AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Skuffet og overrasket

26.02.2014
Skuffet og overrasket

Kurt-Ove Thomassen og Svein Gunnar Karlberg (avbildet) fra Mo har tatt en liten pause i sin bridgesatsing. Vrakingen fra landslagstroppen kom helt uventet.

Thomassen og Karlberg har fått mye ros for sin bevisste satsing på å heve seg betraktelig som bridgespillere. De har jobbet systematisk med både spilling og fysisk trening, og de har ikke minst skaffet seg sponsorer slik at de har kunnet delta i mange større internasjonale turneringer. Og det med til dels strålende resultater.

Belønningen var plass i den forrige landslagstroppen. Men da den nye troppen kom 1. februar, var de ikke med. Kurt-Ove Thomassen innrømmer at han knapt hadde sett for seg at det kunne skje.

– Landslagssjefen har tydelig signalisert at han vil ha folk som satser og skaffer seg internasjonal erfaring. Det har vi gjort mer enn de fleste andre av dem vi konkurrerte med. Vi har også bra resultater å vise til, bortsett fra i Nordisk. I åpent EM-lag i fjor hadde vi 0,95 på butleren. Det var bare Hoftaniska og Charlsen av de landslagsaktuelle som var bedre enn oss. I Cavendish i Monaco spilte vi bra i kvaliken. Så fikk jeg alvorlig sykdom i familien. Det ble mange bekymringstelefoner jeg måtte ta, noe som selvsagt gikk ut over spillingen. Vennerød var den eneste som ble orientert. Vi hadde ikke lyst å bortforklare resultatene, forteller Thomassen.


Rullering

Seinere reiste de til Ungarn der de ble nummer fem i et sterkt parfelt.

– Vi har gjort det Vennerød har etterlyst, men nådde altså ikke opp. Vi er kanskje ikke flinke nok til å framheve oss selv. Vi har ikke fortalt i det vide og brede om den og den kontrakten som gikk hjem. Derimot har vi sendt nøkterne rapporter til Vennerød etter hver turnering, men det har vært dårlig med tilbakemeldinger. Heller ingen skikkelig forklaring på hvorfor vi ikke kom med, bortsett fra at Vennerød ønsket seg bedre resultater i internasjonale lagturneringer, sier Thomassen.

Vennerød har også skrevet at hvis de ikke hadde vært i landslagstroppen fra før, ville de høyst sannsynlig kommet med nå. Dette for å illustrere hvor jevnt det er mellom mange par. Han har også framhevet at det skal være en viss rullering.

Etter å ha prioritert bridgen foran familiene en lang rekke ganger, gjør de motsatt når det nå er landslagssamling i Lyngdal.

– Vi gir ikke opp satsingen, men slapper litt av ei stund for å nulle oss ut. Så drar vi til England i mai for å spille Spring Foursome.

Så langt Kurt-Ove Thomassen. Landslagssjef Christian Vennerød sier det ikke var med lett hjerte han utelot paret fra Mo i troppen. Det var langt fra opplagt at de ikke hørte med blant de sju, men han angrer ikke.

– Thomassen og Karlberg er trukket fram som eksempler til etterfølgelse. De har vist hvordan man skal satse. Sånn sett er uttaket uheldig. Men det var plass til bare sju. Dessuten ville de neppe blitt blant de tre parene som tas ut til EM. Jeg syntes det var riktig å ta inn Kvangraven og Lie. Det samme med ungdommene Berg og Simonsen. Men de som ikke kom med, er ikke vraket. Det er fullt mulig å komme med neste gang. Jeg håper Mo-guttene satser videre, sier Vennerød.


Ikke skuffet

Heller ikke Erlend Skjetne og Espen Erichsen fikk et fornyet liv i landslagstroppen. Bin.no har bedt også dem om en kommentar. Her er svaret vi fikk fra Skjetne på e-post:
«Jeg og Espen Erichsen var på ingen måte overrasket over ikke å bli tatt ut i den nye troppen, og dermed var vi heller ikke spesielt skuffet. Vi vet at konkurransen er skarp, og det var jo langt fra noen selvfølge at vi ville bli tatt ut for første gang i 2013, tvert imot må vi vel si at vi var heldige som fikk den sjansen.

Vi visste da at vi måtte levere sterke resultater videre for å ha noen sjanse på nytt uttak og et eventuelt EM. Da vi dessverre ikke har gjort det bra nok, ville det i grunnen være merkelig om vi skulle få fornyet tillit framfor andre kandidater som også fortjener en sjanse.
Det betyr ikke at vi har sluttet å satse, og jeg syns vi viste i Seriemesterskapet i år at vi kan spille meget bra, men vi får heller ha et langsiktig perspektiv og håpe at det kanskje kan bli en ny mulighet i landslagstroppen senere. Ønsker alle dem som nå er tatt ut, lykke til.»
 
 
Er gode nok

I forbindelse med den andre helgen i 1. og 2. divisjon snakket vi også med noen av parene som kom gjennom nåløyet. De var naturlig nok glade for plass i landslagstroppen, og stort sett godt fornøyde med egne prestasjoner.

– Vi spiller bare bedre og bedre. Det har vært en klar framgang, sier Terje Lie. Han og makker Nils Kvangraven kom med i troppen etter sterke resultater, spesielt i par. Men i 1. divisjon viste butleren at de også kan spille lag.

Terje Lie tilbakeviser at han bor mer eller mindre fast i Thailand. I så fall kunne han ikke vært kretsleder i Møre og Romsdal.
 
– Jeg er mye i Thailand, og der spiller jeg med Erik «Silla» Sælensminde. Det er god trening. Men Nils og jeg trener jevnt og trutt på BBO. Vi hadde ikke spilt mer om jeg bodde i Norge hele tida. Nils har en familie å ta hensyn til. Vi har plukket ut turneringene vi skal satse på. Vi jobber veldig seriøst og er begge vinnerskaller, sier Lie.
 
– Jeg tror ikke det er mange av de aktuelle som spiller mer enn oss. Og det er vel ingen som spiller fast i klubb sammen, sier Kvangraven.

På spørsmål om de blir skuffet hvis de ikke kommer til EM, svarer Kvangraven:

– Vi føler vi er gode nok!

– Det føler nok de andre også, legger Lie tørt til.

 
Klar framgang

Også Terje Aa og Allan Livgård forteller om klar framgang. Etter at Livgård flyttet fra Trondheim til Oslo, blir det mest trening på BBO bortsett fra turneringene. De har et nøkternt forhold til sjansen for EM-tur.

– Det er såpass hardt å bli blant de tre parene at vi ikke kan være veldig skuffet. Det er artig at så mange satser, sier Aa. Han har vært plaget med prolaps, men er bra igjen nå.

– Uansett hvem som blir tatt ut, tror jeg Norge vil stille med et slagkraftig lag, sier Livgård.

Odin Svendsen og Petter Tøndel var spesielt godt fornøyd med siste helg i 1. divisjon.

– Vi har spilt bare ett år, men det meste fungerer bra nå. Spesielt systemet har vi brukt mye tid på. Vårt store håp er selvsagt å komme til EM. Det er på en måte liten vits i å være i troppen hvis man ikke blir tatt ut på laget. Men det er nok veldig jevnt, sier Svendsen.

– Vennerød har ingen enkel oppgave, legger Tøndel til.

De to roser forbundet for satsingen på landslagssamling i Lyngdal. Begge gleder seg til å delta der.
 
 
Ingen uttaksturnering

Landslagskaptein Christian Vennerød tar turen til Lyngdal. Det samme gjør fem av de sju parene i landslagstroppen i åpen klasse. Den ser for øvrig slik ut:    
 
Per Erik Austberg, Heimdal BK – Jan Tore Berg, bliBest.bridge
Erik Berg, Studentenes BK – Steffen Fredrik Simonsen, Studentenes BK
Boye Brogeland, Flekkefjord BK – Espen Lindqvist, Arendals BK
Thomas Charlsen, Bergen Akademiske BK – Thor Erik Hoftaniska, Bergen Akademiske BK
Nils Kvangraven, BK Grand – Terje Lie, Sunndalsøra BK
Allan Livgård, Heimdal BK – Terje Aa, Heimdal BK
Odin Svendsen, Sandefjord BK – Petter Tøndel, Studentenes BK

Thomas Charlsen og Terje Aa har ikke mulighet til å delta. Følgelig blir to av parene borte. Det aksepterer Vennerød uten videre.

– Folk har et annet liv enn bridge. De er ikke proffer, så det må aksepteres. Og det får heller ingen innvirkning på uttaket. Samlingen i Lyngdal er ingen uttaksturnering. Jeg kan vanskelig se for meg at det bridgemessig skal skje noe der som får avgjørende betydning. Men samlingen er ikke mindre viktig av den grunn. Det handler om å samle en svær tropp med landslagsaktuelle på tvers av kjønn og alder. Vi skal skape et miljø der folk lærer av hverandre, sier Vennerød.

Han vet ikke når det endelige landslaget blir tatt ut. Helst vil han vente lengst mulig med tanke på kommende storturneringer, men det må veies opp mot hensynet til spillerne. De trenger beskjed for å forberede seg. En mulighet er at han tar ut ett eller to par først, og venter med resten.
 
Skrevet av Alf Helge Jensen

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger