AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Tre mestere - en av dem egget. Hvem?

04.09.2009
Tre mestere - en av dem egget. Hvem?

Mellom Italia og USA2 gikk det hardt for seg på spill 3.

Zia åpnet med 1 spar i gunstig. Versace gikk inn i sonen med 2 hjerter. Du kan leke Bob Hamman med:

D 9 4
----
K D Kn 9 8 6 5 2
6 5

Hva melder du?

Hamman smelte til med 5 ruter. Noen meldte fire spar her, men både Zia og Boye synes at det er en temmelig håpløs melding (selv om den ble valgt av Sementa ved det andre bordet). Saken er jo at du må regne med å bli kortet i trumf allerede i første stikk, og da får du ikke for ruterstikkene dine med mindre makker har ruter ess og rimelig kontroll over trumfen. Hvis fire spar står, står nesten like gjerne seks spar.

Du meldte altså 5 ruter. Hamman sa til meg: "It just looked like a five diamond bid". Men Lauria i Øst hadde ikke har noe tro på prosjektet. Han pynter på kontrakten med en sløyfe og spiller ut en hjerter. Nå ser du som Nord:  

D 9 4

----

K D Kn 9 8 6 5 2

6 5

 

E 10 7 5 2

D 7 4

10 4

E D 4

 

For å kikke litt på hjerterhonnørene la Hamman damen i bordet. Til meg forteller han at han kanskje håpet på et slags Lavinthal-signal hvis Versace kan velge mellom esset og kongen. Men han var egentlig ikke så sikker på om det var så lurt i etterhånd. Kanskje han hadde fått vite mer med en liten hjerter i bordet, og det er nok riktig. Uansett: hjerter dame ble stukket med esset. Hamman trumfet. Hva er beste plan?

Du har minst en spartaper og en bombesikker trumftaper. Det ville være deilig å slippe å satse på kløverkongen i kutt. Hvordan sitter honnørene, og hvordan skal du spille sparen?

 

Hamman spilte spar ni fra hånden. Den dekket Lauria med knekten. Hamman stakk med esset og fortsatte med liten ruter til damen og esset. Ville du følt deg høy i hatten som spillefører nå?

Hamman hadde faktisk  spilt seg bet. For oss som fulgte med i rama og så alle fire hender, var det litt uvirkelig. Men mer uvirkelig var det neste som skjedde. Først alle fire hender:

                 D 9 4

                 ----

                 K D Kn 9 8 6 5 2

                 6 5

K 8 3                                  J 6

E Kn 10 8 6 3 2                  K 9 5

3                                         E 7

8 7                                      K Kn 10 9 5 2

                 E 10 7 5 2

                 D 7 4

                 10 4

                 E D 4

Som du ser, kan Lauria nå bare spille en spar til makkers konge og få en stjeling. En bet. Men det gjorde han ikke. Han prøvde seg med kløver knekt. Hamman lot seg ikke lure, men tok for damen og bokførte kontrakten. + 550.

I ramasalen var de fleste lettere sjokkert. Her hadde Hamman spilt seg bet i en iskald kontrakt, og Lauria hadde nektet å ta imot presangen. Skulle dette være verdensstjerner med slike egg? Problemet i ramasalen er at man ser alle fire hender. Frigjør deg fra det. Det var bare en av dem som egget. Hvem var det og hvorfor var det et egg?

Hamman kan ikke sikkert se hvordan honnørene sitter. Men hans manøver i hjerter antyder, hvis Versace ikke bløffet da han stakk med esset, at hjerterhonnørene er delte. Hvis Versace har ruter ess, behøver Hamman ikke være redd for kløvergjennomspill. Da gjelder det bare å løse sparen med en taper.

Men hvis dobleren Lauria har trumfesset, truer et kløvergjennomspill hvis Hamman går rett på trumfen. Det er rimelig å anta at de to sorte kongene også er fordelte. Derfor spilte Hamman spar ni i stikk to. Om den gikk til knekten hos Versace, var det ikke så farlig (ett sparstikk må Hamman jo tape), selv om det var en viss fare for sparstjeling.

Lauria tenkte seg neppe at Hamman hadde underslått trekortstøtte i spar. Nieren så ut som nieren dobbel, og Lauria gjorde ting enkelt for seg og makker ved å legge knekten. Uansett kan det neppe være feil. I det helt usannsynlige tilfelle at Nord har K98, vil Hamman nok heller plassere Lauria med DKn(x) i spar enn å prøve å kutte opp spardamen hos Versace. Så det ser farefritt ut å dekke nieren.

Nå må Hamman stikke med esset. Han har oppnådd å bare få en spartaper hvis det ikke blir noen ruff. For at motparten skal stjele tredje runde spar, må sparkongen sitte tredje, og ruteresset sitte dobbel. Det er nok akseptable odds for Hamman, som nå gikk på trumfen.

Over til Lauria. Å spille kløver knekt tilbake skremmer ikke en spiller av Hammans format. Må han ta kløverkappen, så tar han den. Lauria glemte å spørre seg: hvor kan beten komme fra? Kan Nord ha sparkongen? Nei, det er egentlig helt merkelig at Hamman da ikke spilte liten til tieren hvis han ville gi bort et sparstikk.

Så hvis Nord har dobbel spar og tre kløver, kan Lauria sitte rolig, for beten vil komme av seg selv. Men det er også usannsynlig, for da ville nok Hamman dukket første sparrunde for å ha kommunikasjon til esset femte bordet. Han må jo i tilfelle godspille sparen for å bli kvitt kløvertaperen.  Faren er den aktuelle sitsen. Problemet var formodentlig at Lauria ikke tenkte seg at Nord kunne ha tre spar og melde som han gjorde. Men saken er at Hammans spilleføring bare gir god mening hvis det er akkurat denne hånden han har.

Så det var Lauria som egget.

I overskriften skrev jeg at det var tre mestere på banen. Hvem var den tredje?

Jo, det var Espen. Han var også i 5 ruter (men udoblet). Han spilte helt enkelt en liten ruter fra hånden i stikk to. Øst med esset dobbel turde ikke stikke opp. Inne på bordet med tieren fortsatte Espen med enda et lite kort: en liten spar. En normal Vest må tenke seg litt om nå hvis han har kongen. Han trror jo heller ikke at Espen har skjult damen tredje i spar. Å legge liten spar i tempo er umenneskelig. Vest tok da også for kongen. Game over.

Espen gjorde det enkelt

E: sjarmør...

(I praksis fikk Duboin hjem sin fire spar. Rodwell spilte ut sin single ruter og fikk stjeling. Så spilte han kløver! Dermed ble Dxx i spar inntak til den godspilte ruteren. Spiller Rodwell hjerter, går nok Duboin bet.

Tundal - Grøtheim var ett av de veldig få parene som fant den gode stampen i fem hjerter doblet med en bet.)

 

 

 

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger