AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

VM niende dag: Monaco mot USA 1 i semifinalen

25.09.2013
VM niende dag: Monaco mot USA 1 i semifinalen

Monaco med Helgemo og Helness er klare for semifinalen etter en dramatisk kvartfinale. Motstander blir USA 1, noe de er veldig glade for.

 


 

Monaco vant til slutt klart mot England, men det var likevel stor spenning underveis i siste sesjon.


Gårdagens rapport hadde hele to faktiske feil. Først av alt må vi rette en stor unnskyldning til GeO Tislevoll. Vi skrev at han spilte på journalistlaget Boca Seniors, som gjør alt annet enn suksess i Transnationals. Dette er feil. Tislevoll og Jon Sveindal skulle etter planen spille, men måtte trekke seg fordi Sveindal sliter med en lei forkjølelse.


Den andre feilen var at USA 1, som vant Round Robin, kunne velge seg motstander i semifinalen. Dette er bare delvis riktig. USA 1 hadde valget, men det måtte de ta før kvartfinalene ble spilt. Og da valgte de å møte vinneren av Monaco og England, forutsatt at de selv slo Canada. Lenge var det spenning i den kampen, men så dro USA 1 fra.

I de andre to kampene forsvant all spenning før de to siste sesjonene. Verken Nederland eller Kina brydde seg om å spille siste sesjon mot henholdsvis Polen og Italia. Det er altså de to sistnevnte som møtes i semifinalen.


Slik ble sluttresultatet i kvartfinalene i Bermuda Bowl:

 

Canada–USA 1 158,7-214

Italia–Kina 242-146,3

England–Monaco 226,3-278

Polen–Nederland 242-146,3

 

I dameklassen gikk det slik:

Nederland–Tyrkia 166-131

England–USA 1 203-138

Polen–USA 2 125-173

Frankrike–Kina 192-204

 

Seniorklassen:

Nederland–Frankrike 91-251

USA 2–Skottland 288-139

Indonesia–Tyskland 172-222

Polen–Belgia 236-163

 

I de to første kampene ble ikke siste sesjon spilt. Nederland og Skottland fant ingen grunn til det.

 

Hele Monaco-laget strålte naturlig nok om kapp etter seieren.

 

– Jeg er veldig glad. For første gang har jeg kvalifisert meg til semifinalen i Bermuda Bowl, sa Zimmermann.

 

– Har du spilt Bermuda Bowl før, spurte en overrasket Helness.

 

– Nei, dette er første gangen, svarte Zimmermann til stor latter.


Både Helness og Helgemo innrømte at de var en smule betenkt underveis i siste sesjon. De følte seg på ingen måte sikre da de kom ut, men ble møtt av gratulasjoner.

 

– Vi får bare stå på videre. Det er gull at vi møter USA 1 i semifinalen. De er laget som passer best til oss. Alle gangene jeg har spilt mot dem, har det blitt seier. Det hadde vært langt verre å møte Italia. De er nok det beste laget, sa Helness.

Det er Helgemo helt enig i:

– De har tre meget gode par. Det er selvsagt en fordel at de ikke har en sponsor som skal spille. Men uansett sponsor eller ikke, mener jeg at det er de fire beste lagene som er gått til semifinalen, sier Helgemo. Motstander USA 1 i semifinalen har for øvrig ikke sponsor. De stiller med tre gode par.


Englands sponsor Alexander Allfrey spilte første sesjon onsdag, men ikke mer. Om dette var et resultat av diskusjonene etter første dag (se gårsdagens rapport), vites ikke.

 

Så til det som skjedde i de tre sesjonene.

 

– Nå får vi satse på en skikkelig god sesjon, sa Tor Helness før han gikk inn for å spille fjerde sesjon (onsdagens første) mot England i kvartfinalen. Han og den polske stjernen Balicki varmet opp før kampen med hyggelig prat og en røyk.

 

Men det startet langt fra slik Helness håpet. I andre spill kom en slemsving i favør England. Det var for hardt meldt, men Nunes hadde et vanskelig utspill. Spar fra tre små var ikke tingen da bordet hadde E K kn x og spillefører tieren fjerde. Nå var det lett for sponsoren Allfrey å toppe ut spar dame dobbel hos Fantoni. Etterpå fant han den ene av minordamene, noe som var nok. Helgeness stoppet rimeligvis i 4 spar. 10 imp til England.


Nye fire kom da Fantoni av en eller annen grunn fant å doble 3 grand, som gikk hjem med ni stikk ved begge bord. Ytterligere to imp gikk gale veien før Helness fikk vise sine kunster som spillefører:

 

                                                -

                                                E D 10 7 6 3

                                                D 4 2

                                                kn 8 6 4

                  10                                                     E D kn 7 6 5

                  K kn 9 5 4                                        -

                  K 10 7                                              E kn 8 6 5 3

                  D 10 7 3                                           5

                                                K 9 8 4 3 2

                                                8 2

                                                9

                                                E K 9 2

 

Giver nord, øst-vest i sonen.

 

I åpent rom åpnet Forrester i nord med 3 hjerter, 3 spar fra Helness i øst, pass fra Gold i syd, 3 grand fra Helgemo i vest, pass i nord, 4 ruter fra Helness og pass rundt.

 

Gold spilte ut kløver ess og skiftet hjerter til knekten, dama og trumf. Helness skjønte at her satt det fort surt og fortsatte med liten spar (!) mot tieren i bordet. Gold stakk med kongen og spilte ny hjerter til stjeling. Så spar til stjeling med ruter 10. Forrester tenkte lenge før han saket kløver. Dermed var ruter dame plassert der. Helness tok ut trumfen ved finesse på knekten og krevde ti stikk.

 

Spillet gikk ut, men det burdet det ikke gjort. Også Fantoni åpnet med 3 hjerter. Allfrey i øst meldte inn med 4 ruter for å vise sin sterke toseter i spar og ruter. Pass rundt.

Motspillet startet likt, men i tredje stikk spilte Allfrey ruter til kongen og spar fra bordet. Da Fantoni viste renons og saket kløver, la Allfrey liten og Nunes fikk for kongen. Så ny hjerter til stjeling og spar til stjeling med ruter 10. Nå var det bare for Fantoni å stjele over fulgt av sin siste trumf, noe som gir en bet, men han saket hjerter. Da avsluttet Allfrey på samme måte som Helness. Butt spill.

 

I neste spill så Helness feil, noe som kostet 11 imp. Han trodde makker meldte 2 ruter, men det var 2 hjerter som lå i trauet. Helgemo spilte 2 spar med åtte stikk, ved det andre bordet tok de ti opplagte stikk i 4 hjerter.  Dermed ledet England sesjonen 27-0 etter ti av de 16 spillene.


Men i spill 11 kom Monaco endelig på papiret da Robson og Allfrey meldte 6 kløver med ess-konge i hjerter borte. 10 imp inn. Og nye fem kom da Nunes meldte 2 ruter over 1 grand, hvoretter England kom i 2 spar på 4-3. To bet og 100 ut. Ved det andre bordet fikk Helgemo spille 1 grand med sju stikk.

Nå var det plutselig Monaco som var i flytsonen. Her hadde Nunes en dristig melding som gjorde at kontrakten kom på rett hånd:

 

                                             E K 8 4 3 2

                                             9 4

                                             10 8

                                             10 6 5

                  7                                                       9

                  E K D 10 7 6 5 2                              kn 3

                  K kn 3 2                                           D 7 6

                  -                                                        K kn 8 7 4 3 2

                                             D kn 10 6 5

                                             8

                                             E 9 5 4

                                             E D 9

 

Giver nord, alle i sonen.


I åpent rom åpnet Forrester i nord med 2 ruter (Multi), pass fra Helness i øst, 2 hjerter fra Gold i syd, dobler fra Helgemo i vest, 2 spar i nord, 3 kløver fra Helness, 4 spar i syd, 5 hjerter fra Helgemo som Gold doblet. Det måtte bli en bet. 200 til England.

Ved det andre bordet måtte Fantoni i nord passe. Deres 2-åpninger viser 10-13 og minst fem i fargen. Dette gjelder alle farger. Alle meldinger på 1-trinnet er rundekrav.


Multon i øst åpnet med 3 kløver, 3 spar inn fra en uredd Nunes (dermed var kontrakten på rett hånd), 4 hjerter fra Robson, 4 spar i nord, pass, pass og 5 hjerter, før Fantoni avsluttet med 5 spar. Da Robson ikke var inspirert nok til å spille ut sin minste hjerter til makkers knekt, for så å få kløverstjeling, ble det 11 stikk, 650 og 10 imp til Monaco.

I spillet etter kom det nye 11 imp til Monaco på spesielt vis:

 

                                                3

                                                E D 9 5

                                                10 6 5

                                                E K D 3 2

                  kn 7 4 2                                            K D 10 9 8

                  kn 3                                                  10 7 4 2

                  D kn 9 4 3 2                                     -

                  6                                                       10 9 8 5

                                                E 6 5

                                                K 8 6

                                                E K 8 7

                                                kn 7 4

 

Giver øst, ingen i sonen.

 

I åpent rom åpnet Helness i øst med Ekrens 2 ruter (begge major), dobler i syd, 2 spar fra Helgemo i vest, 3 hjerter i nord, 3 spar fra Helness, kravpass i syd, 4 spar fra Helgemo, 5 kløver i nord og dobler fra Helness. Dermed holdt han motparten unna slemmen. Kanskje var det planen. Det er i hvert fall ikke lett å se hvordan han eventuelt kunne tro på bet.


