AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Bør man sikre kontrakten? Publiseringsdato: 31.08.2011
Forrige helg gikk den populære Lyngdalsturneringen av stabelen på Rosfjord Strandhotell på Sørlandet, kun 30 minutters kjøring fra Flekkefjord. 48 par deltok i turneringen, som med sin sosiale ramme med felles lunsj og middag samt rimelig overnatting trekker spillere fra fjern og nær. Min damemakker Tone Svendsen hadde kjørt helt fra Haugesund for å spille med meg.
 
Etter 94 spill (endt turnering) var det Tor Birkeland og tidligere landslagsspiller Espen Lindqvist fra Arendal som vant turneringen etter å ha ligget i toppet hele helgen. På andreplass kom Tom Høiland og Snorre Aalberg fra Kristiansand, fulgt av Tore Bårdsen og Geir Larsen fra Haugesund og Stavanger.
 
Dette spillet dukket opp om søndagen i Lyngdalsturneringen:
 
 
E K 9 3
6
6 5
K kn 10 6 4 3
 
 
D 7 6 2
E D kn 10 8
E 8
9 2
 
 
VestNordØstSyd
1 ru1 hj
pass2 klpass2 sp
pass4 sppasspass
pass
 
Vest spiller ut ruter 7 (norske utspill; 3./5. høyeste) som går til kongen i Øst og ditt ess. Hvilken spilleplan velger du?
 
Alle veier fører til Rom, sies det, men det er langt fra sikkert at veivalgene i denne kontrakten vil lede til hjemgang. Hvilken hånd bør du godspille? Bør du ta hjerterfinessen for å kaste rutertaperen – og i så fall hvilken vei bør den tas? Én ting er imidlertid sikkert. Dersom trumfen ikke sitter jevnt fordelt, ser det mørkt ut i 4 spar.
 
I lagkamp, hvor du ikke bør risikere kontrakten for et overstikk eller to, tror jeg den sikreste løsningen er å ta ut trumfen i tre runder og gå på kløveren. Skulle motparten spille to runder ruter når de kommer inn, er det viktig å stjele på hånden slik at du bevarer bordets fjerde trumf som inntak til å hente kløverfargen.
I parturnering er det mer fristende å spille på overstikk. Etter Østs åpning virker det sannsynlig at han har hjerter konge. En alternativ plan kan derfor være å spille spar til esset for så å ta hjerterfinessen på damen i håp om å få kastet bordets rutertaper på hjerter ess. Denne innledningen er imidlertid risikabel siden du høyst sannsynlig pådrar deg fire tapere om hjerterfinessen sprekker. Og selv om hjerter konge skulle være hos Øst, kan du få problemer med overgangene når du etterpå skal etablere og hente kløverfargen. Dessuten har dere funnet fram til toppkontrakten, noe som ofte gir god uttelling om man unngår å gå bet. Derfor bør vdu elge den tryggeste spilleplanen for ti stikk.
 
I Lyngdal fikk man i alle fall betalt for å ta det sikre:
 
 
E K 9 3
6
6 5
K kn 10 6 4 3
 
10 8 5
K 9 3 2
D 9 7 2
7 5
kn 4
7 5 4
K kn 10 4 3
E D 8
 
D 7 6 2
E D kn 10 8
E 8
9 2
 
 
Jeg derimot, spilte spar til esset, hjerter til damen som Vest stakk med kongen. Han tok for ruter dame, og vridde kløver 5. Øst stakk knekten med damen, og turde ikke ta for kløver esset siden det måtte være jeg som hadde singel kløver. En trumf kom derfor i retur fra Øst. Jeg stakk i bordet og spilte en liten kløver mot nieren på hånden.... og ja, Øst stolte så mye på sin makker at hun la liten. Hjemgang ga mange plusspoeng, så det er noen ganger man i par burde tenke seg om og heller sikre en god og vanskelig meldt kontrakt! (Vanskelig? Ja, det var ikke mange som åpnet med Øst sine kort, og hvordan vil du da melde deg opp i 4 spar?)
 
Har du et spill du vil fortelle om? Send meg en mail på tonje@bin.no
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger