AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Ingen overraskelser fra Vennerød

23.03.2013
Ingen overraskelser fra Vennerød

Landslagssjef Christian Vennerød satser bredt for å finne laget som skal spille EM for Norge i 2014. Hele sju par er med i landslagstroppen, og det er åpent for flere.

Torsdag og fredag denne uka, bare to måneder før Nordisk mesterskap på Island, kom endelig landslagene som skal spille der for Norge. De viser at Vennerød tester ut nye landslagspar i åpent, mens Siv Thoresen, av mange karakterisert som Norges beste damespiller, er tilbake på damelandslaget med gammelmakker Sølvi Remen. De var på laget sist Norge hevdet seg; for snart 13 år siden ble det 4. plass i OL i Maastricht. De to andre parene er Harding/Fuglestad og Holmøy/Vist. Ingen bombe altså.

Men det store målet for landslagene er ikke Nordisk på Island, men EM med VM-kvalifisering i 2014. Og der er alle i landslagstroppene veldig aktuelle.

Troppen i åpen klasse er som følger:

Boye Brogeland (Flekkefjord) – Espen Lindqvist (Arendal)
Thor Erik Hoftaniska (Vadsø) – Thomas Charlsen (Bergen)
Jan Tore Berg (Larvik) – Per Erik Austberg (Trondheim)
Odin Svendsen (Kristiansand) – Petter Tøndel (Trondheim)
Allan Livgård (Trondheim) – Terje Aa (Trondheim)
Kurt-Ove Thomassen (Mo i Rana) – Svein Gunnar Karlberg (Mo i Rana)
Espen Erichsen (London) – Erlend Skjetne (Trondheim)

Av disse skal de tre sistnevnte spille Nordisk 23.-26. mai. Laget er altså:

Allan Livgård (Trondheim) – Terje Aa (Trondheim)
Kurt-Ove Thomassen (Mo i Rana) – Svein Gunnar Karlberg (Mo i Rana)
Espen Erichsen (London) – Erlend Skjetne (Trondheim)

Omtrent samtidig med Nordisk går Tallinn Bridgefestival (22.-26. mai). Der skal de to ferskeste parkombinasjonene få prøve seg for Norge, nemlig Berg/Austberg og Svendsen/Tøndel.

Dametroppen består av fem par. Den er som følger:

Marianne Harding, Farsund BK – Ann Karin Fuglestad, Farsund BK
Stine Holmøy, Bergen Akademiske BK – Gunn Tove Vist, Studentenes BK
Siv Thoresen, Ski BK – Sølvi Remen, Bergen Akademiske BK
Ranja Sivertsvik, Vadsø BK – Lise Blågestad, TopBridge BC
Torild Heskje, Stavanger BK – Liv Marit Grude, Studentenes BK

Troppen er tatt ut av landslagssjef Allan Livgård. Samme mann har tatt ut de tre første parene til å spille Nordisk. Mange vil nok hevde at dette er det beste laget Norge kan stille. Hvem som skal være lagkaptein på Island, er ikke kjent. Bortsett fra at Livgård er uaktuell ettersom han skal spille på laget i åpen klasse.

Foran EM i Dublin i fjor uttalte Livgård at Norge stilte med det best tenkelige laget ut fra en totalvurdering. Det var et lag uten Siv Thoresen. Nå er hun altså inne i varmen igjen. Det blir spennende å se hvordan det går. Hvis laget presterer som håpet og klarer å framstå samlet, skal det vel godt gjøres at de ikke utgjør EM-laget 2014 også.


Åpent i åpent

I åpent er det mye mer åpent! Ut fra Vennerøds tidligere uttalelser var det naturlig å tro at Brogeland/Lindqvist og Hoftaniska/Charlsen var de nærmeste til å spille. Han har aldri lagt skjul på sin begeistring for Brogeland. Og Hoftaniska/Charlsen har han framhevet som det paret som satser hardest - og spiller mest internasjonalt. Noe Vennerød er svært opptatt av.

På spørsmål om hvorfor ingen av de to parene får sjansen på Island eller i Tallinn, svarer landslagssjefen:

- Jeg må teste ut om jeg er på rett spor med de fem uttatte parene, der samtlige har et fantastisk potensial. Jeg vet jo mye mer om de to som ikke er tatt ut.

Med dette sier han samtidig at EM er mye viktigere enn Nordisk, naturlig nok. Den store jobben framover er å finne det beste laget til EM 2014.

Bin.no har bedt Vennerød komme med en kort vurdering av de enkelte par. Den er som følger:

Boye Brogeland – Espen Lindqvist: Dette var ryggraden i laget da Norge sensasjonelt vant EM i 2008. Espen har vært litt ute av bridge en periode, men er nå på vei tilbake, og dette paret skal spille i Nationals på proff-team i USA.

Thor Erik Hoftaniska – Thomas Charlsen:
De har spilt for Norge siden EM i 2010, og ble blant annet nordiske mestre i 2011. Dette er det eneste paret som har deltatt jevnt på landslaget de siste årene og er fortsatt intakt og aktuelt. Intenst til stede i konkurranser. Mer lojale i forhold til laget enn mange kanskje tror. Fast på et internasjonalt sponsorlag (de Botton).

Jan Tore Berg – Per Erik Austberg:
Jan Tore og Odin Svendsen ble tatt ut på landslaget i fjor etter blant annet to år på rad å ha vunnet 1. divisjon overbevisende. De vokste med oppgavene fra Dublin til Lille. Austberg er tidligere landslagsspiller med svært gode resultater internasjonalt og i Norge. Begge har sørget for å ha god tid til å trene og reise i konkurranser og har ansatt GeO Tislevoll som coach for egen regning. Usikkert kort, men med enormt potensial på litt sikt.

Odin Svendsen – Petter Tøndel:
Odin spilte med Boye i EM i 2010 og gjorde en kjempeinnsats til tross for stort press på seg med Boyes system og nesten ingen trening på forhånd. Han har vokst betydelig som internasjonal spiller. Petter Tøndel har spilt på lag med Odin på det suksessrike Vestfold-laget, og de er nå et ferskt par. Greier å skape seg tid til å spille og reise og trene. Usikkert kort, men med enormt potensial.

Allan Livgård – Terje Aa: Terje er en av Norges europamestre fra 2008 og et udiskutabelt kanonsterkt kort. Han er i ny kombinasjon med Allan, som har masse internasjonal erfaring fra juniorlandslagene, og indirekte også en annen erfaring som NPC for damelandslaget. Et nytt par, men de var beste par på butleren i årets 1. divisjon. De er ivrige, og slo til på kort tid for å dra til Israel for Norge for å få internasjonal matching til tross for at det var rett fra 1. divisjon.

Kurt-Ove Thomassen – Svein Gunnar Karlberg: Har et enormt trykk i sin ambisjon og satsing. De vant butleren i 2. divisjon "med en mil", og dro også til Israel der de tok 1. plassen i parturneringen og 9. plass for lag med Allan og Terje. Mange andre brukbare resultater, men først og fremst en vilje til å satse stort: Egen fysisk trener. Egen nettside. Egen sponsor. Drar hele Norge til Island Open med eget fly. Og så videre. Svært aggressivt system som passer til deres personlighet. Lang erfaring sammen, men satser nå på en helt ny måte. Kan bli et helt nytt kort.

Espen Erichsen – Erlend Skjetne: Espen spiller som proff i London og har til dels levd av å spille robber der og på profflag. Erlend er et ungt talent som har spilt på juniorlandslaget og er en sterk, analytisk hjerne som lever av å skrive om bridge. Han vil delvis flytte til London, der han og Espen vil spille internasjonalt sammen hvis de får det til. De vant 1. divisjon i år. Et par med åpenbart stort potensial.


Samme kriterier

Tre spillere er borte fra fjorårets landslag. Det er paret Glenn Grøtheim og Ulf Tundal samt Frode C. Nybo. For alle er begrunnelsen at de ikke har tid til å satse. Også Artur Malinowski og Arild Rasmussen var i troppen, men dette paret er nå oppløst. Malinowski satser i England.

