AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Vinden har snudd

12.09.2013
Vinden har snudd

Monacos utrolige suksess kan synes å være over. Er formen borte nå like før VM?
Helgemo er ikke optimist

Av Alf Helge Jensen

Monacos superlag vant EM i fjor i suveren stil. Fortsettelsen var like suveren med seier i nesten alt de stilte opp i verden rundt. Men de siste månedene har de vist seg fra en langt mer menneskelig side.
 
Mandag starter VM (Bermuda Bowl) på solfylte Bali. Norge er ikke kvalifisert, men det er Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness på laget. Også Geir Olav Tislevoll er kvalifisert. Han spiller for New Zealand.

– Forhåpningene er større enn forventningene, sier Geir Helgemo tørt når vi spør om hvordan han ser på mulighetene i VM.
 
Hans smule pessimisme skyldes at resultatene i det siste har vært heller dårlige, i hvert fall til Monaco å være. Laget til den sveitsiske multimilliardæren Pierre Zimmermann viste seg lenge nesten uslåelige. Men så stoppet det opp. I Åpent EM i juni ble de overraskende tidlig slått ut. Og i flere av de internasjonale storturneringene har det vært stang ut. Er laget ute av form?

– Lagets prestasjoner har svingt, ingen tvil om det. Vi har ikke vært på topp, heller ikke Tor og jeg. Vi to har spilt bra, men ikke mer enn det. Nå er det ikke uvanlig at det kommer litt motgang for et lag i løpet av nesten tre år, men det er ikke grunnlag for den store optimismen. Vi får bare håpe at det snur i VM, sier Helgemo.
 
Han advarer de mange norske supporterne mot å tro at det nærmest er automatikk å kvalifisere seg til sluttspillet. 22 lag deltar. Først er det serie med tre kamper om dagen der alle møter alle (Round Robin). De åtte beste går til kvartfinalen.

– Det er minst 12 lag som er gode nok til å nå sluttspillet, mener Helgemo. Han tror Italia, Nederland og USA 1 blir de tøffeste motstanderne. Firemannslaget som noe overraskende vant kvalifiseringen i USA, er forsterket med langt mer kjente Levin og Weinstein.
 
BIN-redaktør Boye Brogeland er kanskje den i Norge som har best forutsetning til å vurdere de enkelte lagene. Han har spilt på profflag i en årrekke og vært fast på norske landslag siden 1996. Brogeland er ikke i tvil om at Monaco klarer seg greit gjennom grunnspillet.

– Jeg mener det er seks lag som skiller seg ut i kampen om en kvartfinaleplass. I alfabetisk rekkefølge er det Italia, Monaco, Nederland, Polen, USA 1 og USA 2 (med Zia). Det vil overraske meg hvis noen av disse lagene, særlig de fire første, ryker ut etter gruppespillet, sier Brogeland.

Blant disse seks holder han en knapp på Monaco i cupkampene, til tross for at de ikke har vist overbevisende form det siste halvåret.

– Men alle de nevnte lagene har vinnersjanser om de får dreisen på spillingen. De som ligger best an til å kapre de to siste plassene i kvartfinalen, tror jeg er Kina, Tyskland, England og Brasil. Bak der igjen er det flere lag som har mulighet til å nå kvartfinalen, men det vil kreve at de spiller opp mot sitt beste. Ett av disse lagene er New Zealand med Geir Olav Tislevoll, sier Boye Brogeland.

Han tar turen til Bali for å spille Transnationals på profflaget til Simon Gillis. Brogeland skal spille med sin faste makker Espen Lindqvist, mens Gillis skal spille med Erik Sælensminde.

Ellers er det kun ett annet norsk lag som deltar i Transnationals. Det består av Gunn Helness og Fredrik Helness, henholdsvis kona og sønnen til Tor, samt Tonje Brogeland og Lisbeth Glærum.

For de uinnvidde kan vi fortelle at også Transnationals er en høythengende turnering. Det er fritt fram for alle å delta, men nivået er høyt, så det er vanskelig å avansere til kvartfinalen etter den 150 spills lange kvalifiseringen. Ettersom Transnationals starter først etter at Round Robin er ferdig, kan de 14 utslåtte lagene i Bermuda Bowl delta. Også taperne av kvartfinalen har mulighet til å komme inn i Transnationals.


 

Monacos glade EM-vinnere på seierspallen i Dublin i fjor. Klarer de å gjenta suksessen i Bermuda Bowl?


Alf Helge Jensen vil ha daglige oppdateringer fra VM på Bali på BINs nettside. I tillegg til Bermuda Bowl og Transnational Open Teams spilles VM for damer (Venice Cup) og VM for seniorer (dOrsi Senior Trophy).

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger