AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Et kostbart utspill Publiseringsdato: 07.09.2010

Dette spillet er hentet fra det åpne lagets 22. kamp i sommerens EM. De har klart å kvalifisere seg til sluttspillet og møter i denne kampen Polen. Polakker er kjent for å være gode kortspillere med et komplisert system. Dessverre var det ikke bare spillet under som avgjorde kampen. Ved begge bord var det grumsete spilling, mange delkontraktsvinger ut og flere store spill som gikk feil. Gutta måtte til slutt se seg slått 19-84 i IMP og 3-25 i VP.

Kun 3 VP mot Polen var ikke så bra, nei. Men i Ukens spill kan du se om du klarer deg bedre enn Thomas Charlsen og dermed hadde pyntet litt på resultatet. Han satt i syd og tok opp disse kortene i spill 4:

 
D 8 6 2
K 10 5 3
3
D kn 6 5
 
 
VestNordØstSyd
passpass1 kl*pass
1 sppass2 gr*pass
3 grpass6 grpass
passpass
1 kløver= polsk kløver som enten viser en balansert 11-14 hånd, eller en sterk 16+ hånd
2 grand= 22-24 hp

Hva spiller du ut?

Du har fått lite informasjon om åpningshånden, men du kan anta at makker ikke har mange honnørpoeng å bidra med. Hva som gikk rundt i hodet til Thomas, vet jeg ikke, men jeg kan anta at han følte at det var et vanskelig utspill. Har du bestemt deg?

Vel, Thomas spilte ut kløver dame. Om han hadde spilt ut en liten kløver, ville ikke det betydd noe heller. Kløver ut var det eneste som ga kontrakten! Hele spillet så slik ut:

 
10 3
8 7 6 2
D kn 10 7 5 4
3
 
E kn 7 4
D 9 4
9 8 6 2
4 2
K 9 5
E kn
E K
E K 10 9 8 7
 
D 8 6 2
K 10 5 3
3
D kn 6 5
 

Ser du hvordan spillefører greide tolv stikk?

Etter kløver dame i utspill stakk spillefører med kongen, tok for kløver ess og spilte kløver 10 som gikk til Thomas sin knekt. Thomas spilte tilbake sin siste kløver for ikke å løse en annen farge for spillefører. Polakken i øst tok deretter for sine to stående kløver. Hva skal Thomas kaste? Han saket to hjerter. Spillefører fortsatte med å ta for ruter ess og ruter konge. Igjen må Thomas kaste et kort. Kaster han en hjerter, kan spillefører ta for hjerter ess, og kongen til Thomas kommer til å falle. Kaster Thomas en spar (som aktuelt skjedde), kan spillefører ta for spar konge, spille en spar til knekten og ta for spar ess slik at den fjerde sparen i bordet står!

Når vi etter spilletid sitter i hotellets lobby, kan vi høre fra nabobordet at det åpne laget går igjennom spillene. Thor Erik Hoftaniska forteller levende om hvordan beregenseren reiste seg opp fra stolen etter spillet, vred seg i smerte og fortvilt utbasunerte: "Så ble eg skvist igjen!"

I finalen var det kun meldt slem ved tre andre bord. På det ene bordet var de i 6 kløver, mens de på de to andre bordene var i 6 grand. Disse spilleførerne måtte se seg bet da de ikke var like heldige som polakken og fikk kløver ut. Ved de andre bordene i EM var standardkontrakten 3 grand. Heller ikke her var det ett eneste bord som fikk mer enn elleve stikk. Så hvorfor spilte Thomas ut kløver? Var det kanskje det polske systemet som fikk inn en storgevinst ved at kløverfargen ikke ble vist?

Vel, utspillet kostet i alle fall mye. Nå ble det 13 IMP til Polen, mens hadde Thomas funnet utspillet, ville Norge fått inn 13 IMP. 26 IMP i sving på et utspill - kan det være EMs dyreste spill?

Har du et spill du vil fortelle om? Send en e-post til tonje@bin.no

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger