hos blindemann, men det er eneste medisin i dette spillet. Klarte du det?

Trond Hantveit

Send oss gjerne forslag til Ukens spill på e-post, eller via BIN spillmal.