Før jul uttalte Vennerød til BIN at han vurderte Jan Tore Berg og Odin Svendsen med sine nye makkere som høyst aktuelle for en landslagstropp. Dette har han altså fulgt opp. Etter EM i Dublin og OL i Lille sa Vennerød seg svært godt fornøyd med innsatsen til Berg og Svendsen, som da spilte sammen.

Vennerød har fulgt de samme kriterier som tidligere i sine uttak.

- Landslaget skal utgjøres av dem som kan gjøre det godt i løpet av to uker i EM 2014, det vil si å kvalifisere til Bermuda Bowl. Landslagstroppen skal utgjøres av dem som er villig til å gjøre det som er nødvendig for å bli så gode. Det vil si at de må ha et stort potensial på 15 måneders sikt, slik at de kan komme til å bli så gode. De skal altså ikke ha bevist at de er verdensstjerner nå. Det er også viktig at man er en lagspiller, det vil si sosialt tilpasningsdyktig, ikke har primadonnanykker, men er hjelpsom i forhold til andre spillere, forteller åpent om sine planer og problemer, at man fighter, trener og diskuterer, og åpent erklærer at man vil spille for Norge, sier Vennerød.

Ett av hans viktigste kriterier er knyttet til i hvilken grad et par kan greie å få til en internasjonal matching.

- Enkelte par arbeider seriøst med å komme på, eller er allerede en del av, et lag som spiller internasjonalt. Noen legger også vekt på fysisk trening, redusert normal arbeidstid, få seg en egen coach, å få seg en egen sponsor, slik at de kan få tid til å spille og trene så mye som de ønsker. Parets egen satsing og åpne ambisjon er et svært viktig kriterium.


Livsstil

Vennerød legger til at han er svært klar over at troppen til en viss grad består av par som har vist veldig lite sammen.

- Det er klart at enkelte av spillerne er tatt ut i troppen mer på grunnlag av sitt potensial enn sine resultater. Men det er noe av hensikten med denne modellen. På denne måten får lovende par som vil satse, en følelse av at de blir sett og av at det nytter å gjøre noe ekstraordinært, sier landslagssjefen.

Det kanskje beste eksempel på det siste, er Thomassen/Karlberg. Etter sigende er det ikke få kilo de har svettet bort for å bli bedre bridgespillere. En oppskrift flere av oss bør følge.

Nettopp livsstil er en av Vennerøds kjepphester. Han har laget til en egen kontrakt som spillerne i troppen har skrevet under på. Ett av punktene er som følger:

"Legge seg til en livsstil som passer seg for en toppidrettsutøver, det vil si under mesterskap å hvile, spise, drikke, sove, og så godt som fullstendig avstå fra alkohol, samt før mesterskap å trene fysisk og forberede seg mentalt på en profesjonell måte. Om man ikke går inn i en egen verden i forberedelsene og konkurransesituasjonen i like sterk grad som Petter Northug foran VM, så må alle på laget ta denne siden av å være toppidrettsutøver mye mer alvorlig enn det som ofte er vanlig for bridgespillere, selv på høyt nasjonalt nivå."

Så gjenstår det å se hvilke tre par som skal representere Norge i EM 2014. På spørsmål om de tre blir plukket ut blant de sju, svarer Vennerød:

- Med dagens innsikt ville det blitt blant de sju i troppen. Men laget skal jo ikke tas ut i dag, så mye kan skje på et år.
I klartekst sier altså landslagssjefen at det er mulig for andre par å blande seg inn i diskusjonen.

Skrevet av Alf Helge Jensen.

I BIN 2-13 som utgis i midten av mai, kommer det en større artikkel om landslagstroppene.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Arne Dato: 27.3.2013
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Ingen overraskelser? Et landslag med parkombinasjoner som ikke har spilt noe særlig sammen før (resultater?) ...samt nær halvparten spiller vel i 2 divisjon? skeptisk.