Ved det andre bordet åpnet Nunes med 1 kløver, 3 ruter fra Robson i vest, dobler fra Fantoni i nord og Nunes var fornøyd med å komme gjøre om til straffedobling. 1100 i bet etter to sparstjelinger.

 

Med disse spillene snudde Monaco det hele og vant halvrunden 36-30. Men de hadde håpet på mye mer.


I neste sesjon kom Zimmermann og Multon inn for Fantunes. Denne gangen ble det ingen stjernesmell. Ved begge bord ble 1 grand fra øst doblet i første spill. Helgeness hentet en hårfin bet etter godt motspill. Multon gjorde en god vurdering da han tok ut i 2 ruter. Den ble doblet hjem. 7 imp til Monaco.

I neste spill melde de igjen godt. Multon hadde følgende kanonhånd:

                  E K kn 10 6 5 3 2

                  E kn 2

                  2

                  E

 

Han åpnet med 2 kløver som nesten alltid er utgangskrav, 2 ruter fra Zimmermann, 2 spar fra Multon (utgangskrav med spar som trumf), 2 grand (svak, men kan være forskjellige hender) fra Zimmermann, 3 spar fra Multon og nå kom Zimmermann med 4 hjerter. Han hadde følgende:

                                                                           D 8 4

                                                                           7

                                                                           9 8 7 6 5

                                                                           kn 10 6 4

 

– Dette måtte nesten vise singleton hos makker. Det var en perfekt melding å få. Dermed kunne jeg hoppe rett i 6 spar. Slik meldingene var gått, kunne ikke Pierre ha noe ess, sier Multon.

Denne slemmen klarte ikke Forrester og Robson å melde. 11 imp til Monaco. Og nye 13 kom da Helgemo åpnet med 1 grand i dette spillet:

 

                                                D 6 2

                                                D 7 3

                                                10 9 5 4 2

                                                E 9

                  10 7 5 4                                            kn 9 8

                  E K 5 4                                             10 9

                  6                                                       E 8

                  10 8 7 5                                            K kn 6 4 3 2

                                                E K 3

                                                kn 8 6 2

                                                K D kn 7 3

                                                D

 

Giver vest, alle i sonen.

 

I åpent rom åpnet Helgemo i syd i fjerde hånd med 1 grand! Det falt heldig ut. Helness i nord hoppet rett i 3 grand.

 

Robson i vest startet med hjerter ess og skiftet til spar som gikk til knekten og esset. Helgemo trengte ett stikk i hjerter, og det uten at motparten fant kløverskiftet. Han spilte hjerter mot bordet i tredje stikk. Robson stakk og la ned spar 10. Ti stikk og 630 til Monaco.

 

Det startet likt ved det andre bordet da Gold i syd åpnet med 1 grand. Men Bakhshi i nord ødela det hele ved å melde 2 kløver i stedet for å gjøre som Helness. Nå kunne Multon doble, 2 ruter fra syd, 3 kløver fra Zimmermann, dobler i nord og 3 hjerter i syd. Pass rundt og 200 til Monaco. 13 imp inn. Og nye 8 kom i neste spill da England meldte for hardt ved begge bord.

Så var det bare småscorer til Helgeness brente en opplagt utgang som England meldte. Monaco fikk 11 tilbake da Robson og Forrester sto på til slem som ikke kunne vinnes. Den siste store scoren kom da Zimmermann gikk bet i 4 spar som Forrester vant. Poenget var kløverbehandlingen. Zimmermann hadde K763 mot kn102. Spilleren til venstre hadde doblet opplysende over 1 spar. Poenget var å spille liten mot kn102 i bordet. Dobleren hadde ess-dame blokk. Da slapp man med to kløvertapere. Men Zimmermann spilte knekten fra bordet til dama. Etterpå spilte han liten mot tieren, men da hadde han ikke lenger forbindelser til å hente stikkene.

 

Ved det andre bordet fikk Forrester det enkelt da Helgemo skiftet kløver da han kom inn.

Monaco vant halvrunden 56-34 og ledet med 248 mot 183,3 før siste sesjon.

Spørsmålet var om de mente ledelsen var stor nok til å la Zimmermann og Multon spille også de siste 16 spillene. For da kunne de nøye seg med å spille bare én sesjon i semifinalen. Men laget ble toppet med Helgeness og Fantunes. Likevel ble det spennende.

Det begynte med at England meldte en 25-prosent-slem i første spill. Det satt fint. 11 imp. Nye 6 kom i spill to da Fantunes stampet mot 4 hjerter som ikke sto. Så kom det fjerde spillet:

 

                                                9 4 2

                                                9 8 6 3 2

                                                6 4

                                                kn 10 6

                  K                                                      E 8 6 3

                  E 10 7 4                                            K kn 5

                  D kn 7                                              E 5 3

                  D 8 5 4 2                                          E K 7

                                                D kn 10 7 5

                                                D

                                                K 10 9 8 2

                                                9 3

 

Giver vest, alle i sonen.

 

Helgemo i vest åpnet med 1 kløver, 1 spar fra Helness i øst (og dermed slapp motparten å rote seg innpå), 1 grand i vest, 2 ruter i øst, dobler i syd, 2 hjerter fra vest, 2 grand i øst, 3 kløver i vest og 4 kløver fra øst fastsatte trumfen. Men da Helgemo ikke tok med seg 4 hjerter, men løftet til 5 kløver, døde det der. 620 til Monaco.

 

Ved det andre bordet passet Forrester i vest, 1 kløver fra Robson i øst, 1 spar inn fra Nunes i syd, dobler i vest og nå så Robson sjansen til gevinst. Han straffepasset. Spar konge kom ut, så skift til hjerter. Øst-vest pøste på med hjerter og kløver, mens Nunes saket ruter to ganger. Det skulle han også ha gjort en tredje gang, noe som gir stikk for ruter konge. Men da han trumfet, endte han opp med å spille ruter selv. Fire bet, 1100 og 10 imp til England, som ledet 27-0 etter fire spill. Coach Martens fulgte sesjonen i presserommet. Han så stadig mer bekymret ut.

 

Men så kom det endelig et par vinstspill for Monaco. England kom i en håpløs 3 grand, Helgeness stoppet pent i 4 kløver. 8 imp inn. Nye 10 kom da England på merkelig vis stoppet i 2 hjerter der utgang var kabal. Og det så straks lysere ut for Monaco-fansen. Men det var langt fra over.

 

Ved bordet til Helgeness var de som vanlig langt foran de andre. Og nå kom flere dramatiske spill på rekke og rad. Først gikk de 800 i bet i 4 spar, men det sto 620 andre veien. Så kom de i 3 grand med bet på 6-2 i hjerter i stedet for 4 hjerter med 11 stikk. Og deretter stoppet de i 4 spar der det sto slem på grunn av snill sits.

 

Hvis alt gikk galt, kunne det bli ubehagelig jevnt på slutten. Martens så igjen bekymret ut. Men så ble Fantunes doblet i 4 hjerter. 790 gjorde at 800 ble buttet. Og da heller ikke England meldte 6 spar, var det hele i praksis over. England vant sesjonen, men bare 43-30. Dermed ble det likevel klar seier til Monaco med 278 mot 226,3 i imp.

 

 

Transnationals

 

I Transnationals har det ikke gått veien for de norske lagene. Lag Gillis med Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Erik Sælensminde og sponsoren Simon Gillis har slitt til de grader. Etter 10 av de 15 rundene i kvaliken har de spilt seg opp til middels (53. plass av 99 lag).

Lag HEL, som begynte så bra, har ramlet ned til 60. plass. Der spiller Gunn Helness, Fredrik Helness, Tonje Brogeland og Lisbeth Glærum.


Her er et eksempel på at Gillis ikke har vært i flytsonen. Motstander var et damelag fra Chile, som neppe var klar over at de møtte et lag der halvparten av spillerne har vunnet Bermuda Bowl (Brogeland–Sælensminde var på laget da Norge vant):

 

                                                K 8

                                                10 7 3

                                                E 9 8 7 3

                                                K 8 2

                  E D 6 2                                             9 7 4

                  4 2                                                    E kn 6 5

                  K kn 2                                              D 6 4

                  D 10 4 3                                           7 6 5

                                                kn 10 5 3

                                                K D 9 8

                                                10 5

                                                E kn 9

 

Giver syd, alle i sonen.

 

Ved det ene bordet åpnet Gillis i syd, og 1 grand i nord avsluttet meldingene. Ni stikk.

Ved det andre bordet passet syd, 1 kløver fra Boye Brogeland i vest, 1 ruter inn fra nord, dobler hos Espen Lindqvist viste hjerter, pass i syd, 1 grand fra Boye (han ville ikke ha granden på makkers hånd), pass i nord og øst, men syd var ikke død. Hun la rødlappen på bordet. Pass rundt.

Ruter kom ut til dama. Så spar 7 til liten, dama og kongen. Nå hadde nord skjønt at det var hjerter makker hadde, og skiftet til hjerter 10. Stakkars Boye hadde ingen mulighet til å unngå 800 etter denne starten. 12 imp ut.

Moralen er at damer fra Chile skal man ikke spøke med. Kampen endte for øvrig 10-10.

 

 

Skrevet av Alf Helge Jensen, som har daglige oppdateringer fra VM på BINs nettside.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger