AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

13 eller 14 norske par til semifinalen

27.06.2013
13 eller 14 norske par til semifinalen

Det var ikke like rødt, hvitt og blått i toppen av resultatlisten etter andre kvalifiseringsdag i EMs åpne parturnering, men hele 13 norske par kom seg inn blant de 94 beste som sikret seg plass i torsdagens semifinale. Per Erik Austberg og Jan Tore Berg gjorde det best av de norske med en sjetteplass. Ett av de mest betrodde norske parene, Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska, endte på 96. plass, men har en god mulighet for avansement da enkelte kvalifiserte par har trukket seg.

Trykk på overskriften for å lese Geos niende EM-rapport, som blant annet inneholder en skrekkopplevelse han og Ivar Berg hadde mot Multon-Zimmermann og et fint spillepoeng i en 3 grandkontrakt.

 

Geos EM-rapport i 9, onsdag 26. juni

 

Sterk norsk innsats i parkvalifiseringen!

 

Av de 275 parene som startet kvaliken, deltok hele 32 norske par, så vidt jeg vet ny norsk rekord i EM-sammenheng. Men at hele 13 av disse kvalifiserte seg til semifinalen, må vel også være norsk rekord? Kanskje blir det til og med enda et norsk par med i semien, men det er ikke bekreftet idet dette skrives.

 

Det ble Jansma–Zia (Nederland/USA) som vant kvaliken med 60,52 %. Bak dem var det tett som hagl, og den magiske plasseringen for å kvalle var nummer 94. Best av de norske ble Per Erik Austberg–Jan Tore Berg (nummer seks, 57,84 %). Videre finner vi blant de kvalifiserte Rune Hauge–Jan P. Svendsen (nr. 14, 56,78 %), Odin Svendsen–Petter Tøndel (nr. 15, 56,44 %), Nils Kåre Kvangraven–Terje Lie (nr. 17, 56,25 %), Tor Bakke–Sven-Olai Høyland (nr. 25, 55,76 %), Ivar Berg–GeO Tislevoll (55,68 %), Erik Berg–Steffen Fredrik Simonsen (nr. 40, 54,77 %), Karl Christian Baumann–Geir Brekka (nr. 42, 54,57 %), Ole Berset–Jon Sveindal (nr. 47, 54,33 %), Asbjørn Kindsbekken–Roar Voll (nr. 54, 53,61 %), Svein Gunnar Karlberg–Kurt-Ove Thomassen (nr. 62, 53,26 %), Lars Arthur Johansen–Gjermund Rekstad (nr. 66, 53,09 %) og Tom Høiland–Helge Stornes (nr. 79, 52,53 %). Thor Erik Hoftaniska–Thomas Charlsen ble nr. 96, marginalt bak siste kvalifiserte par, men ryktene onsdag kveld var at de kanskje kommer med i semifinalen likevel fordi noen kvalifiserte par har trukket seg.

 

Med så mange gode norske parspillere til start i semifinalen må det være håp om å få gjennom noen av dem til finalen. Semifinalen spilles over kun én dag, mens finalen vil bli spilt fredag og lørdag.

 

Vanvittig oppførsel

 

Da Ivar Berg og jeg spilte mot den styrtrike sponsoren Zimmermann og hans makker Multon, fikk vi overvære en oppførsel som overgår alt jeg har sett av dårlig oppførsel ved bordet gjennom 40 år som bridgespiller, og det er ikke så rent lite. Da Zimmermann først hadde vært uheldig med utspillet mot en 2 hjerterkontrakt, og deretter feilet i det avgjørende øyeblikket, sprakk hans ansatte proffspiller fullstendig. Multons kort kom fykende gjennom skjermens luke og havnet spredt utover, noen kort traff faktisk Zimmermann! Multon reiste seg i det samme han praktisk talt slengte kortene i fjeset til makkeren sin, og så føk han ut av lokalet. På det tidspunktet var det fire kort igjen å spille. Sitsen var klar, men Zimmermann var så sjokkert at jeg måtte forklare hvorfor det nå ble +140 for ni stikk, men spille de fire siste kortene kunne vi altså ikke da vi kun var tre spillere igjen ved bordet.

 

Mens jeg forklarte, drev Ivar Berg på og forsøkte å sortere de to spillernes kort, for de var havnet i en haug midt på bordet, noen i Zimmermanns fang, noen på gulvet. Jeg har aldri sett noe lignende i en internasjonal turnering. Vi burde vel kanskje tilkalt turneringsleder, men det hele var så pinlig at vi ble ganske satt ut alle tre. Hvis turneringsledelsen hadde fått med seg dette, burde det kvalifisere for utvisning etter min mening, men det er vel kanskje ikke sikkert samme regler gjelder for alle?

 

Spilleprøve fra parturneringen

 

Det var overraskende mange som feilet i dette ikke altfor vanskelige spillet:

                       

K 10 8                                    D 7 3

E 10 5             Ø/A                 K D

D 10 6                                    E K 3 2

9 8 3 2                                    kn 7 5 4

 

Kontrakten ble over alt 3 grand, noen steder med vest og andre steder med øst som spillefører. Hvis du som øst spiller kontrakten, kommer spar 4 (fjerde høyeste) ut fra syd. La oss si du legger åtteren, nieren kommer på, og vinner stikket med damen (eller legger spar 10 som vinner stikket). Hvordan spiller du videre?

 

Mange spilte kløver i andre stikk. Men poenget i spillet er vel å innse at det ikke er tid nok til å godspille kløveren. Du har med dette utspillet to sikre sparstikk, tre i hjerter og tre i ruter. Det niende kan komme i ruter. Hvordan bør den fargen spilles for fire stikk?

 

Én mulighet er finesse med vests tier. For at det skal være riktig, må syd ha knekten fjerde. Siden han trolig har sparlengde, er det kanskje ikke beste variant å spille slik. Fargen kan sitte 3-3, men det er også en sjanse at knekten sitter dobbel. For at du skal få det til om knekten sitter dobbel, må ruteren spilles tidlig slik at tieren kan bli avblokkert mens det er overganger mellom hendene.

Det spilles ruter ess og ruter til damen. Da faller faktisk ruter knekt i nord! Slik satt det nemlig:

 

                        9 6 2

                        kn 9 8 7 6 4

                        kn 9

                        E K

K 10 8                                    D 7 3

E 10 5             Ø/A                 K D

D 10 6                                    E K 3 2

9 8 3 2                                    kn 7 5 4

                        E kn 5 4

                        3 2

                        8 7 5 4

                        D 10 6

 

Etter å ha toppet ut ruter knekt tidlig i spillet, spilles ruter 10, så konge-dame i hjerter, det fjerde ruterstikket fra hånden, og så spar mot kongen. Du må få for spar konge og hjerter ess, ni stikk i alt.

 

I dag starter EM par for damer og EM par for seniorer samtidig med at semifinalen i åpen klasse spilles. Det er norske deltakere i de turneringene også. Vi håper på mer moro etter at onsdagen var en bra norsk dag.

 

Med hilsen,

GeO

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger