AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Handle / Bokomtaler
 
2 over 1
Ny glimrende norsk bridgebok:

2 over 1

Anmeldt av Tommy Sandsmark

Jan Mikkelsen og Øyvind Ludvigsen har nylig gitt ut en ny lærebok i bridge. Boken beskriver et komplett naturlig meldesystem, “2 over 1”, som tidligere er gjennomgått i Norsk Bridge.

Systemet er svært likt det som er ett av de to mest populære systemene på OKbridge. Boken er lettlest og oversiktlig, og når man har lest litt i den, får man faktisk god lyst til å lære systemet. At det funker blir understreket av at Jan Mikkelsen ble Norgesmester for lag i 1996 med dette systemet, og begge par som vant Seriemesterskapet og senere Nordisk Mesterskap for serievinnere på Rottneros (blant dem Øyvind Ludvigsen) benyttet systemet.

“2 over 1” bygger på 5-kort majoråpning. 1 NT over majoråpning er krav for en runde og 2 over 1 er utgangskrav.

I den nye boken introduserer forfatterne “18-regelen” og “20-regelen”. I følge 20-regelen skal du kun åpne på balanserte hender i 1. og 2. hånd “dersom summen av antall hp og antall kort i de to lengste fargene er minst 20!” 18-regelen sier at “dersom en trekker summen av forventet antall tapere på begge hender fra 18, får en det trinnet som en normalt kan spille trygt på.”

I dette nye systemet benytter man seg av såvel “taper-beregning”, som “dekk-kort-beregning”. Og systemet beskriver meget godt en lang rekke konvensjoner som ikke er så grundig behandlet andre steder, så som Stayman, overføringer etter grandåpning, Multi, Ekrens, Puppet-Stayman, Support-doblinger, Roman Key Card Blacwood, Redwood og Voidwood.

Jeg savnet imidlertid en beskrivelse av XY-grand. Dessuten har man vært svært sparsommelig med eksempler fra det praktiske liv. Referanser fra BOPI (bridgeoppgaver på Internett) blir liksom litt tørt. Men hvert kapittel har en avsluttende quiz-bolk med svar, og det er bra.

Alt i alt en spennende bok med flere nye idéer, og den burde bli obligatorisk lesestoff for alle som ønsker å videreutvikle sitt system. En stor fordel er at man ikke nødvendigvis må lære seg hele systemet for å lese boken. Svært mange av bokens idéer og konvensjoner kan faktisk benyttes uten videre i et vanlig, naturlig system.

Språk: Norsk
Pris: 160 kroner

[Bestill]