AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Ingen grunn til å sløse
I helga ble første helg av Seriemesterskapet for våre to øverste divisjoner spilt. I toppdivisjonen er det Østfold og Follo 1 (Thoresen) som har sanket flest poeng etter seks av elleve runder. Men som så ofte før er det veldig jevnt.

Det skiller mindre enn fire poeng mellom første- og fjerdeplass, og avstanden fra topplasseringa til nedrykk er på knapt 20 VP. Med andre ord er det mye som kan endre seg når det hele skal avgjøres i starten av februar.

I 2.divisjon er det henholdsvis Buskerud 1 (Smith), Oslo 3 (Lillevik) og Midt-Trøndelag 5 (Langørgen) som foreløpig innehar opprykksplassene i de tre puljene. Men også på nest høyeste nivå er det mange som vil ha et ord med i laget når andre spillehelg går av stabelen.
 
Vi skal se litt nærmere på ett av spillene som dukket opp allerede i første halvrunde av åpningskampen. Du sitter i vest og skal få prøve deg i motspill mot 1 grand:

 
4 3 2
10 9 5 3
E kn 10
kn 9 6
 
K 10 7
E K kn 8 2
6 5
D 10 4
 
VestNordØstSyd
Du
passpass1 gr1)
passpasspass
1) 15-17 hp, jevn hånd


La oss si at du starter med hjerter ess. Makker følger med sekseren og spillefører med syveren. Hva fortsetter du med?
 
Det er altså kun to hjerter igjen ute, nemlig dama og fireren. Uansett hvordan disse kortene er fordelt mellom spillefører og makker, er det bare å spille en liten hjerter i stikk to for å sikre seg maksimalt antall hjerterstikk.
 
Hva om spillefører har dama singel igjen? Hadde det ikke da vært bedre å ta for kongen? Nei, om spillefører har dama, har han en sikker hjerterstopper uansett med tieren fjerde i bordet.
 
Om dette er tilfelle, blir det i realiteten det samme om du fortsetter med esset eller en liten, men det er ingenting å tjene på å fortsette med esset i stedet for en liten.
 
Det var imidlertid noe å tape på å spille kongen i stikk to da hele spillet så slik ut:
 
 
4 3 2
10 9 5 3
E kn 10
kn 9 6
 
K 10 7
E K kn 8 2
6 5
D 10 4
9 8 6
D 6
K 8 3 2
8 7 5 2
 
E D kn 5
7 4
D 9 7 4
E K 3
 


Om du spiller kongen etter å ha tatt for esset, drar du med deg makkers dame og gir samtidig blindemann et hjerterstikk han aldri hadde trengt å få. Det må kunne kalles sløsing med verdifulle stikk!
 
Denne gang hadde det blitt skjebnesvangert å miste et hjerterstikk fordi beita i 1 grand forsvinner i samme slengen. I og med at både ruter- og sparfinessen ryker, har spillefører to tapere utenom hjerteren. Om forsvaret kun henter fire hjerterstikk, blir det dermed ikke mulig å få tak i beita lenger.
 
Det er mange dyktige spillere i aksjon når det spilles bridge i våre to øverste divisjoner, men at 1 grand gikk hjem ved hele seks bord etter utspill av hjerter ess (eller konge), vitner om at det kan glippe selv på dette nivået.
 
Utspill av en topphonnør i hjerter var det klart mest populære utspillet ved de bordene der kontrakten var 1 grand. Det er rimelig fordi man da får sjansen til å se både bordet og makkers signal før man bestemmer for seg hva man skal fortsette med. Om det kommer to eller tre små hjerter i bordet og svakhet fra makker, kan man kanskje håpe på et gjennomspill senere i spillet, og på den måten slippe å gi spillefører stikk for hjerter dame.
 
Et viktig tilleggspoeng er at man har potensielle sideinntak i både kløver og spar bak den sterke hånda. Med for eksempel ess–konge tynt femte og uten sideinntak, er det straks langt mer betimelig å spille ut en liten hjerter for å holde forbindelsen åpen til makker om han skulle ha dobbel hjerter. I verste fall risikerer man å ødelegge muligheten for å godspille mange hjerterstikk ved å ta for esset først i en slik situasjon.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger